Valge kala tomatikastmesFoto: Tuuli Mathisen
Toiduuudised
21. mai 2016, 06:00

Kevadised kalaroad: räimed viska pannile ja ahven lükka ahju (1)

Kõige parema minekuga on praegu ahven ja haug, samuti räimed, kinnitab Tallinna keskturu kalamüüja. Kes on harjunud vaid kauplusest kala ostma, võiks praegu sammud pigem turule seada, sest seal on valik hoopis laiem.

Tallinna keskturu kalaputkades ja kalaosakonnas pakutakse kümneid eri kalu, sealt leiab näiteks heiki, vimba, angersäga, tuulehaugi, lesta jne. Kuigi värsked kalad näevad kõik head välja, pole nad mitte kõik Eesti vetest pärit.

Kõige parema minekuga on praegu ahven ja haug, samuti räimed, kinnitab paarikümneaastase staažiga kalakaupmees Sveta.

Kui klient on meelepärase kala välja valinud, puhastab ta kala ära ja siis pole enam kodus muud vaja teha, kui see kergelt ära maitsestada ja pannile panna.

Sadama turul on valik kesisem, see-eest karpkalad, vikerforellid ja Siberi tuurad ujuvad seal lausa akvaariumis ringi. Lisaks leidsin teisipäeval jahutatud Norra lõhet.

Tõeliselt kuum kaup olevat aga ahven ja lest, sestap olid nad hetkel ka otsa saanud. Samuti olevat endiselt populaarne forell, aga räime Sadama turul ei müüda, kuna selle järele polevat nõudlust.

Kõige paremad kotletid saab haugist

Tänavusel Tõstamaa kalalaadal ehk RäimeWestil – mille peategelaseks oli nagu nimigi ütleb – räim, keetis Vladislav Koržets kalasuppi ja Hanno Kask praadis räimi.

Kalaampsud Foto: Toomas Mitt

Lisaks kahele kõvale kalamehele panid Tõstamaa keskkooli noored päevaks püsti ka Mõisakohviku. Seal sai maitsta frititud räime, räimerulli ja suitsutatud tuulehaugi.

Lisaks räimele ja tuulehaugile soovitab kohviku juhendaja Esta Tamm proovida ka haugi ja ahvenat. Haugist saab tema sõnul kõige paremad kotletid.

"Selleks aja kilo nahata haugifileed läbi hakklihamasina, riivi kolm keedetud kartulit suurema riiviga ära, lisa juurde üks muna, pool dl kaera-kliisid, üks hakitud sibul, natukene maitserohelist, soola, pipart ja sega kõik ilusti ära," õpetab Esta.

Siis vormi hakkmassist meelepärase suurusega kotletid, paneeri need riivsaias ja prae õli sees pannil kuldpruuniks. Serveerida soovitab ta neid värskekapsa- või kurgisalatiga.

Ahvenat võib ka toorelt süüa

Ahvenast saab naise sõnul aga imehea tartari. "Haki ahvenafilee ja sibul või porrulauk hästi peeneks, lisa soola, pipart ja veidi suhkrut. Sega kõik omavahel ära, soovi korral võid lisada veidi sidrunimahla või hapukoort," räägib Esta.

Enne söömist võiks tartar ööpäeva külmkapis seista, nii segunevad maitsed kõige paremini. "Võib ka kohe süüa, aga siis tuleb tugevalt segada," ütleb Esta. Kõige paremini maitseb tartar omaküpsetatud saia või röstitud käsitööleivaga.

Hobikokk Tuuli Mathisen armastab kevadel meritinti. "See on lõheline ja erineb Peipsi tindist nii suuruse kui ka maitse poolest.

«See mõnus kerge krõmps käib asja juurde.» Toidublogija Tuuli Mathiseni sõnul pole väikestel tintidel selgroogu eemaldada tarviski Foto: Mati Hiis

Meritint tuleb varakevadel Pärnu lahte ning kuna olen ise Pärnust pärit, siis on meritint mu igakevadine maitseelamus," sõnab ta. Meritinti võib valmistada sarnaselt räimega. Tuuli lemmikuks on saanud sütel grillitud meritint nii kohe süües kui ka marineerituna.

Meritinte võib ka munas ja jahus paneerida ning seejärel õlis või õli ja või segus kuldkollaseks praadida. "Söö kohe soojalt ning väikestel tintidel pole selgroogu eemaldada vajagi. See mõnus kerge krõmps käib asja juurde," ütleb Tuuli.

9. aprilli toiduküljel õpetas aga ajakirja Kalale! peatoimetaja Margo Pajuste valmistama hõrku särjekonservi, mida portaali kalale.ee kasutajad on juba kümme aastat kiitnud.

Valge kala tomatikastmes

Valge kala tomatikastmes Foto: Tuuli Mathisen

Vaja läheb: 300–400 g valge kala fileed (tursk, ahven, tilaapia, räim vms), 50 ml oliiviõli, 2 hakitud sibulat, 2 hakitud küüslauguküünt, 700 g tomatikastet, peotäis värsket basiilikut, soola ja värskelt jahvatatud musta pipart, sidrunit. Soovi korral maitsestamiseks suhkrut või mett.

Valmistamine: Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli. Lisa sibul ja küüslauk ning hauta kergelt läbi. Lisa tomatikaste, väiksemaks rebitud basiilikulehed, sool, suhkur ja värskelt jahvatatud must pipar.

Lase keema tõusta, alanda kuumust ning tõsta tomatikastme sisse kalatükid. Hauta kala tomatikastmes mõlemalt küljelt umbes 5–6 minutit. Serveeri värske saia ja sidruniga, juurde sobib pakkuda näiteks metsikut riisi.

Nipp:Kui värsket kala käepärast ei ole, sobib ka sügavkülmast võetud ja aeglaselt külmkapis sulatatud kala.

Allikas: Tuuli Mathisen, toiduteemal.blogspot.com

Frititud räimed

Vaja läheb: 1–2 kg räimefileed, 2 muna, 2 dl piima, 1 dl vett, natukene õlut, soola (tainas olgu pigem soolasem kui mage), jahu ja frittimisele õli.

Valmistamine: Soojenda õli potis 180 kraadini. Samal ajal tee valmis tainas. Sega munast, piimast, veest, õllest, jahust ja soolast paksu konsistentsiga segu. Kasta räimed tainasse ja pane nad õli sisse, kuid vaata, et kalad potis omavahel kokku ei puutuks. Kuumuta, kuni räimed muutuvad kuldpruuniks.

Allikas: Esta Tamm, MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu

Räimerullid

Vaja läheb: 1 kg räimefileed, 1 l vett, 100 g õli, 3 sl soola, 1 sl suhkrut, 2 sl äädikat, tilli, sidrunipipart, hakitud sibulat.

Valmistamine: Valmista veest, soolast, suhkrust ja 1 supilusikatäiest äädikast marinaad. Hoia kala paar tundi marinaadis ja eemalda selgroog. Siis sega õli ülejäänud äädikaga ja kasta fileed sinna sisse.

Keera räimed rulli ja lao kihiti karpi või purki. Iga kihi vahele pane tilli, sidrunipipart ja hakitud sibulat. Viimaseks kihiks jäta maitseained.

Juba tunni pärast võid sööma hakata.

Allikas: Teele Tõnisson, Tõstamaa keskkool

Ahven krõbeda paneeringu ja päikese-kuivatatud tomatiga

Ahven krõbeda paneeringu ja päikese-kuivatatud tomatiga Foto: Tuuli Mathisen

Vaja läheb: 1 kg ahvena fileed (sobib ka mõni muu valge kala), 50 g võid, 1,5 dl riivsaia, 1 hakitud sibul, 2 hakitud küüslaugu küünt, 4 hakitud päikesekuivatatud tomatit, peotäis peterselli, sidrunikoort, majoneesi, soola ja pipart maitsestamiseks.

Valmistamine: Sulata pannil või, sega juurde riivsai, sibul, küüslauk, petersell, päikesekuivatatud tomatid ja sidrunikoor. Sega läbi ning maitsesta soola ja pipraga. Prae kiirelt läbi. Lõika kalafileed suupärasteks tükkideks ning maitsesta soola ja pipraga.

Määri kala ülemisele küljele majoneesi ning tõsta igale kalafileele paras ports paneeringut, suru see kala külge kinni. Küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures umbes 10–15 minutit. Serveeri meelepäraste köögiviljade või ka riisiga.

Allikas: Tuuli Mathisen, toiduteemal.blogspot.com

Keskturg: räimekilo saab kätte euroga

Räimekilo saab kätte euroga Foto: Teet Malssroos

Ahven 3,5 €/kg

Haug 4,5 €/kg

Heik 3,4 €/kg

Vimb 3,5 €/kg

Angersäga 7,5 €/kg

Karpkala 5,8 €/kg

Kiisk 2 €/kg

Särg 2,5 €/kg

Tuulehaug 3,5 €/kg

Angerjas 16,5 €/kg

Lest 9,9 €/kg

Tursk 3,8 €/kg

Latikas

3,5 €/kg

Koha

8,5 €/kg

Eesti

forell

5,7 €/kg

Räim

1 €/kg (kaupluses 3,99 €/kg, filee 4,99 €/kg)

Sadama turg: saab ka elus kala

Lest 3,99 €/kg

Lest praadimisvalmis

8,49 €/kg

Norra lõhe, roogitud 9,99 €/kg

Vikerforell 7,49 €/kg

Vikerforell elus

9,99 €/kg

Siberi tuur elus

16,99 €/kg

Karpkala elus

8,99 €/kg