Hõrk šokolaadi-apelsinikook.Foto: Foto: Matton Estonia
Toiduuudised
24. jaanuar 2019, 07:18

RETSEPT | Hõrk šokolaadi-apelsinikook

Rohke šokolaadiga kook on mahlane ja püsib värske mitu päeva. Apelsinimarmelaad annab pisut mõrkjat maitset, apelsiniliköör lisab vürtsi, kuid ei ole ilmtingimata vajalik.

Ettevalmistus 50 minutit + küpsemisaeg 35 minutit

Kalorsus: 254 kcal/tk

Koogipõhja koostisosad:
75–80 g šokolaadi
1,5 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
0,5 dl soola
100 g võid
2 dl suhkrut
4 muna
1 dl vett
1 spl riivitud apelsinikoort
6 spl apelsinimahla (või 3 spl apelsinimahla ja 3 spl apelsinilikööri)
1 dl apelsinimarmelaadi

Valmista kook nii:
1. Sulata šokolaad vesivannil. Samal ajal sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool.
2. Vahusta või suhkruga. Munad klopi ükshaaval vahustatud võisse, sega juurde jahtunud šokolaad. Lisa kuivained ja vesi vaheldumisi munavahuga, lõpuks sega tainasse riivitud apelsinikoor.
3. Vala tainas võiga määritud 28–30 cm lahtikäivasse vormi. Küpseta 180-kraadise kuumuse juures 35 minutit, kuni sissetorgatud tikk jääb puhtaks. Lase vormis 10 minutit jahtuda, seejärel eemalda vormi ääred. Lase põhjal täielikult jahtuda.
4. Lõika kook kaheks kihiks. Immuta kumbagi kihti apelsinimahlaga (või mahla ja likööri seguga). Määri ühele poolele apelsinimarmelaad ja kata teisega. 

Glasuur:
0,75 dl 35% rõõska koort
1 spl heledat siirupit
170 g šokolaadi

Vala potti rõõsk koor ja siirup, lase segades keema tõusta. Tõsta tulelt. Lisa šokolaaditükid ja sega, kuni need on sulanud ja segu ühtlane. Lase jahtuda ja määri siis tordile. Kaunista vastavalt soovile.