PHTLN: salsa kaste; salsa; kaste;Foto: Tiit Haljand
Mitmesugust
27. mai 2016, 16:49

Kuidas saleneda tšillit süües?

Kas teadsid, et tex-mex-toitudega saab hõlpsasti kaalu langetada? Nimelt on neis kasutatavad vürtsid ja ürdid on ammusest ajast tuntud kui suurepärased energiaallikad ... ja ka kaalualandajad.

Tex-mex-toitudes on aukohal tšilli, mis sisaldab ohtralt vitamiine ja on asendamatu abiline kevadväsimusega võitlemisel. Tšillis leidub ka kapsaitsiini, mis kiirendab seedeprotsessi ja alandab kaalu. Kuumutamisel ega külmutamisel tšilli oma häid omadusi ei kaota.

Samuti peetakse tšillit üheks maailma vanimaks loodusravimiks, mis aitab pea kõigi hädade vastu. Olgu selleks lihtne külmetus või hoopis südamehaigus. Tšillipipras on palju antioksüdante ja ta tugevdab immuunsüsteemi. Peale tšilli pannakse tex-mex-toitudesse koriandrit, punet, tüümiani ja estragoni, mida on rahvameditsiinis samuti sajandeid tuntud.

Mitte ainult tuleneelajatele!

Tex-mex-toite on lihtne valmistada ning samas laseb erinevate lisandite kokkusobitamine olla piiramatult loominguline. Mehhiko roogades kasutatakse rohkelt juur- ja puuvilju ning lahjat linnu-, veise- ja kalaliha – seegi aitab kehakaalu kontrolli all hoida. Mahedamat maitset eelistavad gurmaanid võivad tex-mex-roogi valmistades asendada teravad vürtsid muude komponentidega, näiteks juurviljade ja ürtidega. Tulisust leevendavad ka hapukoor ja maitsestamata jogurt. 

Oad salsakastmes

1 spl õli

300 g suuri valgeid konservube

1 suurem sibul

2 küüslauguküünt

1 purk teravat salsakastet

Kuumuta paksupõhjalises potis õli, lisa hakitud sibul ja küüslauk ning passeeri paar minutit. Lisa oad ja salsakaste ning kuumuta veel paar minutit. Serveeri lisandina või põhitoiduna.

võitlema!