Foto: Vida Press
Toiduuudised
14. mai 2016, 06:00

Vale jutt: Ära usu, et keha vajab paastumist ja õhtuti ei tohi süüa (4)

Kas sa usud tõesti, et gluteenivabu küpsetisi krõbistades suudad lisakilodele tuule alla teha? Või et õhtusöök on kurjast? USA dietoloog Lisa Mallonee rapib veebiküljel Science Daily levinuimad dieedimüüte.

1. Gluteenivabad küpsetised on tervislikumad

Gluteenivabadus ei tee küpsetistest ja magustoitudest tingimata tervislikumaid, vahendab Ilta-Sanomat. Mallonee toonitab, et gluteeni aseained võivad olla energiarikkamad kui jahu ning teha maiused veelgi rammusamaks.

2. Suhkru- või rasva-vabad toidud teevad saledamaks

Suhkru- või rasvavabadus on hea reklaaminõks, kuid see ei tähenda, et toiduaines kaloreid poleks. Suhkruvabade maiuste energiasisaldus võib olla kõrge, kuna neis on palju rasva. Rasvavabu toite aga muudetakse hõrgumaks nende suhkrusisaldust tõstes.

3. Süsivesikud teevad paksuks

Süsivesikud on meie organismi tähtsaim kütus. Seetõttu ei tohi neid menüüst välja praakida. Suhkru ja valge jahu asemel eelista kvaliteetsemaid süsivesikuallikaid, nagu puu- ja köögiviljad ning täisteratooted.

4. Tervislik toit on kallis

Värsked ja tervislikud toiduained võivad tõesti valmisroogadest rohkem maksta, kuid Mallonee soovitab mõelda pikemas perspektiivis. See, kes praegu tervislikult toitub, ei pea hiljem ravimitele raha kulutama. Lisaks on hooajalised puu- ja köögiviljad soodsamad, kui kusagilt kaugelt kohale veetud eksootiline kraam.

5. Õhtune söömine teeb paksuks

Õhtusöök jäta vaenlasele, kordavad sajad salenemisõpikud seda nagu mantrat. Texase toitumiseksperdi sõnul pole asi üldse nii hull. Tema sõnul on esmatähtis ikka portsjonite suurus, mitte see, mis kellaajal sa neid sööd. Kui annused on mõistlikud, menüü tasakaalus ja füüsiline koormus paigas, ei takista õhtune söömine salenemist.

6. Keha vajab puhastumiseks paastu

Mallonee ei soovita paastumist. Kehal on puhastumiseks olemas spetsiaalsed elundid – maks ja neerud. Pidevat jääkainete väljatoimetamist soodustab kiudainerikas igapäevamenüü.

7. Energiabatoonid on hea dieettoit

Kiirel ajal tunduvad kõikvõimalikud energia-, müsli- ja valgubatoonid hea kiire ampsuna. Mallonee hoiatab, et nad võivad olla väga rasva- ja suhkrurohked. "Sportlastele võivad batoonid olla head lisakalorite allikad, kuid salenemise taotlejale ma neid ei soovitaks."