Foto: Matton Estonia
Toiduuudised
2. jaanuar 2015, 07:54

Milline toiduõli valida?

Koduköögis võiks igapäevaseks toidutegemiseks pruukida kõrge suitsemispunktiga, eelistatavalt ainult ühest kindlast toormest valmistatud õli. Pelgalt taimeõli nime all müüdavad anonüümsed seguõlid jätavad pahatihti soovida nii maitse- kui ka lõhnaomaduste poolest.Külmpressitud õli võib pruukida peolauasalati vinegrettkastmes, tilgutada röstitud küüslaugusaiale ehk bruschettale, segada veiniäädikaga vinegrettkastmeks ning pruukida liha või kala marineerimisel.

Külmpressitud õli

võib pruukida peolauasalati vinegrettkastmes, tilgutada röstitud küüslaugusaiale ehk bruschettale, segada veiniäädikaga vinegrettkastmeks ning pruukida liha või kala marineerimisel.


Salatite maitsestamiseks võiks mõnikord pruukida ka üpris eksootilisi ja eriti kalleid õlisid, nagu

pähkli-, seesami- ja mandliõli

. Sortsuke seesami- või pähkliõli annab köögiviljade vokkimisel suurepärase maitse: ka taluvad mõlemad õlid hästi kuumust.


Sojaõli

on maailma enimkasutatud taimeõli, seda tarbitakse põhiliselt USA-s ja Aasias. Rafineeritud sojaõli suitsemispunkt on erakordselt kõrge ehk 250 °C, aroom ja maitse tagasihoidlikud.


Päevalilleõli

, kunagine turuliider, jääb kuumustaluvuselt sojaõlile alla vaid 4 kraadi, kuid levikult iga aastaga üha enam. Rafineeritud päevalilleõli värvus on helekollane, maitse ja aroom suhteliselt mahedad.


Rapsiõli

. Alati võib julgelt korvi tõsta kodumaise rapsiõli Olivia. See on kollase värvusega, maheda meeldiva maitse ja lõhnaga taimeõli, mille suitsemispunkt on küllaldaselt kõrge ehk 238 °C.


Maisiõli

. Suitsemispunkt on rapsiõlist vaid 2 kraadi madalam, kõikide muude omaduste poolest aga üsna ligilähedane.


Viinamarjaseemneõli

on kahvaturoheka värvusega suhteliselt mahedamaitseline õli, mille suitsemispunkt on aga vaid 204 °C. Väga hea vinegrettkastmesse ja majoneesiks, kuid praadimist kuigi hästi ei talu.


Külmpressitud (Virgin) oliiviõli

. Maitse ja aroom erakordselt tugevad, esmatarbijale sageli üsna harjumatud. Konsistents siirupitaoline, maitsmisel oluliselt rasvasem kui rafineeritud õli. Suitsemispunkt vaid 160 °C, mistõttu praadimiseks ei sobi. Kasutatakse salatite ja valmisroogade maitsestamiseks.


Tavaline või Extra Light oliiviõli

. Värvuselt kahvatukollased, maitse ja aroom eelnimetatuist nõrgem ja neutraalsem. Konsistentsilt voolavamad, maitsmisel vähem rasvased. Kõrge suitsemispunkt 240 °C võimaldab universaalsest kasutamist. NB! Nimetus “Extra Light” tähistab siin rafineerimisega saadud heledat värvust.