Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
27. juuni 2016, 11:30

Suveks parim! Kuumal suvepäeval põleta pekki... jäätisega!!! (8)

Mis pakuks vastu suve suuremat naudingut kui jäätisedieet! Kaltsiumirikas jäätis hoiab luud tugevad ning aitab tõhusamalt rasva põletada.

Ameerika ajakirjanduse andmeil näitavad uurimused, et tervisliku menüü osana söödud jäätis ei kuhja kilosid juurde, vaid aitab rasvast vabaneda. Ent enne kui sööstate poodi jäätist varuma, pidage meeles, et seda ei tohi mõõdutundetult vohmida.

Kirjastuse St Martin's Press raamat «Jäätisedieet» pakub välja viis hommikusööki, lõunat, einet ja õhtusööki, mida saab omavahel kombineerida. Kiiresti valmistatavatele ja tervislikele söökidele lisandub jäätis – kuid mitte rammus plombiir, vaid lahjem piima- või jogurtijäätis, mis sisaldab alla 125 kalori 100 g kohta. Naiste päevanorm on 230 ml jäätist päevas, mehed võivad süüa 345 ml. Kaloreid tohivad naised päeva jooksul tarbida 1500 ja mehed 2000. Kuna päeva jooksul kipuvad inimesed sööma 300–500 kalorit rohkem, siis jäätisedieedi abil võivad naised aastaga maha võtta kuni 15 ja mehed kuni 25 kilo.

Milles peitub jäätise võluvõim? Teadlaste väitel kaltsiumis. Hiljutises uurimuses võtsid kaltsiumitablette söövad ülekaalulised inimesed kalorivaesel dieedil alla 26% rohkem kui need, kes kaltsiumitablette ei saanud. Nende keha rasvasisaldus vähenes lausa 38% rohkem kui teistel. Teisel katserühmal, kes sai kaltsiumi piimatoodetest, läks veelgi paremini. Süües päevas 3-4 lahjat piimasaadust, mis ühtekokku sisaldasid 1200–1300 mg kaltsiumi, kaotasid nad kehakaalus teistega võrreldes 70%.

Ekspertide väitel pärsib kaltsiumivaene dieet keha võimet rasva põletada. Kui organism ei saa küllaldaselt kaltsiumi, sunnib ta rasvarakke rasva koguma ja paisuma. Jäätisedieet ennetab sellist olukorda: kui kehas on piisavalt kaltsiumi, kahanevad kilod kiiremini. «Kaalus saab maha võtta, tarbides vähem kaloreid, aga edu on suurem, kui saate piimatoodetest kaltsiumi juurde,» lubab Ameerika kaltsiumiekspert Michael Zemel.

Kaltsiumi tarbimisega on läänemaailmas kehvad lood. Vaid 14% ameeriklannadest vanuses 20–50 eluaastat saab päevas 1000 mg kaltsiumi, nagu arstid soovitavad. Üle 50aastaste naiste seas on olukord veelgi kehvem: 1200milligrammise päevanormini jõuab vaid 4%. Keskmiselt pruugivad ameeriklannad 652 mg kaltsiumi päevas. Kuid kaltsium on hädavajalik luuhõrenemise ennetamiseks. Pealegi vähendab see mineraal teadlaste andmeil käärsoolevähi ohtu, leevendab menstruatsioonieelseid vaevusi ning alandab vererõhku. Lisaks parandab jäätis immuunsust ning ennetab neerukivide teket.

Jäätise söömisel on veel üks pluss. Kui tubli ports külma maiust kuulub teie igapäevamenüüsse, saate hundiisust võitu ega kühvelda suhu tervet topsitäit jäätist nagu siis, kui see oleks keelatud vili. «Kui keelame endale midagi, keskendub tähelepanu kohe keelatule, mis suurendab isu ning ohtu, et kaotame enesevalitsuse,» ütleb Vermonti lahjendus-spa juht Marsha Hudnall.

NÄIDISMENÜÜ:

Kõikidele allolevatele söögikordadele lisa ports jäätist!

Hommikusöök

Täisterakukkel lahja määrdejuustuga

1 dl puuviljasalatit

1 klaas rasvavaba piima

Lõuna

Rostbiifivõileivad (2 viilu täisteraleiba, veidi lahjat majoneesi ja sinepit, 2 õhukest viilu rostbiifi, 4 viilu tomatit, lehtsalatit)

või

Roheline salat tuunikala, muna ja lahja salatikastmega.

1 viil leiba

Eine

1 klaas piima

1 meelepärane puuvili

või

Virsikusmoothie (1 klaas lahjat virsikujogurtit kahe konservvirsikuga)

Õhtusöök

Pasta tomatikastmega

Kerge köögiviljasalat

või

Õhuke köögiviljapitsa

Kerge köögiviljasalat