Uku VainikFoto: Lauri Kulpsoo
Toiduuudised
7. mai 2016, 06:00

Miks rääkida toitumise psühholoogiast?

Mina olen psühholoogia teadur Uku Vainik ja ma kaitsesin hiljuti Tartu ülikoolis toitumise psühholoogiliste mehhanismide teemal doktoritööd. Praegu jätkan selle teemaga Montreali neuroloogiainstituudis, keskendudes toitumist mõjutavatele aju mehhanismidele. Siin rubriigis püüan enda ja teiste põnevamaid teadustulemusi teilegi edasi anda.

Miks üldse toitumise psühholoogiast rääkida? Minu arvates on see esiteks põnev ja teiseks väga vajalik. Palju nõuandeid keskenduvad sellele, mida süüa. Kas taimi või liha, süsivesikuid või rasvu? Kuid me peame arvestama sellega, et toit ei saa iseenesest meile kõhtu. Toit pole õhk, mida sisse hingame. Sisse söödud toit on meie valikute ja otsuste tagajärg. Neid protsesse uuribki toitumise psühholoogia. Mind huvitab, kuidas inimesed söömisotsuseid teevad ja kuidas nad söömisel käituvad.

Igaks juhuks mainin, et ma pole kliiniline praktik. Seega on minu edaspidised soovitused rohkem kaasamõtlemiseks ja katsetamiseks ning vähegi tõsisema söömismurega soovitan kindlasti pöörduda kliinilise psühholoogi poole. Häid juhiseid selleks leiab aadressilt http://peaasi.ee/psuhholoogi-juures.