Nõges sobib nii patta panna kui ka iluprotseduurideks. Foto: Foto: Matton Estonia
Toiduuudised
27. mai 2016, 19:12

Nõges pole ainult tüütu kõrvetav umbrohi. Sellest väekast taimest võib palju kasu olla nii köögis, aias kui ka iluprotseduuride juures.

Kõrvetavalt hea! 6 põnevat kasutust nõgesele! (1)

1) Kevadine nõges sobib hästi  teejoogiks. Nõgesetee jaoks peenesta väike peotäis nõgeselehti ning vala üle kuuma veega. Teed ei tohiks juua üle ühe klaasi päevas, ega kauem kui kaks nädalat järjest. Samuti peaksid tee joomisest hoiduma need, kel probleeme vere hüübimisega.

2) 1-2 päeva seisnud nõgesetee sobib hästi ka juuste pesemiseks, elustades peanaha vereringet ning turgutades väsinud ja tuhmi juukseid.

3) Vitamiinirikas nõges on ideaalne ka mitmete toitude sees. Näiteks suppides ja pestodes. Nõges väljutab kehast jääkaineid, puhastab verd ning on üldtugevdava toimega.

4) Kaval perenaine pistab nõgeselehed talveks sügavkülma. 

5) Aednikud võivad nõgesest samuti palju kasu saada, tehes taimedele kääritatud nõgeseleotist. Selleks pane ämber nõgeseid täis ning kalla vesi peale. Lase sel seista kaks nädalat. Enne taimede kastmist või pritsimist, lahjenda 1:10. Segu toimib üheaegselt väetisena ning taimekahjurite tõrjevahendina.

6) Nõgesevann aitab reumaatiliste valude puhul. 

Ai, kõrvetab! Korja nõgeseid kinnastega ja lase taimel seejärel pisut närtsida. Asu alles seejärel varre küljest lehti noppima. Närtsinud taime käest ei ole enam nii suur oht kõrvetada saada.