Brokoli aitab tugevdada närvisüsteemi, tõsta tuju ja leevendada uneprobleeme.Foto: Freeimages.com
Toiduuudised
15. märts 2019, 12:17

OLE TERVE | Viis stressivähendajat toidulaual

Toitudes tervislikult ja mitmekülgselt hoiame ka stressi eemal. Need viis toiduainet sisaldavad vajalikke vitamiine ja mineraale, mis aitavad toime tulle igapäevase pingega.

Närvisüsteemi toimimiseks on olulised B-grupi vitamiinid, ka H-vitamiin osaleb meie närvide töös ning D-vitamiin mõjutab nende stabiilsust. Vajalik on ka C-vitamiin, mille vähesuse korral meie töövõime närbub ja tekib stress. Mineraalainetest on närvidele oluline kaltsium, mis reguleerib impulsside edasikandumist närvirakkudes, samuti magneesium – magneesiumipuudus põhjustab närvilisust ja depressiooni.

Brokoli
Kõige kasulikum kapsas – sisaldab rohkelt valku, süsivesikuid ja vitamiine ning on eriti soovitatav stressi korral. Brokoli aitab tugevdada närvisüsteemi, tõsta tuju ja leevendada uneprobleeme, lisaks on vähivastase toimega. On hea C- ja E-vitamiini, samuti beetakarotiini allikas ning sisaldab rauda ja kaaliumi. Kõige kasulikum on brokolit süüa toorelt, keetmisel väheneb fütokemikaalide ja C-vitamiini sisaldus poole võrra. Seetõttu on mõttekam brokolit pigem küpsetada või aurutada kui keeta. Õisikus on rohkem beetakarotiini kui varres. Mida tumedam on brokoli värvus, seda rohkem on temas toitaineid.

Lõhe
Teadlaste väitel mõjutavad meie vaimset tervist küllastamata rasvhapped, eriti omega-3. Eriti suur ongi küllastamata rasvhapete kontsentratsioon ajus, kus nad moodustavad kuni 50% kogu närvisüsteemi rasvadest. On kindlaks tehtud, et depressiooni korral nende sisaldus langeb ja on kuni 40% väiksem kui normaalses olukorras. Toit, mis sisaldab piisavalt küllastamata rasvhappeid, kaitseb ajutalitlust. Omega-3 rasvhapete defitsiidi korral oleme depressioonile vastuvõtlikumad, selle vastu ongi abiks kalatoidud. Eriti hea omega-3 allikas on lõhe.

Mate tee
Seda tuntakse ka paraquai tee nime all ja valmistatud on ta Lõuna-Ameerika astelpõõsa lehtedest. Mate joomine rahustab ja annab energiat. Selle sisalduvad ained mõjutavad kesknärvisüsteemi, teobromiin näiteks aitab lihastel lõdvestuda. Samuti on mates saponiine, mis stimuleerivad immuunsüsteemi ja kaitsevad keha haiguste eest. Lisaks pärsib mate söögiisu ja reguleerib seedimist.
Vastavalt valmistamisviisile on matel kas ergutav või rahustav toime. Kui lasta joogil tõmmata kõige rohkem viis minutit, mõjub ta pigem ergutavalt, pärast pikemat tõmbamist on tal aga rahustav toime. Matet võib juua kuumalt või külmalt. Külma tee valmistamiseks lisa jääd ja maitseks sidruni- või apelsinimahla.

Basiilik
See armastatud taim on ka looduslik rahusti. Mineraalainetest sisaldab basiilik kaaliumi, kaltsiumi, rauda, fosforit ja magneesiumi. Rahvameditsiinis kasutatakse lehti, õisi ja varsi.
Basiiliku toime organismile sõltub tema hulgast. Kui võtta üks teelusikatäis basiilikuürti klaasi keeva vee kohta ja lasta 10 minutit tõmmata, on tee rahustav ja paneb neerud hästi tööle. 2 supilusikatäit ürti 300 ml keeva vee kohta stimuleerib närvisüsteemi, tugevdab südametegevust, on toniseeriv ja antiseptilise toimega.
Aroomteraapias mõjub basiilikuõli tasakaalustavalt, tugevdab närve ja leevendab masendust, samuti ergutab ajutegevust ja vereringet ning on seega kasulik pikaajalise õppimise ja vaimse väsimuse korral.
Kulinaarias on basiilik tuntuks saanud eelkõige itaalia köögist, asendamatu on ta tomatiroogade valmistamisel. Maitseomaduste säilitamiseks tuleks basiilik lisada toiduvalmistamise lõppjärgus.

Nisuidud
Idud on tõeline valgu-, vitamiinide- ja mineraalainetepomm, sisaldades rikkalikult väärtuslikke toitaineid, sh B-grupi vitamiine, mis tagavad närvisüsteemi normaalse toimimise. Idandamisel toimuvad biokeemilised protsessid, mille käigus tekib asendamatuid aminohappeid, küllastamata rasvhappeid, fosforit ja rauda, E- ja B-rühma vitamiine, D- ja K-vitamiini, mineraalainetest kaaliumi, magneesiumi, väävlit, naatriumi, räni ja teisi elemente.
Idudes sisalduvad rasvad on valdavalt polüküllastamata, kusjuures märkimisväärset rolli mängib neis asendamatu rasvhape – linoolhape. Idusid lisatakse toiteväärtuse tõstmiseks nii kuumadele kui ka külmadele roogadele – salatitele, hautistele, suppidele, putrudele. Kuna idusid ei ole hea kuumutada, lisage need toidule enne tarvitamist.

Allikas Kodukiri arhiiv