Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
14. mai 2016, 06:00

Sotšnik

Küpseta nagu proff.

Muretainast sotšnik (15 sotšnikut)

Vaja läheb: 450 g nisujahu, 250 g suhkrut, 100 g küpsetusmargariini, 1 tl küpsetuspulbrit, 130 g hapukoort, 1 muna.

Täidiseks: 60 g nisujahu, 1 muna, 30 g võid, 60 g suhkrut, 300 g kohupiima.

Määrimiseks: 1 muna.

1. Võta toorained (v.a hapukoor) aegsasti külmkapist välja, et nad jõuaksid toatemperatuurile soojeneda (umbes 20 °C). Hapukoor peab kindlasti olema külm.

Hoiatus! Kui margariin on külm, jäävad tainasse margariinitükid. Tainas mõraneb vormimisel ning küpsedes tekivad sulanud margariini asemele augud. See rikub sotšniku välimuse.

2. Valmista ette toorained: löö muna lahti. Sega omavahel sõelutud nisujahu ja küpsetuspulber. Sõelumisel rikastub jahu õhuga ja tainasse ei jää jahutükikesi.

Hoiatus! Ära kasuta ainult munakollast või -valget, sest munakollane muudab sotšniku sõmeraks ning munavalge teeb need kõvaks.

Nipp! Kindlam on kasutada küpsetuspulbrit kui soodat, sest siis kerkivad sotšnikud igal juhul. Nimelt sisaldab küpsetuspulber kahte toiduhapet, millest üks reageerib toorainetega taina valmistamisel ja teine soojusega ahjus.

3. Hõõru kausis kokku suhkur ja margariin.

Hoiatus! Ära vahusta, sest raske tainas ei suuda sisseklopitud õhku hoida ning sotšnikud vajuvad ahjus kokku ja jäävad nätskeks.

4. Lisa suhkru-margariini segule hapukoor ja muna ning sega korralikult läbi.

5. Lisa ka küpsetuspulbriga segatud jahu ning sega kõik võimalikult kiiresti ühtlaseks tainaks.

Hoiatus! Liiga kaua segades hakkab tainas venima.

6. Valmis tainas pane 20–30 minutiks külmkappi puhkama. Kata kauss kindlasti toidukile või küpsetuspaberiga, et tainas ei kuivaks.

7. Sel ajal, kui muretainas on külmas, tee valmis täidis. Valmista ette toorained: selleks löö lahti muna, sõelu nisujahu ning sulata pliidil nõrgal kuumusel või.

8. Sega kausis kokku kohupiim, sulavõi, muna, suhkur ja sõelutud jahu.

Hoiatus! Ära kasuta kohupiimapastat, sest see muudab täidise liiga vedelaks.

9. Pane ahi 200 kraadi juurde sooja.

10. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.

11. Võta tainas külmkapist välja ja sõtku jahusel laual veel kord korralikult läbi.

Sõtkumine muudab taina paremini vormitavaks.

12. Rulli tainas 3-4 mm paksuselt lahti ja lõika sellest ümmarguse vormiga parajad tükid. Hea on selleks kasutada mõnd 12 cm läbimõõduga kaussi või klaasi.

13. Tõsta tainatüki keskele kuhjaga supilusikatäis kohupiimatäidist.

14. Tõsta tainatüki üks serv üle täidise nii, et kohupiim jääks näha.

15. Tõsta sotšnikud küpsetusplaadile.

16. Löö kruusi lahti allesjäänud muna, lisa 2 tl külma vett ning klopi kahvliga lahti.

17. Määri sotšnikud munaseguga.

18. Lao sotšnikud ahjuplaadile ja küpseta neid 200kraadises ahjus umbes 15–18 minutit ehk kuni sotšnikud on muutunud pealt kuldpruuniks. Kui ruum on liiga soe ja kohe küpsetada ei saa, siis hoia sotšnikud külmkapis, et rasvaine sulama ei hakkaks.

Hoiatus! Kõik ahjud on erinevad, seega jälgi kindlasti, et sotšnikud liiga tumedaks ei läheks.

19. Lase sotšnikel plaadi peal jahtuda, sest kuumalt tõstes võivad nad kokku vajuda.

*Järgmisel korral õpetame pärmi-lehttainast croissant´i tegema.