«Maasikatest võib ükskõik millist magusrooga teha – näiteks kamavahtu, smuutit või tarretist, viimase all seisavad marjad kauem värsked,» ütleb Marta kohviku perenaine Kairi Maris Järve.Foto: Teet Malsroos
Toiduuudised
2. juuli 2016, 04:00

Maasikad: kui kõhtu enam ei mahu, pane koogi peale või sügavkülma (1)

Maasikas üldjuhul eriti ei säili, aga kui on vaja teda paar päeva hoida, siis ainuke variant on suhkru all külmkapis, kinnitab Marta kohviku perenaine Kairi Maris Järve. Lisaks võib talle natuke sidrunimahla peale panna – see hoiab punase värvi alles.

Kõige parem on tegelikult maasikaid säilitada nii, kui need kohe peenralt võttes või kaupmehelt ostes ära süüa, naljatab Kairi Maris. Kui on soov marju aga paar päeva külmkapis hoida, siis peavad nad kindlasti olema pesemata ja hästi kuivad. "Maasikad ei tohi niiskust saada, muidu lähevad nad mädanema," sõnab ta. Järgmine säilitamisvõimalus on juba sügavkülmutamine.

Kairi Maris külmutab nii marjad kui ka toormoosi ilma suhkruta, kuna seda saab alati hiljem lisada. "Üldiselt magustan ma hästi palju ka banaaniga. Näiteks pruunid banaanid, mina nimetan neid küll mädabanaa­nideks, annavad väga palju magusust," kinnitab ta.

«Maasikatest võib ükskõik millist magusrooga teha – näiteks kamavahtu, smuutit või tarretist, viimase all seisavad marjad kauem värsked,» ütleb Marta kohviku perenaine Kairi Maris Järve. Foto: Teet Malsroos

Sügavkülma pandud maasikad tuleks ühe talve jooksul ära süüa.

"Aasta seisavad marjad kindlasti, kuid öeldakse, et kui üle selle läheb, siis hakkab mari oma toiteväärtust kaotama. Minu peres saavad marjad tavaliselt talvega otsa või kui mitte, siis läheb kevadel sundsöömiseks," muheleb naine.

"Väga maitsev on näiteks tulikuum puder, kuhu panna peale otse sügavkülmast võetud moosi või marju. Samamoodi saab külmunud marjadest smuutit teha – eriti hästi maitseb jahutav jook just kuumal suvepäeval."

Kui maasikaid aga tordi või koogi vahele panna, siis tuleks nad eelmisel õhtul sulama võtta, muidu võib marjadest tulev vedelik koogi ära rikkuda.

Eestlane armastab "Polkat"

Lisaks kookidele-magus­toitudele võiks maasikaid ka soolastes roogades kasutada. Kairi Maris soovitab neid lisada värsketesse salatitesse, samuti serveerida sea- ja kanaliha kõrvasena ning ka hallitusjuustu juurde sobivad maasikad imehästi.

Maasikasortide poolest on Kairi Maris aga veendunud "Polka" pooldaja. "See on magus ja mõnusalt lihane, lisaks on ta tugev mari. Oma ema käest olen kuulnud, et "Polka" on ka haiguskindel sort. Kui on valida, siis võtan selle, aga kevadel olen muidugi ka Poola maasikat ostnud," räägib ta.

Kairi Marise sõnul on kaval õhtuti poodide ees olevaid maasikalette uudistada, kuna siis lastakse hinnad sageli 50% alla. "Need maasikad on ideaalsed koogi sisse panemiseks. Samuti on neist hea toormoosi teha."

Ka tiir Tallinna keskturul näitas, et "Polka" on üks ostetumaid maasikaid – valik oli kõige suurem ja just "Polka" lettide juures looklesid kõige pikemad sabad. Hind varieerus selle sordi puhul samuti palju – kõige soodsamas letis küsiti kilo eest 1,50 ja kõige kallimas 2,80 eurot. Teine populaarne maasikasort on "Sonata", selle kilohind jäi 2,50 ja 3 euro vahele.

Kümnekordne hinnavahe: Eesti maasikate kilost küsitakse 1,5–16 eurot

Keskturg: Polka 1,50–2,80 €/kg; Sonata 2,50–3 €/kg; Darselect 3 €/kg; Elegance 3 €/kg; Viktoriana 3 €/kg; Elianny 3 €/kg

No Bananas: Eesti maasikas 5,99 €/kg

Rimi: Eesti maasikas 5,98 €/kg

Prisma: Eesti maasikas 5,21–6,58 €/kg

Kaubamaja Toidumaailm: Eesti maasikas 6,60 €/kg

Selver: Eesti maasikas 15,98 €/kg

Millest nii suured hinnakäärid?

Triinu Kaare, Selveri turundusjuht: "Kuuldavasti on tänavu Eestis kehv maasika-aasta. Lisaks ostame maasikaid läbi vahendaja, eks see teeb hinna kalliks. Eesti maasikatootjatega läbirääkimised käivad ja loodame, et peagi saame pakkuda ka magusama hinnaga marju. Soodsama hinnaga pakume praegu mitmeid mujalt tulnud marju, näiteks Belgia maasikaid 5,38 €/kg."

Maasika-juustukook

Vaja läheb: 150 g kakaoküpsiseid, 50 g võid, 600 g toorjuustu, 500 g hapukoort, 3 muna, 2,5 dl suhkrut, 2 tl vanillsuhkrut.

Kate: 400–500 g maasikaid, 1 dl tarretisesuhkrut, 2 dl vett.

Valmistamine: Purusta küpsised ja sega sulavõiga ning suru küpsetuspaberiga vooderdatud 24–26 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Sega omavahel toorjuust, munad, 1,5 dl suhkrut ja 1 tl vanillsuhkrut ning vala segu põhjale. Küpseta 200 kraadises ahjus 30 minutit, seejärel jahuta kooki umbes pool tundi. Sega omavahel hapukoor ja ülejäänud suhkur ning vanillsuhkur, vala segu koogile, küpseta 200kraadises ahjus 10 minutit ja jahuta. Siis lao maasikad koogile ja vala üle tarretisesuhkru lahusega. Aseta kook paariks tunniks külmkappi tahenema. (Allikas: Taimi Kuuskaru, Marta kohvik)

Brie-maasikavõileib

Vaja läheb: 1 viil mitmeviljarösti, 1 sl maitsestamata toorjuustu, 4 väikest viilu Brie või kitsejuustu, 1 tl vedelat mett, 4 maasikat, 2 ruudukest tumedat šokolaadi, kaunistamiseks värsket münti.

Brie-maasikavõileib Foto:

Valmistamine: Määri toorjuust röstile ja lao peale juustuviilud. Nõruta peale mett. Tõsta sai paariks minutiks 225kraadisesse ahju, et juust kuumeneks. Tükelda šokolaad ja viiluta maasikad ning puista need juustule. Pane võileib veel korraks ahju ja lase šokolaadil veidi sulada. Kaunista värske mündiga.

Nipp: Seda retsepti kasutades võid valmistada ka kihilise võileiva. (Allikas: www.leibur.ee)

Sealihasalat marineeritud maasikatega (kahele)

Vaja läheb: 200 g sealiha, 150 g fetajuustu, 1 suur peotäis rukolat, 1 suur peotäis lehtsalatit, 100 g maasikaid, 2–3 sl palsamiäädikat, peotäis päevalilleseemneid, natuke maitseõli, soola, pipart.

Sealihasalat marineeritud maasikatega Foto: Teet Malsroos

Valmistamine: Lõika liha õhukesteks viiludeks, maitsesta soola ja pipraga ning prae pannil mõlemalt poolt pruuniks. Siis lõika maasikad pooleks, vala üle palsamiäädikaga ja aseta umbes pooleks tunniks külmkappi maitsestuma. Samal ajal rösti pannil endale meelepäraseid seemneid. Siis laota taldrikule esmalt hunnik rohelist, siis umbes viis lihaviilu, lisa marineeritud maasikad, murenda natukene fetat, puista peale seemneid ja nirista natukene maitseõli. (Allikas: Taimi Kuuskaru, Marta kohvik)

Vahukoorekook

Vaja läheb: 6 sl jahu, 6 sl suhkrut, 6 muna, 400 ml vahukoort, 600 g maasikaid, 2 banaani.

Vahukoorekook Foto: Teet Malsroos

Valmistamine: Vahusta munad suhkruga, lisa ettevaatlikult ka jahu. Vala tainas kandilisele ahjuplaadile ja küpseta 175kraadises ahjus 30 minutit. Kui biskviit on jahtunud, lõika see kolmeks. Püreesta pooled maasikad ja banaanid, mikserda vahukoor tugevaks vahuks. Kata esimene biskviidikiht poole toormoosiga, aseta peale teine biskviit ning kata see ülejäänud moosi ja poole vahukoorega. Pane peale ka kolmas biskviit ning kata see ülejäänud vahukoore ja tükeldatud maasikatega.

"See kook sobib hästi lastele, kes keelduvad muidu tooreid marju söömast." (Allikas: Taimi Kuuskaru, Marta kohvik)