JÕELÄHTMEL: Siin peab laupäeviti taluturgu Raasiku OTT, neljapäeva õhtuti müüakse sama kaupa Arukülas. Foto: Arno Saar
Toiduuudised
14. mai 2016, 06:00

Taluturult leiad nii kohalikku kala ja köögivilja kui ka sinki-juustu

Üha rohkem inimesi eelistab värskeid aiasaadusi poe asemel turult osta. Peale linnaturgude on pildile tõusnud vaid kohalikku kraami müüvad taluturud. Kuhu siis kapsaid-kartuleid ning liha ja juustu ostma minna?

Taluturu nimega turgusid üheski Tallinna linnaosas ei ole, kuid sellelaadseid kauplemiskohti on küll. Pirita linnaosas on Pirita turg, kust saab osta värskeid marju ja köögivilju, selle hooaeg kestab 1. maist 15. oktoobrini ning turg on avatud kella 10–19. Põhja-Tallinnas saab otse talunikelt osta kaupu Roheliselt turult ja värsket kala Kalaturult. Kui esimene neist on avatud iga päev, siis viimane on lahti vaid laupäeviti kella 10–16.

Põhja-Tallinnas käib Tagurpidi Lavka

Talutoodetega kaupleb Põhja-Tallinnas ka Tagurpidi Lavka. Et oleks põhjust neid külastada, tuleb eelnevalt saata oma soovid aadressile tagurpidilavka.ee, tellitud kauba saab kätte esmaspäeval või neljapäeva õhtul Telliskivi 60. Kes soovib, võib lasta selle lisatasu eest ka kulleriga kohale tuua. Otse tootjatelt saab talukaupu osta Stroomi laatadel, näiteks 14. mail tuleb kevadlaat ning 22. juunil peetakse jaanilaata.

JÕELÄHTMEL: Siin peab laupäeviti taluturgu Raasiku OTT, neljapäeva õhtuti müüakse sama kaupa Arukülas. Foto: Arno Saar

Nõmmel tegutseb rühmitus otse tootjalt tarbijale ehk Nõmme OTT. Leheküljelt otsetarbijale.eu saab tellida mahetoitu kord nädalas. Kauba saab kätte neljapäeva õhtuti kella 18.15–19 aadressilt Paiste 10. Nõmme taluturgude kohta saab infot ka Nõmmekate Facebooki grupist, näiteks märtsis korraldati ka teisipäeviti müügipäevi Raudalu Konsumi parklas.

Kesklinnas, Kristiines, Haaberstis, Mustamäel ja Lasnamäel eraldi taluturgu ei ole. Süda- ja vanalinna on küll üritatud niinimetatud rohelist või taluturgu tekitada, kuid paraku pole see kauplejate vähese huvi tõttu menukaks osutunud, tõdeb Ester Šank Kesklinna valitsusest.

Virtuaalsed turuplatsid koguvad hoogu

Tallinna külje all Viimsi vabaõhumuuseumis tegutseb taluturg aasta läbi. Seal kaubeldakse vaid kodumaise toidukauba ja käsitööga ning peale talunike saavad ka kohalikud koduaias kasvatatud kraami letile laotada. Kui talvel tegutseb turg ainult laupäeviti kella 10–14, siis alates 1. maist käib kauplemine samadel kellaaegadel ka igal pühapäeval.

Teisel pool Tallinna täpsemalt Saue valla kultuurikeskuse õuel peetakse täna kella 10–14 Laagri taluturgu. Samas tuleb turg ka 28. mail, 11. juunil, 2. juulil ja 27. augustil.

undefined Foto: Arno Saar

Väikest taluturgu peetakse mõnel reedel kella 12–19 ka Saku Selveri juures. Täpsemat infot selle kohta leiab aadressilt www.facebook.com/sakutaluturg.

Talukauba toob otse maalt linna ka maakaup.ee. Selleks tuleb esitada kodulehel tellimus ja kauba saab kätte Herne 6 Kuusk Hernesto kohvikust, Järve keskuse Bio4you poest, Viimsi keskuse Delicatost või lisatasu eest tuuakse see otse koju. Värsket talukaupa saab tellida ka sibis.ee lehelt, nemad toimetavad selle pakiautomaati või toovad kulleriga koju.

Sõida laadale Sauele või Sakku

Peale nii-öelda e-taluturgude leidub internetis ka aiapidajate, talunike ja väiketootjate virtuaalseid turuplatse. Üks selliseid on otseomadelt.ee ja teine toiduturg.ee/taluturg. Leheküljelt elavtoit.com leiab aga värske toidukraami müügi- ja ostukuulutused. Näiteks kui soovid Tallinna lähistelt porgandit osta, siis otsid maakonna järgi sobiva hinnaga kuulutused ja võtad müüjaga ühendust.

Talukauba huvilistel tasuks külastada ka laatasid. Tänagi peetakse kevadlaata kella 10–15 Tornide väljakul ja kella 9–15 Saku vallamaja juures. Kes täna enam laadale ei jõua, siis homme kella 9–16 toimub Sauel lehekuu laat ja 21. mail kella 10–16 Jüri hooldekodu juures mailaat. Maikuu viimasel laupäeval käib kauplemine kella 9–16 Keila laadal ning samal ajal peetakse ka Löwenruh’ pargis Kristiine kevadlaata.

Kui juba linnast välja sõita, siis tasub meeles pidada, et Raasiku OTT peab taluturgu Jõelähtmel laupäeviti kella 10–13 ning Arukülas Tallinna mnt ja Soo tänava ristil neljapäeviti kella 18.30–19.30.

Kuhu talutooteid ostma minna?

Pirita turg (Merivälja tee 34)

Roheline turg (Reisijate 1)

Kalaturg (Kalaranna 1)

Tagurpidi Lavka (Telliskivi 60)

Nõmme OTT (Paiste 10)

Viimsi taluturg (Rohuneeme tee 51)

Laagri taluturg (Veskitammi 8)

Saku taluturg (Üksnurme tee 2)

Raasiku OTT (Arukülas ja Jõelähtmel)