Lisaks süsivesikutele söö ka valke!Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
10. mai 2016, 16:30

Pidev väsimus piinab? Ehk oled nende nelja toitumisvea lõksus? (4)

Kui sa tunned end pidevalt väsinuna vaatamata sellele, et toitud enda meelest tervislikult, võivad põhjuseks olla ikkagi toitumisvead.

Prevention.com toob välja neli levinumat toitumisviga, mis võivad püsivat väsimust põhjustada.

• Sa väldid liigseid süsivesikuid, kuid unustad valgud. Paljud väldivad liigseid süsivesikuid ehk on oma menüüst välja visanud saia- ja pastatooted ning magusa. Kuid - puu- ja köögiviljad on küll väga kasulikud, kuid ainult neist koosnev hommikusöök ei ole just kõige tervislikum valik. Keha vajab nimelt energiataseme hoidmiseks ja veresuhkru taseme järsu languse ärahoidmiseks ka valke. Sestap lisa hommikustele puuviljadele törts Kreeka jogurtit või söö midagi munast valmistatut.

• Sa toitud ebakorrapäraselt. Söögikordade vahelejätmine ja liiga pikad pausid söögikordade vahel panevad veresuhkru kõikuma ning põhjustavad kehas stressi. Selle tulemusena tõuseb kehas stressihormooni kortisooli taset, sest see omakorda tõstab veresuhkru taset. Selle kõige tagajärjel oledki lõpuks väsinud ja jõuetu. Püüa süüa ideaalselt ehk päevas kolm toidukorda ja vahepeal ampsata kaks vahepala.

• Sa eeldad, et kuna sul pole toiduallergiaid, ei tohiks ükski toit sulle probleeme põhjustada. Tasub meeles pidada, et toidutalumatus ja toiduallergia ei ole üks ja sama. Süües midagi, mille suhtes sinu organism on tundlik, võivad sul tekkida koheselt seedeprobleemid ehk kaas ja puhitus. Lisaks võib tundlikkus avalduda aknes, liigesevaludes, raskustes kaalulangetamisel või madalas energiatasemes. Kaks levinuimat toidutalumatust on piimatoodete ja gluteeni talumatus, mis mõlemad paljude teiste asjade kõrval põhjustavad ka väsimust. Kui tahad olla teada, kas sul võib olla piimatootede või gluteeni suhtes talumatus, proovi neid (ükshaaval, mitte korraga) nädalaks oma menüüst eemaldada.

• Sa arvad, et suhkur teeb vaid paksuks. Suhkur ladestub kehas rasvadena ning teeb paksuks. Kuid peale selle põhjustab suhkru tarbimine suurtes kogustes veresuhkru taseme järske tõuse ja langusi ja see imebki sind energiast tühjaks.