Pärmi-lehttainast juustu-croissantFoto: Aldo Luud
Toiduuudised
28. mai 2016, 06:00

Küpseta nagu proff I Pärmi-lehttainast juustu-croissant

Croissant’id on prantslaste lemmiksaiakesed, mis on viimasel ajal au sisse tõusnud Eestiski. Nende tegemine tundub väga keeruline ja ega see polegi lihtne. Aga samm-sammult alustades võid olla kindel, et varsti naudib su pere ahjusooje ideaalseid croissant’e.

Taina valmistamine

Pane segamiskaussi jahu, sool, suhkur ja toasoe või, löö sinna lahti ka munad. Lahusta pärm külmas vees ja lisa samuti segamiskaussi. Sega keskmise tugevusega tainas, mis oleks tavalisest pärmitainast natuke tugevam.

Vormi sellest ilus ümmargune pallike ja tee taina sisse suure noaga ristipidi kaks lõiget. Keera tainapall toidukilesse ja pane vähemalt 20 minutiks külmkappi. Tainas peab olema korralikult kilega kaetud, muidu moodustub selle pealispinnale kuivanud koorik.

Hoiatus! Tainasse lisatav vesi peab olema külm. Sooja veega tehtud tainas käärib liiga ruttu, aga antud juhul on vaja aeglast käärimist.

2. Sellel ajal, kui tainas külmkapis puhkab, valmista ette või, mida hakkad kasutama kihistuseks. Võta see külmkapist välja, haki ja sega koos jahuga ühtlaseks. Seejärel pane või kahe küpsetuspaberi vahele ja vormi umbes 1 cm paksuseks ruuduks (pärast saad samal paberil croissant’e küpsetada).

Hoiatus! Või peab olema ikka ehtne (vähemalt 80% rasvasisaldusega).

Nipp! Kui või segada nisujahuga, siis jahu seob selles oleva niiskuse ja tänu sellele säilib pärmi-lehttainal ilus kihilisus.

3. Võta tainas külmkapist välja ja rulli see jahuga üle puistatud laua peal nii õhukeseks, et või mahuks täpselt keskele (vt pilt).

Pane või taina keskele ja tõsta sellele taina nurgad nii, et tekiks ümbrik (vt pildid).

Hoiatus! Ideaalse pärmi-lehttaina saad vaid siis, kui enne ümbriku õhemaks rullimist on või all ja peal ühepaksune tainas.

4. Rulli tainas nii pikkusesse kui ka laiusesse õhemaks (minimaalselt 1 cm, (vt pilt)

ja voldi kolmeks kokku (vt pilt).

Keera tainas kilesse ja pane tagasi külmkappi 20 minutiks puhkama.

Nipp! Rullides taina külge jäänud jahu peab enne kokkuvoltimist ära pühkima.

5. Võta tainas külmkapist välja ja rulli see uuesti nii pikkusesse kui ka laiusesse õhemaks ja voldi taas kolmeks kokku. Keera tainas kilesse ja pane tagasi külmkappi 20 minutiks puhkama.

6. Võta tainas külmkapist välja ja rulli kolmandatki korda nii pikkusesse kui ka laiusesse õhemaks ja voldi taas kolmeks kokku. Keera tainas kilesse ja pane 20 minutiks külmkappi tagasi.

Nipp! Kindlasti tuleb seda kolmeks voltimist teha kolm korda.

7. Võta tainas külmakapist välja ja rulli see 40 cm x 56 cm ristkülikuks. Lõika kõikidest äärtest ära õhukene tainariba (see on vajalik, et pärast oleks kihistust näha). Lõika tainas pikkupidi pooleks ja teistpidi neljaks, et saaksid kaheksa ristkülikut. Lõika need diagonaalselt pooleks, et saaksid 16 kolmnurka.

Hoiatus! Kasuta lõikamiseks teravat nuga või pitsalõikurit. Nüri noaga kleepuvad tainakihid kokku.

8. Tee kolmnurga alumise (lühema) serva keskele 1 cm lõige. Riputa igale kolmnurgale natukene riivitud juustu ja keri tainas kokku.

9. Pane croissant’id küpsetuspaberile otsaga allapoole, kata kilega ja jäta vähemalt pooleks tunniks sooja kohta kerkima.

10. Määri croissant’id pealt muna ja vee seguga ja puista neile riivitud juustu. Küpseta eelkuumutatud (võimalusel pöördõhuga) 200kraadises ahjus 10–12 minutit ehk kuni croissant’id on pealt kuldsed.

Jahtunud crossant’i võid omakorda lõigata pooleks, määrida peale võid või feta juustu ning katta roheliste salatilehtede ja meelepärase lihaga. Ja ongi uhke võileib valmis!

Pärmi-lehttainast juustu-croissant (16 tk)

vaja läheb: Tainaks: 600 g nisujahu, 30 g presspärmi, 3 sl (45 g) suhkrut, 2 muna, 20 g võid, 1 kuhjaga tl (6 g) soola, 200 g vett. Kihistuseks: 200 g võid, 20 g nisujahu. Täidiseks: 120 g riivjuustu.

Määrimiseks: 1 muna + 50 g riivjuustu peale raputamiseks.