Kaneelil on ka tervendavad omadusedFoto: Freeimages.com
Toiduuudised
6. detsember 2018, 15:25

Kaneel maitseaine ja tervendajana

Kaneel on maailma vanimaid vürtse, mida on kasutatud juba tuhandeid aastaid niihästi maitsestamiseks kui ka tervendamiseks.


Kaneel on loorberiliste perekonda kuuluva kaneelipuu püstsuunaliste võrsete sisemine ehk aluskoor. Müügile saabub kaneel kas jäikade keerdutõmbunud koorepulgakestena või peeneks pulbriks jahvatatult. Kaneelitootmise jääkidest valmistatakse kaneeliõli, mida hinnatakse kõrgelt nii maitseandjana kui ka parfümeeritööstuses ja meditsiinis.
Maailmas on kaneelipuu liike vähemalt 50, mitmete asjatundjate arvates isegi kuni 250. Neist hinnatuim ja hinnalisim on ehtne (tõeline) ehk tseiloni kaneelipuu, kuid üpris palju kasutatakse ka kassia ehk hiina kaneelipuu aluskoort, mis on tugevama maitsega ja hinnalt kättesaadavam.

Sortide erinevused
Tseiloni kaneelipuu koor on õhuke ja kahvatupruun, üsna maheda maitse ja lõhnaga, sama kehtib ka jahvatatud kaneeli kohta. Ehtsa kaneelipuu õli on väga kvaliteetne ning selle  sisaldus puu koores eriti rohke.
Kassiapuu aluskoor on tumepruun, punaka varjundiga, tugeva mõrkjasmagusa lõhna ja maitsega. Jahvatatud kassia on märksa jämedama ja ebaühtlasema tekstuuriga kui ehtne kaneel. NB! Kassia sisaldab mürgist ainet kumariini, mis suurtes annustes mõjub toksiliselt ja tervistkahjustavalt.

Kaneel toidus
Põhjapoolkeral lisatakse jahvatatud kaneeli ja kaneelisuhkrut järelroogadesse, eriti sageli koos õuntega; kaneelikoorega maitsestatakse kisselle ja kompotte. Jahvatatud kaneeli või kaneelisuhkruga riputatakse üle kooke. Kaneelikoor on aga lausa kohustuslik komponent kõrvitsamarinaadis ja hõõgveinis.
Aasias kuulub kaneel mitmete tuntud maitsesegude, näiteks karri ja garam masala koostisse. Lähis-Idas lisatakse seda ka linnu- ja lambalihale. Ohtra kaneeliga maitsestatakse seal pea kõiki riisi- ja lihahautisi, pilaffe ning muidki meie mõistes soolaseid roogi. Aasias, eriti Hiinas ja Koreas, kuulub kaneel ka rasvase sealiha juurde.
Teada võiks sedagi, et kaneelikoor annab toidule pehmema nüansi kui pulber, ka iseloomulik aroom ja maitse püsivad roas kauem. Jahvatatud kaneel säilib kõige paremini kinnises purgis ja valguse eest varjatult ning ka siis mitte kuigi kaua. Kaneelipulgakesed seevastu säilivad peaaegu lõpmatult ning on pärast loputamist ja põhjalikku õhu käes kuivamist vähemalt paar korda uuesti kasutatavad.

Aromaatne tervendaja
Ehtsa kaneeli kuldaväärt omadused olid tuntud juba muistses Hiinas, Egiptuses ja Rooma riigis. Kaneel oli muinasajal kohati isegi kullast kallim – kasvõi seetõttu, et mikroobe hävitavate omadustega kaneel aitas muumiatel paremini säilida.
Tänapäeval aitavad jahvatatud kaneeli või kaneeliõli sisaldavad preparaatid seedehäirete korral ja leevendavad kuseteede põletikku. Kaneeliõliga toidulisandid mõjuvad pärssivalt seedetrakti vallutanud pärmiseentele, vähendades tuntavalt kõhuvalu ja puhitust. Tõenäoliselt juba lähitulevikus loodetakse kaneelist saada abi võitluses helikobakteriga, mis esineb väga paljude inimeste organismis. Juba on leitud lootustandvaid tõendeid kaneeli heast toimest halva kolesterooli väljatõrjumisel ja veresuhkru alandamisel. Väidetavalt leevendab kaneelipulber ka kroonilist liigesevalu.
Kaneelipulber on rikas antioksüdantide poolest, mis kaitsevad rakke vabade radikaalide kahjustuste eest. Jahvatatud kaneelist on leitud ka ohtrasti organismile vajalikku mangaani ja rauda ning üllatavalt suures koguses seedimist soodustavaid kiudaineid.

Lihtne rabarbri- või õunakook
400 g valmis lehttainast
0,5 kg rabarbrit või puhastatud õunu
1,5 dl fariinsuhkrut
2 tl kaneeli
2,5 dl maitsestamata jogurtit
2 muna

Tõsta tainas tainarulli ümber keeratult suure (26–28 cm) madala pirukavormi peale, suru kätega vormi põhjale ja külgedele ning lõika ülejääk kääridega ära. Kalla õhukesteks viiludeks lõigatud rabarber või õunad vormi, riputa üle suhkru ja kaneeliga. Kalla peale muna-jogurtisegu. Küpseta 200 °C juures kõige alumisele siinile asetatud restil 30 minutit, tõsta siis rest ahju ülaosasse ja küpseta kooki veel 10–15 minutit ehk kuni täidis on hüübinud.

India pruun riis
300 g pikateralist riisi
4 sl õli
1 tl suhkrut
1 tl vürtsköömneid ehk jeerat (terved seemned)
2 kaneelipulgakest tükkideks murtult
6 tera vürtsnelki
6 tera musta pipart
2 loorberilehte
6 dl vett
1 tl soola

Aja õli suurel pannil keskmisel kuumusel väga tuliseks ja lisa siis suhkur. Kui see on tumepruun, lisa kohe ülejäänud maitseained ja kuumuta pool minutit. Kalla riis kiiresti pannile ning kuumuta segades 5 minutit. Praadimise lõpupoole vähenda kuumust. Lisa vesi ja sool, lase keema tõusta, kata kaanega ning hauta kaane all 15–18 minutit. Tõsta pann pliidilt, jäta kaas siiski peale. Lase 10–15 minutit seista, kummuta serveerimisvaagnale ja korja vürtsid välja.

Õunakook kaneeli ja rosinatega
Tainas:
200 g margariini
2 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
4 muna
3,5 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
2 sl piima
Täidis:
4 õuna
2 sl sidrunimahla
1 dl rosinaid
1 tl kaneeli
Määrimiseks:
muna

Puhasta õunad ja lõika õhukesteks sektoriteks. Kuumuta neid koos sidrunimahlaga mõned minutid ja lase jahtuda. Sega juurde kaneel ja rosinad. Tainaks mikserda toasoe margariin suhkruga heledaks vahuks,  edasi mikserdades lisa ükshaaval toasoojad munad. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber ning lisa koos piimaga tainasse. Aseta lahtikäiva vormi põhjale tükk küpsetuspaberit ja pane serv paigale, lõika paberi ülejääk paari sentimeetri kauguselt ära. Määri vormi serv rasvainega ja riputa üle riivsaiaga. Tõsta pool tainast vormi, jaga õunatäidis ühtlaselt peale. Rulli ülejäänud tainas kettaks, aseta täidisele. Et aur välja pääseks, lõika kattesse väiesed avaused. Pintselda tainas munaga üle ja küpseta 175 °C juures tund aega, tõsta siis restile ja lase jahtuda. Ava vormi serv ning libista kook paberi abil vaagnale. Sõelu peale tolmsuhkrut.

Allikas Kodukiri