Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
26. mai 2016, 13:25

Kofeiin: millal muutub see tervisele kahjulikuks? (2)

Väga paljudes toitudes ja jookides leiduvat kofeiini kirutakse ja kiidetakse. „Kofeiini mõõdukas tarbimine ei ole meie tervisele kahjulik,“ kinnitab toitumisteadlane Mai Maser ja annab vastused levinud küsimustele, mis puudutavad kofeiini mõju meie tervisele.

Mai Maseri sõnul on kofeiin on üks enim uuritud toidu ja jookide koostisosi maailmas. „Seda leidub kohvis, tees, karastusjookides, šokolaadis, koola pähklites ja ka ravimites,“ räägib ta lisades, et kofeiin mõjutab meie organismi ainevahetust mitmeti. Muuhulgas näiteks stimuleerib kesknärvisüsteemi, muudab erksamaks ja annab energiat. „Kuid kofeiini tarbides tuleb jälgida koguseid, sest liialdamisel võib see põhjustada rahutust ja ärevustunnet,“ hoiatab ta.

Ei põhjusta luuhõrenemist

Väga levinud arvamuse kohaselt viivad kofeiiniga joogid, nagu näiteks kohvi, tee ja Coca-Cola organismist vedeliku välja. Kas see vastab tõele? Mai Maseri sõnul võib kofeiinil olla lühiajaline, kolm kuni viis päeva kestev organismist vett väljutav efekt. „Kuid seda ainult inimeste puhul, kes tavaliselt kofeiini sisaldavaid jooke ei tarbi,“ lisab ta, et kui inimene tarbib kofeiini regulaarselt, näiteks joob kohvi, tal kofeiini sisaldavad joogid vedelikku välja ei vii. „Neil tasakaalustab tarbitud vedelik ise vedelikukaotuse,“ räägib Maser.

Ka ei tekita kofeiin mõõdukal tarbimisel paljukardetud sõltuvust. „Kofeiini võõrutusnähud ehk abstinentsisündroom võib tekkida siis, kui inimene lõpetab järsku regulaarse kofeiini tarbimise. Sel puhul võib võõrutusperioodil esineda uimasust, peavalu ja iiveldust, mis üldiselt mõne päevaga üle lähevad,“ rahustab Maser. Vaid harva võib tema sõnul tekkida olukord, kus inimene kaotab kontrolli kofeiini tarbimise üle. Sellistel puhkudel on aga eelnevalt tarbitud väga suuri kofeiiniannuseid (tavaliselt 600-750 mg ehk ca 7 tassi kohvi päevas), mille korral võib kofeiin organismis kuhjuda.

Veel üks levinud hirm räägib, et kofeiini tarbimine soodustab luuhõrenemist ja on tervisele seega kahjulik. Mai Maser rõhutab veelkord, et mõõdukal tarbimisel ei ole kofeiin tervisele kahjulik ja ei mõjuta kuidagi ka inimese luude olukorda. „Osteoporoos ehk luuhõrenemine on skeleti haigus, mille puhul väheneb luude mass ja häirub luukoe struktuur, selliste muutuste tagajärjel muutuvad luud hapraks ja hõredaks ning murduvad kergesti,“ selgitab Maser.

Võib leevendada peavalu

Riskifaktorid haiguse tekkimisel on kaltsiumipuudus organismis, vähene liikumine, ebatervislik toitumine, suitsetamine, liigne alkoholi tarbimine, aga ka kroonilised haigused ja pärilikkus perekonnas. Mõõdukas koguses kofeiini tarbimine aga hoiab erksust, kiirendab ainevahetust, suurendab vastupanuvõimet ja vähendab väsimustunnet. „Ka migreenihaiged võivad kofeiinist hoopis abi saada – neil on sageli peaaju veresooned lõtvunud, ja kuna kofeiin laiendab veresooni, siis võib tassist kangest kohvist väga suur abi olla,“ kõneleb ta.

Mai Maser rõhutab, et kofeiini tarbimisel on võtmesõnaks mõõdukus. „Ei ole olemas halba või head toitu kui sellist — igal toidul ja joogil on menüüs oma koht,“ kinnitab ta ning soovitab süüa ja juua mõõdukalt. Maseri sõnul ei pea end täiesti ilma jätma ei magusast ega karastusjoogist, küsimus on alati tarbitava toidu hulgas ja energia kulutamiseks sobivas elustiilis.