Grillipeol liha kõrvale ampsamiseks on täidetud munad täiuslikud – aga kui mune ei keedeta piisavalt ja neid valmistades puhtust ei hoita, on oht haigestuda. Foto: ALDO LUUD
Toiduuudised
6. juuli 2016, 10:39

Kaheksa toitu, mille söömine võib suvel ohtlik olla (13)

Osa suvel piknikel ja grillpidudel söödav võib olla tervisele ohtlik olla. Eriti, kui seda pole valmistatud õigesti.

Vähegrillitud liha. Grillimine on suve lahutamatu osa. Sellele vaatamata pea meeles, et liha, mida pole piisavalt palju tulel hoitud, võib sisaldada ohtlikke baktereid, kirjutab Health. Asjatundjate sõnul sõltub bakteriga nakatumise tõenäosus sellest, kui paljudest eri loomadest on liha tehtud.

Rooskapsas. Grill-liha juurde rooskapsa lisamine võib samuti lõppeda toidumürgitusega. Rooskapsas vajab kasvamiseks sooja ja niisket, sama vajavad juhtumisi ka bakterid (kaasa arvatud Salmonella bakter) . Enne rooskapsa salatisse panemist kaalu selle kuumutamist.

Isetehtud salatikaste. Jutt ei ole siis siinkohal poest ostetud salatikastmetest, sest need on pastöriseeritud. Salatikastete puhul tuleb tähele panna, kas mune on piisavalt keedetud ja kogu köögivarustus, mis sellega kokku puutus, oli piisavalt puhas.

Roheline salat. USAs on igal aastal mitusada nakatumist rohelise salati kaudu. Näiteks tuleb tähelepanu pöörata hügieenile ja salati pesemisele. Soovitatav on salatit pesta suures anumas, mitte lihtsalt loputada vee all.

Austrid. Suvisel ajal tuleks austrite söömise osas ettevaatlik olla, sest on oht nakatuda kahte bakterisse: Vibrio parahaemolyticus ja Vibrio vulnificus. Mõlemad bakterid põhjustavad iiveldust, oksendamist, sisevalusid. Teine mainitud bakterist võib isegi elu ohtu panna.

Kodustehtud jäätis. Taaskord – kui jäätist valmistatakse liigtooretest munadest, võib nendes leiduda Salmonella bakter. Pigem on soovitav kasutada vanillikastet või pastöriseeritud mune. Tegelikult võib ka poest ostetud jäätis sisaldada bakterit, kuid need juhused on haruharvad.

Tomatid. Tomatid on tõeliselt tervislikud, aga kuna neid ei küpsetata (mis tavaliselt baktereid tapab), siis võib neid seostada mitmete suviste haigestumistega. Selle vältimiseks tuleb tomateid väga hoolikalt pesta.

Täidetud munad. Grillipeol liha kõrvale ampsamiseks on täidetud munad täiuslikud – aga taaskord, kui neid ei keedeta piisavalt ja neid valmistades puhtust ei hoita, on oht haigestuda. Bakterit võivad sisaldada ka munad, mis näevad välja täiesti tavalised.