Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
15. juuni 2016, 11:20

Seitse suvist supertoitu, mille söömist alusta oma tervisele mõeldes juba täna

Uusi eksootilisi ja üsna kalleid supertoite jõuab poelettidele üsna sageli. Kuid unusta need – on terve hulk pidevalt müügilolevaid toite, mis pakuvad samuti hulgaliselt vajalikke toitaineid ning toetavad sind terve suve kaalu langetamisel, immuunsüsteemi tugevdamisel ning naha seisundi parandamisel.

Mirror koostas nimekirja parimatest suvistest supertoiduainetest, mida on kaubandusvõrgust lihtne hankida ning mille söömist tuleks oma tervisele mõeldes juba täna alustada.

1. Spargel on kiudainete, folaadi, K-,E-, C- ja A-vitamiiniderohke, samuti sisaldab see rikkalikult vähi ja vananemise vastast antioksüdanti. Samuti on spargel looduslik diureetikum, aidates üleliigset vett kehast väljutada.

Foto: Spargel (MATI HIIS)

2. Peet sisaldab kaaliumi, magneesiumi, rauda, A-, B6- ja C-vitamiine, foolhappeid, antioksüdante ning ohtralt kiudaineid. Peedi söömine aitab vererõhku alandada, kaitstes inimest nii südamehaiguste eest. Samuti parandab see aju verevarustust, mis omakorda aitab dementsust ennetada. Ka on teadlased leidnud, et peedimahla joomine aitab sportlikke saavutusi parandada, ka soodustab see hapniku transporti lihastesse.

Ahjus küpsetatud punapeet Foto: ALDO LUUD

3. Maasikad on tõeline C-vitamiinipomm, see aine on parim immuunsüsteemi tugevdamiseks ning naha seisundi paranemiseks vajaliku kollageeni tootmiseks. Piisav kollageenitase aitab nahka ka päikese kahjuliku mõju eest kaitsta ning vaid mõni maasikas päevas aitab ära hoida kortsude teket.

Foto: Maasikad (LAURA OKS)

4. Vaarikad on suurepärased kiudainete allikad. Erinevad uuringud näitavad nende tõhusust ülekilode kaotamise juures, sest vaarikates sisalduv aine aitab rasvu põletada. Seega kaitseb see keha rasvumise ja diabeedi eest. Vaarikates on samuti vähivastase toimega antioksüdante ning põletikuvastaseid aineid.

Foto: Vaarikad (ALDO LUUD)

5. Tumedas šokolaadis sisalduv kakao on oma raviomaduste poolest tuntud pikka aega, selles sisalduvad polüfenoolid alandavad vähiriski ning riski haigestuda südamehaigustesse. Uuringud kinnitavad ka tumeda šokolaadi soodsat mõju ainevahetusele.

Foto: Tume šokolaad (TIINA KÕRTSINI)

6. Kapparites on ohtralt A- ja K-vitamiini, niatsiini ja ribofkaviini. Need sisaldavad antioksüdante, mis uuringute järgi pärsivad sarnaselt allergiaravimitele allergianähtusid tekitava aine histamiini tootmist ning aitavad seega kaitsta inimest heinapalaviku ning hooajaliste allergiate eest.

Foto: Marineeritud kapparid (ALDO LUUD)

7. Piparmünt aitab parandada seedimist, leevendada puhitusi ja kõhuvalu. Samuti aitab see kaasa kaalu langetamisele, sest stimuleerib seedeensüüme ning parandab toitainete imendumist, see toetab aga täiskõhutunde tekkimist ning ainevahetuse parandamist.

Foto:  Piparmünt (LIIS TREIMANN)