Lavendel on kaunis ürt mida oma aias või rõdukastis kasvatada.Foto: Foto: freeimages.com
Kodu ja Aed
9. september 2020, 06:59

Kasulikud ürdid rosmariin ja lavendel

Teaduslikult on tõestatud, et rosmariinil ja lavendlil on inimorganismile soodus mõju. Loe, kuidas neid kasutada. 

Oled sa kunagi mõelnud, miks me nii väga armastame lavendli või rosmariini mõrkjat lõhna ja kasvatame seda nii oma aedades, rõdudel kui lillepottides, lõhnastame pesukappe, teeme neist aroomiõlisid?

Lavendlil on eriti rahustav toime ning mõlema aroom muudab vaimu ärksamaks ja meele rõõmsamaks.

Kuidas neid ürte kasutada?
Aroomiteraapia. Aroomilambikesed aroomiõliga, lõhnapadjad jms aitavad sul hoiduda stressist ning keskenduda tööle või mistahes muule mõtteerksust vajavale tegevusele.
Ümbritse end rosmariini- ja lavendlitaimedega. Ükskõik, kas aias või toas. Paar potti võiks olla kogu aeg käeulatuses: murra oksake, hõõru näppude vahel ja nuusuta.
Söö ja joo neid. Nii lavendlit kui rosmariini kasutatakse erinevates toitudes ja jookides. Maailma parimad ahjukartulid saad, kui veeretad kartulid enne ahju panekut üle õlis, soolas ja rosmariinis.

Hea teada! Kuum vesi muudab rosmariini varre maitse mõrkjaks. Kui soovid sellest teha teed või siirupit, siis kasuta ainult lehti.

Lavendlivesi
1 tl (100 tilka) lavendli aroomiõli
5–10 tilka piparmündi- või rosmariiniõli
60 ml viina
0,75 l destilleeritud vett
Kalla aroomiõlid ja alkohol puhtasse pudelisse, keera kork peale ja raputa nii kaua, kui õlid on viinaga täiesti segunenud. Sega destilleeritud või puhastatud veega.