SALAT VÄIKESE VINDIGA: Kuigi Hele-Mai armastab lihtsaid maitseid, meeldib talle ka vastandeid kokku segada. Näiteks miks mitte serveerida ühel vaagnal soolakat fetat koos magusa vaarikaga ning seda kõike krõmpsuval salatipadjal.Foto: Hele-Mai Alamaa
Toiduuudised
22. juuni 2016, 06:00

SUVISED SALATID: rukola annab tugevat maitset, jääsalat lisab massi

Rohelise salati põhikriteerium on värskus. Kui salatileheääred kolletavad või kuskilt paistab närtsimist ja tumedaks tõmbumist, jäta salat parem poodi. Koju viies pead selle nagunii ära viskama, sest muidu rikud mõru lehega ära kogu salativaagna.

Fotograaf ja salatisõber Hele-Mai Alamaa valibki salatit eelkõige välimuse järgi.

"Tänapäeval on nii palju salatisorte, mis on vastupidavad transpordile, külmale ja säilitamisele. Näiteks Rooma salati liigid. Rukola ja tema sugulased seisavad hästi, kui nad korralikult külma veega ära pesta ja läbi vurritada. Nii pikeneb nende säilitusaeg kaks korda kindlasti," tõdeb ta.

"Lehtsalat võiks jääda juustuvõileiva vahele, kuna salatis kipub ta lötsiks minema ja krõmpsu tal niikuinii pole."

Enne roa valmistamist soovitab ta salatit kindlasti ka maitsta. "Kui see on kibe, siis jäta see kasutamata, sest kibedat maitset varjata ei õnnestu," lausub ta.

Hele-Mai üks lemmik rohelistest salatitest on rukola, kuid talle meeldib ka lehtpeet. Kuna salat on tema absoluutne lemmiktoit, siis ta kinnitab, et reegleid, millised maitsed omavahel kokku sobivad, selle roa puhul pole.

"Hooaeg on alati inspiratsiooniks. Samuti see, kas salat on põhitoit või on plaanis sinna kõrvale näiteks lambakints grillida. Mina armastan lihtsaid maitseid, kuid samas alati väikese vindiga. Näiteks midagi soolast ja midagi magusat. Samuti meeldib mulle soe lisand salati peal. See tähendab, et teed põhja valmis, lisandid valib igaüks ise ja kaste läheb kõige lõpuks peale," räägib ta.

Hele-Mai lemmikkombinatsioonid on näiteks muna, tuunikala ja apelsin, peet, kitsejuust ja granaatõun, kartul, kilu ja oliivid ning rohelised oad, küüslauk ja parmesan.

Õlikastmesse pane midagi haput ja magusat

Kastmeid soovitab Hele-Mai salatitele alati ise teha.

"Kõige lihtsam salatikaste on üks osa haput, näiteks sidruni- või laimimahla või mõnda veiniäädikat, üks osa magusat, mina kasutan peaaegu alati vedelat mett ja kolm osa head õli. Klopid kõik segamini ja muud kunsti polegi," õpetab ta.

Oma maitse järgi võib salatisse lisada sinepit, ürte, tšillit, küüslauku jms. Hele-Mai teiseks lemmikuks ongi maitsestamata jogurti, väikese oliiviõli ja sidrunimahla lisandiga kaste, kuhu on lisatud ohtralt hakitud ürte.

Salati tegemist tuleks alustada toorainete hakkimisega, nende kokkusegamine tuleks jätta aga kõige viimaseks. Kastme võiks lauale panna eraldi anumas, et igaüks saaks seda enda portsule ise peale niristada.

"Kui tahad, et salat püsiks terve õhtu laual värskena, kasuta vähem rohelisi lehti. Pane rõhku hoopis kinoale, kuskussile, läätsedele, ubadele, tatrale või tee mõni salat värskest kartulist. Need püsivad terve õhtu ja pool ööd ning lähevad seistes aina paremaks," teab Hele-Mai.

Kes tahab rohelisest salatist aga midagi toekamat, see võiks katsetada soojade lisanditega. Ülepraetud keedukartul, seened, praeliha, kana, suitsukala, praejuust, peekon – need on kõige lihtsamad kõhutäitjad ja toekuse lisajad.

"Pluss kõiksugu kaunviljad, näiteks oad, kikerherned, läätsed. Nii küll kellelgi kõht tühjaks ei jää," arvab ta ja soovitab salatile poetada ka natuke pähkleid ja seemneid ning soovi korral lisada sortsu majoneesi.

Rohelistest salatitest annab ka magusamaid kooslusi valmistada. Hele-Mai lemmikud on Halloumi või praejuustuga salatid.

"Sinna juurde panen ma alati isetehtud muraka-, ploomi-, vaarika- või rabarberikastme. Sellise kastme valmistamiseks on vaja lihtsalt puhastatud ja hakitud puuvili koos väikese veetilgaga korraks keema panna ning pisut maitseaineid lisada," õpetab ta.

Kastet võib serveerida nii kuumalt kui külmalt. Samuti meeldib Hele-Maile praetud pirn või nektariin salatipadjal, kuhu on lisatud ka kitsejuustu või fetat, lahkelt pähkleid ning seemneid. "Kuumal suvepäeval on üle kõige magushapud kombinatsioonid," kinnitab ta.

Mis vahe on salatitel?

Nami-Nami eestvedaja Pille Petersoo sõnul on parimad salatid sellised, kus on eri tekstuure.

"Olemas on pehmeid ja krõmpsuvaid ning maitselt mahedamaid-magusamaid ja mõrkjamaid-hapukamaid salatilehti. Krõmpsuvatest on tuntuimad jääsalat, Rooma salat ja frillice, pehmetest lollo rosso, tammelehesalatid ning kõigile teada-tuntud talu-aedade lehtsalatid," sõnab ta.

Hapukat tooni lisavad salatile oblikalehed ja väikesed lehtpeedid, mõrkjamat ja kergelt krehvitsemat maitset näiteks rukola ning salatisigurid ja endiiviad.

Mahedust annavad salatile hernevõrsed, paksoi ehk Hiina lehtnaeris, võisalat, veidi pähklise maitsega lambasalat ehk põldkännak ning Hiina kapsas. Vastavalt maitse ja tekstuuri soovile võib rohelisi salateid omavahel ka retseptides asendada.

Vaarika, feta ja metspähkli salat

Vaarika, feta ja metspähkli salat (Hele-Mai Alamaa)

Vaja läheb: 500 g pehmet feta- või kitsejuustu, 200–300 g vaarikaid, 150 g metspähkleid, 4 paksoid või punt lehtpeeti, suur peotäis salatisegu, rukolat ja salatisigurit, palsamiäädikat, õli, soola, pipart.

Valmistamine: Rebi roheline salat vaagnale. Lõika paksoid pooleks ning prae õli ja soolaga kuldseks. Rösti pähkleid 200 kraadises ahjus umbes kümme minutit ning seejärel haki need peeneks.

Nüüd lao salat kokku: pane rohelise peale paksoi, murendatud feta, vaarikad ja pähklid. Kastmeks võid niristada palsamiäädikat ning maitsestada soola-pipraga. Kõrvale serveeri näiteks Itaalia saia või grillitud lavašši.

Nipp: Salat maitseb hästi ka sooja vaarikakastmega. Selleks võta peotäis vaarikaid, puista need pannile, lisa sorts palsamiäädikat, pisut suhkrut ning keeda väheke.

Spinat feta ja mandlilaastudega

(neljale)

Vaja läheb: 300 g spinatilehti, 150 g fetajuustu, 25 g mandlilaaste, 1–2 küüslauguküünt, 2 sl võid, soola ja musta pipart.

Valmistamine: Pese spinatilehed hoolikalt, lase sõelal nõrguda. Kuumuta kannutäis vett keemiseni, siis kalla spinatile, et lehti närtsitada. Loputa spinatilehed külma vee all ja nõruta.

Rösti mandlilaastud kuival praepannil kuldseks. Koori ja haki küüslauk, kuumuta pannil või, lisa küüslauk ning maitsesta soola-pipraga. Siis lisa spinatilehed ning kuumuta paar minutit aeg-ajalt segades.

Tõsta pann tulelt, murenda peale fetajuust ja kaunista röstitud mandlilaastudega.

Hea teada! "Spinat ja feta on armastatud kooslus pirukatäidistes, aga need kaks komponenti sobivad hästi ka salati sisse. See salat sobib nii iseseisvaks roaks kui ka lisandiks." Allikas: Pille Petersoo, Tiina Tammet "Aiast kööki"

Kuumsuitsu-lõhesalat peedi ja munaga

Kuumsuitsu-lõhesalat peedi ja munaga (Hele-Mai Alamaa)

Vaja läheb: 300–400 g kuumsuitsulõhet, 200 g pehmet fetajuustu, 3 muna, paar keedetud või ahjus küpsetatud peeti, ½ granaatõuna, punt murulauku, paar peotäit rohelist krõmpsuvat kraami.

Valmistamine: Keeda munad, rebi salat, koori ja tükelda peedid ning puhasta granaatõunast seemned. Aseta kõik ilusti kihiti vaagnale, murenda peale feta ja haki murulauku. Söö alul silmadega ja pärast pista päriselt pintslisse. Allikas: Hele-Mai Alamaa «Salatit? Alati!»