Foto: Tootja
Toiduuudised
6. november 2014, 10:31

Testime menukat multikeetjat

Kui sinu kööki peaks maanduma uus söögitegemiseks mõeldud köögirobot Stollari fima MultiCooker BMC600, siis mis temaga teha? Arvestades, et need mitmeski riigis on ülipopulaarsed hoides kõvasti aega ja vaeva kokku, siis tasub proovida. Eriti selliste toitude puhul, mis muidu arutult aega ja tähelepanu nõuavad nagu (herne)supid, puljongid, hautised, leivaküpsetamine, erinevad liharoad, koogid või magustoidud.



1. Mis on komplektis multikeetjaga
Kui ta kastist välja võtta, meenutab see oma suuruselt köögikombaini ainult vedelekraan displeiga, kus on 15 üsna lihtsalt käsitletavat programmi, kellaaja ning viideaja näidikudKu. Kaasas on mõõtetopsik, aurutamiseks mõeldud nõu, friteerimiseks mõeldud nõu, komplekt jogurtitegemise topiskuid ning kaks lusikat (ikkagi teflon-nõu, mida ei saa ära kriipida)
2. Mida sellega teha saab?
Kõigepealt tuleb see asetada tasapinnale ning vaadata, et väljapääsev aur midagi ei kahjustaks (aga auru ega lõhnu ei tule kuigi palju) ning ühendada vooluvõrku. Seadistamine on lihtsam kui keskmise mobiiltelefoni kasutamine. Kindlasti teeb asja alguses lihtsamaks keetjaga kaasa tulev retseptiraamat, mis õpetab seda samm-sammult kasutama.
3. Esimene katse- pudrud ja mulgipuder
Meie kodus armastavad lapsed üle kõige tatraputru. Seda tuleb aga keetmisel valvata ning hauduma jätta. Multikeetjaga läks selle valmistamine 20 minutit minimaalse tähelepanuga söögi tegemisele. Plussiks osutus see, et KEEP WARM hoidis selle ka hilisemate ärkajate jaoks ülimalt sooja.
Kuna aga väiksemat last tabasid lõunasöögi ajal mannapudru neelud, siis kulus selle valmistamiseks 15 minutit ning ei mingit kõrbemist. Kindlasti on sel puhul abiks enne kuumutamist piima ja manna segamine.
Ka tangupuder ning eriti mulgipuder kuuluvad meie pere lemmikute hulka, kuid igapäevaseks valmistamiseks on nad liiga aeganõudvad. Tangupudru tegi multikeetja STEW ehk hautamise programmiga kaks tundi, koos suitsukontidega tuli selle maitse suurepärane
4. Hommikune omlett
Loen just  värskest Pere ja Kodu ajakirjast multikeetja testist, et see on suurepärane hommikuse omleti valmistamiseks. Mõeldud-tehtud, 10 minutit FRY programmi ja edasi Multi programmist 15 minutit küpsetamist, juust peal ning samal ajal on lapsed riidesse pandud. Ei mingit kammi ahju sisse ja välja lülitamisega ega hirmuga see põhja kõrvetada.
5. Hernesupp ja hapukapsaborš
Multikeetjaga kaasas olnud retseptikogust nopin üles meie pere lemmiku- hernesupi retsepti, pisut herneste leotamist, sibulate ja porgandite praadimist ning herned ning suitsukondid lähevad 1,5 tunniks hauduma. Pool tundi enne valmimist võib kartulid lisada ning sibulad ning valmis ta ongi.
Borši keetmiseks valin korralikud veisekondid ning tundub, et puljong tuleb peale kahekordset vahu eemaldamist nii tummine, et hoia või lusikas sees püsti. Natuke hapukapsaid, porgandeid, riivitud keedupeete, peterselli, loorberit, äädikat ning suhkrut ning 1,5 tundi hiljem ta valmis ongi. Ise läheme kontserdile ja paneme supi Keep Warm programmile, peale vihmast sügisilma on see koju tulles kuum.
6. Sealihahautis õllega valmib nagu muuseas, natuke praadimist ja pikemalt moorimist ja liha suisa sulab suus.
7. Kanakoivad juustu-estragoni kattega valmimisaeg on pool tundi ja maitse on suurepärane, ilmselgelt sobib aparaat palju enam hautiste jaoks kui krõbedakooreliste praadide või kookide jaoks.
8. Aurutatud köögiviljad Tundub, et auruti eraldi pidamine majapidamises ei tasu end üldse ära, aga lillkapsa, spargli ja muu saab kerge vaevaga aurutatud. Kindlasti on sel tootel suurepärased võimalused imikutoidu valmistamiseks, soojas hoidmisel või ka pudelite pastöriseerimisel.
9. Tiigrikeeks valmib suurepärane ja mahlane ehkki mitte krõbeda koorega.
10. Mis mõtteid veel tekkis Oleks meie suhe multikeetjaga jätkunud, oleks kindlasti proovinud leivaküpsetamist, jogurtivalmistamist ja valge saia tegemist. Igal juhul oli kahju aparaati kokku pakkida, nõude pesemise, kuuma köögi ja pritsmete osas oli koju saabunud uus kvaliteet

PS Kõige selle juures ei kulunud 2nädalase kasutamise juures elektrienergiat rohkem kui korra elektriahjus küpsetamisega. Mõõtsime spetsiaalselt ära.

Stollar Multi Cooker hinnad Stockmannis:
Stollar BMC600  hind 139.-
Stollar BMC 700 hind 159.-  (hind püsikliendile 129 novembri lõpuni)
Stollar BMC750 hind 179.-