Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
25. mai 2016, 11:34

KÜSI MINULT ÜKSKÕIK MIDA: vastas veinispetsialist

Reddit.com-i rubriigis "Küsi minult ükskõik mida" (AmA ehk Ask Me Anything) on end üles andnud DustyBosie – aastaid veinitööstuses (jaekaubandusest levitamiseni) töötanud spetsialist. "Pidage meeles: maailma parim vein on see, mis teile kõige paremini meeldib!" – nii kõlab üks tema hüüdlauseid. Vahendame mõningaid talle lugejate poolt esitatud küsimusi ja tema vastuseid.

Mis on su lemmikõlu?

See sõltub aastaajast, aga üldiselt kaldun eelistama portereid ja kõike, mis on erakordselt tume ja linnaseline. New Holland Dragon's Milk on mu jaoks päris olulisel kohal, aga Dark Horse Scotty Karate'd võiksid juua kõigi aegade lõpuni.

undefined Foto: redstoneliquors.com

Kui keegi ütleb "too üks pudel veini"... Näiteks jõuludeks või tänupühaks. Kuidas ma seda valin? Ma ei joo veini. See on rumal küsimus, aga seda ikka mõni kord aastas juhtub.

Tänupüha veini kohta ma ütleks, et see on üks keerulisemaid valikuid, peamiselt seepärast, et laud on täis võistlevaid maitseid. Sul on kalkun (ja kes teab, kuidas see on valmistatud), kartulipuder, maguskartul, jõhvikakaste jt ja need kõik on üsna tugeva maitsega. Ma olen leidnud üheainsa veini, mille kohta ma võiksin öelda "see sobib kõigi nende asjadega". Sinu parim valik võiks siiski olla midagi maitsekat ja rahulikku. Wilamette või Loire Pinot Noir oleks üsna ideaalne. Miski, mis on rahulik ja ei ürita toiduga tähelepanu pärast võidelda.

Jõulud – Zinfandel! Leia suur, alkoholirohke, sametine ja "lumi-käigu-kuradile" pudel Zinfandelit, jäta see kamina ees söödava magustoidu tarbeks ja siis räägi selle juurde kõik piinlikud perekonnalood, mis sulle meenuvad.  

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

Ma saan punasest veinist peavalu. Missugune valge vein võiks sobida toitude juurde, mida tavaliselt serveeritakse punasega?

Viimase peal küsimus! Tammevaadis laagerdunud vein võiks olla hea variant eksperimenteerimiseks. Rikkalik California Chardonnay või Marsanne-Roussanne Prantsusmaalt sobiks. Ka sobiksid paljud valged Lõuna-Ameerika veinid (näiteks Torrontes), kuna paljud puuviljanoodid kalduvad olema üsna tugevad ja püsivad maitses pikalt.

Millise regiooni veinid on püsivalt alandatud hinnaga? Mulle tundub, et üldiselt on saadaval suurepärane alahinnatud valik Hispaania veine, aga mulle meeldiks leida midagi põnevamat.

Siin on minu valikuks alati Portugal. Ma ei suuda tänini uskuda, kui taskukohased sealsed veinid võivad olla. Sinu piirkonnas võib olla teisiti, aga mina saan alati leida pudeli absurdselt head Dao'd umbes 10-15 dollari (9-13 eurot) eest. Ja suvel on pagana parim Vinho Verde.

Milline on su lemmik-pakivein?

See küsimus ajab mind hulluks, kuna ma ei suuda seda pakki meenutada. See oli Hispaaniast. Tegi punast ja valget, mõlemad olid vapustavalt head ... kurat.

Mis on sinu arvates suurim keskmise inimese väärarusaam veininduse kohta?

See, et ainult rikastel on võimalik juua head veini või veine tundma õppida. See on päris tugev arhetüüp. Lord Rahakott von Douchington joob oma 1923. aasta Chateau le la Touroule'i ja kellelgi teisel seda võimalust pole. 

Veider on aga see, et paljud selliste sissetulekutega inimesed teavad veinist hoopiski väga vähe. Minu kogemuse kohaselt teab enamik neist oma brändi, takerdub selle külge ja ei huvitu üldse millegi uue proovimisest.

Veini juures on lahe see, et see on alati mõeldud kõigile ja tõesti igaüks võib veine tundma õppida.

Mida sa arvad meedias avaldatud veinitestidest (nt see)? Maitse on ju väga subjektiivne ...

Tegelikult ma armastan neid teste, mis ilmuvad. Arvan, et need teevad palju selles vallas, et võtta maha uhkeldamist ja näitavad, et vein on palju kättesaadavam, kui tavaliselt usutakse.

Ja sul on õigus, maitse on äärmiselt subjektiivne. Vein on paljus nagu muusika. Ma võin sulle öelda, et Motion City Soundtracki "I Am the Movie" on fantastiline album, aga kui sulle ei meeldi ülienergiline, tonnide süntesaatoritega ja vaimsetest heitlustest rääkiv kraam, siis see soovitus ei tähenda sinu jaoks midagi. Kui veiniekspert ütleb, et Napa ultra-tanniinine Cabernet on maailmaklass või 100 punkti, siis kasutab ta selle hinnangu andmiseks oma isiklikku maitset. Aga see ei tähenda, et sina eksid, kui pole temaga absoluutselt nõus.

Ma isiklikult ei loe veiniarvustusi. Ma pigem maitsen ise veini ja tean, et see meeldib mulle mu oma põhjustel. Ja kui inimesed ütlevad mulle, mis neile meeldib ja miks meeldib, siis teeb see need veinid nende jaoks maailma parimateks veinideks.

Väike saatana advokaat ka. Mõnede viidatud testis maitstud veinide maitse on äärmiselt tundlik. Suure veini maitsmine esimesena võib tikkuda selle, kuidas maitsevad järgmised (kujuta ette, et jood ühe tugeva IPA ja siis püüad pärast seda tunda pilsneri õrni noote). Ka muutub maitse, kui saad vanemaks.

undefined Foto: amazon.com

Kui ma ei saa veini juua, siis millist teist "lahjat" alkohoolset jooki peale õlle sa soovitaksid?

Hmm, kui defineerime lahjana vähem kui 20% alkoholisisaldusega joogi, siis alati on olemas selline ilus ime nagu mõdu. Meevein võib olla väga siirupine, aga ka väga hästi tasakaalus.

Ma olen ka üsna sisse võetud ploomiveinist ja teistest puuviljaveinidest. See töötab siis, kui sa lihtsalt ei talu viinamarju. Aga mitte siis, kui sa ei talu üldse puuvilju.

Selle kõige kõrval vaataksin sake poole. On olemas palju halbu sakesid ja minu enda esimene kogemus oli midagi sellist, nagu oleksin joonud pudelid valgendit. Aga paljud neist on ka maitsekad ja pehmed ja kerged juua. Raskeim on leida kedagi, kes tõesti teab oma sakedest.

undefined Foto: uncrate.com

Mida sa arvad Georgia veinidest?

Tean, et see on veider küsimus, aga eeldan, et sa vist ei mõtle USA osariiki.

Kui pead silmas riiki, siis ma vist jõin Gruusia veini umbes viis aastat tagasi, aga toda pudelit oli kehvasti koheldud ja vein oli liialt küps.

Aga kindlasti tahaksin mõnd proovida. Mulle tundub, et Ida-Euroopa veinidele vaadatakse ilma põhjuseta ülevalt alla ja neid ignoreeritakse ilmaasjata. Horvaatia Istria on tegelikult üks minu edetabeli viiest tipp-regioonist.