SpinatFoto: KALEV LILLEORG
Toiduuudised
19. mai 2016, 15:14

Seitse toitu, mis aitavad peavalu leevendada

Kui pea hakkab valutama, järgib enamik meist sisseharjunud rutiini ehk neelab tableti ja püüab rahulikumalt olla. Kui paljud meist aga teavad, et ka mõned toiduained võivad peavalu leevendada ja ka ennetada?

Lisa need toidud oma igapäevasesse menüüsse ja veendu ise, soovitab Good Housekeeping.

Ahjukartul õhtusöögiks on hea võimalus peavalu leevendada. Eriti sellist peavalu, mis on põhjustatud alkoholi tarbimisest, kinnitavad spetsialistid. Alkohol on nimelt diureetikum, mis viib kehast välja vedelikku ning põhjustades kaaliumi kaotust. Kaaliumirikaste toitude söömine aitab olukorda taastada. Ning ahjukartul (koos koorega) ongi üllatuslikult üks parimaid kaaliumiallikaid, sisaldades banaanist kaaliumi pea poole võrra rohkem

Foto: Ahjukartul (AHTO SOOARU)

Kohviga on peavalu tohterdatud sajandeid, kuid kas see tõesti toimub? Arstide arvates mõõdukalt ning siis tuleks ka kohvi joomisega piiri pidada, sest liiga palju kohvi teeb asja hullemaks. Tass kohvi peavalu leevendamiseks on piisav.

Foto: Kohv (ARNO SAAR)

·            Täistera röstsai annab kehale piisava hulga süsivesikuid ning nii ajule piisavalt energiat ehk peavalud püsivad nii eemal. Lisaks aitavad süsivesikud parandada ka meeleolu, sest aitavad organismil vabastada õnnehormoonina tuntud serotoniini.

Foto: Täistera-röstsaiast võib saada abi (MARI LUUD)

  Mandlid sisaldavad magneesiumi ning see aine kaitseb keha peavaluhoogude eest veresooni lõõgastades. Mandlitest võib spetsialistide hinnangul olla kasu ka migreeniga kimpus olijail. Teised head magneesiumirikkad toidud on näiteks banaanid, kuivatatud aprikoosid, avokaadod, mandlid, pruun riis ja kaunviljad.

Foto:  Mandlid (Mihkel Maripuu)

Vürtsikad toidud aitavad peavalu leevendada siis, kui selle põhjuseks on sinusiit – vürtsikad toidud aitavad nimelt avada hingamisteid.

Foto: Tšilli teeb nina lahti! (Anni Õnneleid)

Seesamiseemneid on hea puistata salatitesse või putrudele, sest need on rikkad E-vitamiini ning magneesiumi poolest. Mõlemad on vereringet parandavad ained.

Seesamiseemned Foto: Terje Lepp

Spinat aitab alandada vererõhku, ennetada pohmelli ja leevendada ka peavalusid.

SPINAT  Foto: KALEV LILLEORG

·