ILMATUNDLIK JOOK: Kui just ­vihma ei ladista, pakub Jaanus Väli täna uut trendi­jooki Rapla laadal. Teet MalsroosFoto: Teet Malsroos
Toiduuudised
11. juuni 2016, 06:00

Uus moejook: Külmpruulitud kohv (2)

"Kui kuum vesi toob ubadest välja mõruduse, siis külma veega jääb kohv märksa mahedama maitsega," võrdleb barista Marta Piigli eestlase harjumuspärast kuuma kohvi suve hakul meilegi jõudnud ameeriklaste trendijoogiga.

"Eile panin filtrisse kaks kilo kohvi, valasin 12 liitrit külma vett peale ja jätsin tünni 14 tunniks toatemperatuurile seisma," ütleb Pauligi Coffe Truck’i barista ­Jaanus Veli.

Seejuures valas ta filtrisse täiesti tavalist kohvi. "Muidugi võib kodus ise värskelt ube jahvatada, aga mugavam on osta poest presskannu märgiga kohv. See õige jahvatusjämedus," rõhutab Veli, et filterjahvatus külmpruulitud ehk cold brew kohvi tegemiseks ei sobi.

Paksu pealt ära valatud kohvi võib julgesti nädal aega külmkapis hoida, mingeid kõrvalmaisteid selle ajaga Veli sõnul karta ei tasu. Ka pole vaja kohvinõu õhukindlalt sulgeda.

"Kodus saab külmpruulitud kohvi teha ka tavalise presskannuga, võttes liitrise kannu kohta 90 grammi kohvi," märgib tema kolleeg Marta Piigli. Kui vesi on kohvi peale valatud, tuleks seda kindlasti veidi segada ja seejärel vajutada presskannu filtrit paar sentimeetrit alla.

Kaheksa tunni pärast võib jooma hakata. Samas hommikul kannu seisma jäänud kohvist õhtuks külmpruulitud kohv ei saa, sest see on tõmbama pandud kuuma veega.

Kindlasti ei tasu cold brew’d n-ö puhtalt juua – kaheksa või kaheteist tunniga on jook muutunud väga kofeiinirikkaks. "Kõige parem on seda serveerida nii, et paned klaasi jääd ja kohvitõmmist ning pikendad seda siis kas piima, mahla, tooniku või mulliveega.

Lõpuks lisad maitse järgi peale veel tortsu siirupit," ütleb Veli. Alkoholidest sobivad Piigli sõnul külmpruulitud kohvi pikendamiseks rumm ja džinn, samuti Vana Tallinn.

"Rahvas armastab kõige rohkem kohvi jää, piima ja karamellisiirupiga. Põnevust tekitab aga alati kohv, mida on pikendatud kirsimahla ja toonikuga," on märganud viimased viis-kuus nädalavahetust oma kohvivankriga mööda Eestimaa suveüritusi ringi sõitnud Väli.

Kuigi külm­pruulitud kohv sündis juba 1960. aastatel Ameerikas, võttis selle Euroopasse jõudmine üksjagu aega.

Ka selle nädala Eesti Ekspress kirjutab, et kuigi Seattle`is jooksid Starbucki kliendid "Nitro Cold Brew" kraanikohvile tormi, pole kohvipruulijate juhtkond veel otsustanud, kas trendikat jooki ka Euroopas pakkuma hakatakse.