Joo hommikul värsket sidrunivett või võta õunaäädikakapsleid, et kiirendada ainevahetust ja soodustada vee ja jääkainete väljutamist.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
25. juuni 2016, 16:00

Kolm nõksu, kuidas suurtest söömingutest taastuda (4)

Sumedad grilliõhtud on küll toredad, kuid mida teha, kui enesetunne pole pärast rikkalikke söömaaegu enam sugugi kiita?

Kui raskustunne pole ka sulle võõras, loe Apotheka apteekri Kerli Valge kolme soovitust.

Keskendu vedelikele

Üleliigne suhkru, alkoholi ja soola tarbimine viib kehast vedelikku välja. Seetõttu on oluline suurendada vedelike tarbimist, mis aitavad viia kehast mürke välja ning lisaks kiirendavad ainevahetust ja tõstavad energiataset.

Joo hommikul värsket sidrunivett või võta õunaäädikakapsleid, et kiirendada ainevahetust ja soodustada vee ja jääkainete väljutamist. See annab enesetundele värske energialaengu ja aitab päevale vastu minna.

Hästi kiirendab ainevahetust ka ingver. Lisaks võib võtta artišoki ekstrakti sisaldavat toidulisandit, mis aitab organismil lagundada toidurasvasid, kiirendab seedimist ja aitab ennetada erinevaid seedeprobleeme.

Puhasta organismi

Rasvase grill-liha nautimise tagajärjel tekib suur veresuhkru taseme langus, mis põhjustab energiapuudust, närvilisust ja veelgi suuremat isu samasuguse suhkrurikka toidu järele.

Sellest ülesaamiseks tuleks organismi puhastada ja väljutada mürke. Apteegis on ainevahetust soodustavate preparaatide valik lai, apteekriga konsulteerides leiab igaüks endale sobivaima.

Tarbi kiudaineid

Soolte tööd soodustavad kiudained, mis aitavad muu hulgas väljutada ka ainevahetuse jääke ning hoida kolesteroolitaset kontrolli all. Viimased uuringud on leidnud, et suurem kiudainete tarbimine aitab märgatavalt tõsta keha võimet põletada keharasva ehk vähendada keha rasvaprotsenti.

Peale täisteraleiva on hea kiudainete allikas avokaado, pirnid, kliid, täisterapasta ja linaseemned. Apteekidest leiab ka sobivaid toidulisandeid.

Kindlasti aitab raskustunde leevendamisele kaasa ka pikem jalutuskäik, metsajooks või muu spordi tegemine.