Üks võidukatest roogadest.Foto: Margus Johanson
Toiduuudised
14. mai 2016, 06:00

Eesti pääses maineka kokandusvõistluse finaali

Restorani Farm peakokk Dmitri Rooz pääses Bocuse d´Or Euroopa eelvõistlusel Budapestis 11 parema sekka ja kindlustas sellega Eestile koha finaalis. Kokandusmaailma mainekaim võistlus tuleb järgmise aasta jaanuaris Lyonis.

"Kõik läks sekundi pealt nii nagu treeninud olin. Meeskond töötas kui tervik. Suur õnn oli selles, et saime võistluste eel valida turult välja just need juurviljad, ürdid ja muud lisandid, millega olime kodus treeninud," jagas esimesi võistlusjärgseid muljeid Dmitri Rooz.

"Soovin tänada fänne ja toetajaid, ilma kelleta ei oleks Eesti saanud sellisel suursündmusel silma paista," ei varja Rooz oma rõõmu.

Rangete reeglitega konkursil tuli kokkadel viie ja poole tunni sees valmistada kaks võistlusrooga. Kalaroa kohustuslik põhitoore oli tuurade perekonda kuuluv sterlet ning liharoog tuli valmistada punahirvelihast. Roozi menüüs oli ka Eestist kaasa võetud tooraineid: vabajooksukana munad, rukkijahu, siider, kartulid, suvikõrvitsa õisikud, kadakamarjad, metsik tüümian ja puravikud.

undefined Foto: Margus Johanson

Võistluse ajal said Roozile abiks olla commis chef ehk noorkokk Vladislav Borovik ja treener Pavel Djatškov. Kokku kuulus meeskonda 15 inimest.

Rooz võitis Bocus d’Ori Eesti eelvooru ka 2010. aastal, aga finaalvõistlusele Prantsusmaal ei pääsenud. "Võtsin vastu otsuse, et pean pääsema Lyoni," põhjendas ta mullu oktoobris oma teist võistlustulle astumist.

Varasemal kolmel korral on Eesti kokad alati finaali jõudnud.

Eelvooru võitis Ungari

Euroopa eelvooru võitis seekordne korraldajamaa Ungari. Hõbe ja pronks kuulusid vastavalt Norrale ja Rootsile. Sellised tuntud gastronoomiamaad, nagu Itaalia ja Hispaania pudenesid konkurentsist. Peale esikolmiku ja Eesti pääsesid finaali veel Prantsusmaa, Island, Soome, Holland, Šveits, Belgia ja Taani.

Kui varasematel aastatel on selgelt eristunud tugevamad ja nõrgemad võistlejad, siis sel korral olid Bocuse d´Or Eesti president Dimitri Demjanovi sõnul kõik 20 osalejat võrdväärselt head. "Põhjamaade ja Prantsusmaa kõrvale on tulnud uued võimekad gastronoomiariigid," rõõmustas kokandusguru.

Kokku pürib lõppvõistlusele üle 60 riigi, kellest finaali Lyonis jõuab 24.