Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
27. juuni 2016, 15:00

Seitse põhjust, miks peaksid oma tervise nimel värsket kartulit sööma (4)

Kartul on lemmiktoiduks paljudel inimestel üle kogu maailma – see on reeglina odav ja maitsev. Kuid lisaks sellele on kartulist ka tervisele palju kasu.

Siit leiad seitse põhjust, miks oma tervise nimel värsket kartulit süüa.

1.            Kartul hoiab lihaseid. Süsivesikud on olulised nii enne kui pärast trenni. Neid kasutatakse treenides nimelt energiatootmiseks ning samas pärast treeningut ka energiavarude taastamiseks. Ohutuid süsivesikuid, nagu tärklist, saab näiteks kartulist. Seda süües on võimalik maksa glükogeenivarusid kiiresti täiendada, kirjutab Oxygen Flo.

2.            Kartulid hoiavad naha särava. Kartulis, eriti värskes kartulis sisalduv C-vitamiin on oluline toitaine kollageeni tekkes, piisav kollageenisisaldus hoiab naha terve ja siledana.

3.            Kartulid hoiavad südame terve. B6 vitamiinirikkad toidud aitavad teadlaste hinnangul südamehaiguseid vähendada. Kartulil on lisaks ka kolesterooli alandavad omadused, ka sisaldab see lisaks nimetatuile ohtralt kaaliumi, kiudaineid ja C-vitamiini ehk just seetõttu aitabki kartuli söömine vähendada südamehaiguste riski.

4.            Kartul aitab alandada vere kolesteroolisisaldust. Seda tänu suurele kiudainesisaldusele.

5.            Kartul hoiab luude tervist. Kartulis sisalduvad mineraalid, näiteks fosfor, raud, magneesium, kaltsium ja tsink aitavad säilitada luude tugevat struktuuri.

6.            Kartul aitab vähki ennetada. Mõned uuringud on kinnitavad, et kartulis sisalduvad lektiinid aitavad pärssida vähirakkude kasvu.

7.            Kartul leevendab reumat. Toore kartuli maht aitab vabaneda reumast põhjustatud valust ja ebamugavustundest. Võta 2 tl toore kartuli mahla enne sööki.