Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
28. aprill 2016, 12:15

Kuidas hoida lapsi toiduallergiast?

Iga toiduallergiaga kokkupuutunu teab, et piim, munad, pähklid, kala, koorikloomad ja soja on enamlevinud allergeenid. Teadlased on kindlaks teinud mõned nipid, kuidas ennetada toiduallergia väljaarenemist lastel.

Portaal Prevention toob välja viis olulist nõuannet, mis võivad aidata vältida toiduallergia tekkimist lastel.

• Ema peaks tervislikult toituma juba raseduse ajal. Lapse toitumine algab enne sündi, lootes arenedes saavad nad suure osa toitainetest ju emalt. Seega on sellel, mida rase sööb märkimisväärne mõju nii lühi- kui pikaajaliselt ka tema lapse tervisele.

Raseda menüü peaks olema tasakaalustatud, see peaks sisaldama nii köögivilju, puuvilju, täisteratooteid, lahjat liha kui piimatooteid. Samuti on kasulik tarvitada sünnieelseid vitamiine ja toidulisandeid, need teevad head nii rasedale endale kui aitavad vältida beebi sünnidefekte ning mitmeid tervisehädasid.

Vast on hea teada, et 2011 aastal Soomes läbi viidud uuringu kohaselt oli neil naistel, kes raseduse tarvitasid lehmapiima, väiksema tõenäosusega lehmapiima vastu allergilised lapsed. Ning 2012. aastal Taanis läbi viidud uuring näitas, et kui ema tarvitas raseduse ajal ohtralt maapähklit ja teisi pähkleid, oli nende lastel väiksem risk haigestuda astmasse ja allergiatesse.

• Ära anna lapsele tahket toitu enne tema 4-6 kuuseks saamist. Uuringute järgi on lastel kes tarbivad tahke toidu enne 17 nädala vanuseks saamist, suurem tõenäosus erinevate toiduallergiate tekkeks võrreldes nende lastega, kes saavad tahket toitu alles hiljem. Õige aeg lapsele tahke toidu andmise alustamiseks oleks siis, kui ta on saanud 4-6 kuu vanuseks.

• Jätka rinnaga toitmist ka siis, kui laps hakkab muud sööma. Rinnaga toitmist ei pea lõpetama, kui laps hakkab muud sööma. Rinnapiimal on kaitsev mõju erinevate allergiate eest, sest see mõjutab tugevalt immuunsüsteemi funktsioone.

• Püüa vältida pakendatud toitu. Uuringud näitavad, et lastel, kes tarbivad rohkem puu-ja köögivilju ja vähem pakendatud ning töödeldud toitu, on väiksem tõenäosus toiduallergia tekkeks.

• Kontrolli, et kehahooldustooted ei sisaldaks maapähkli õli. Kui peres on esinenud maapähkli või mõne muu pähkli allergia, tuleks veenduda, et ei mähkmete, palsamite, desinfitseerimisvahendite ega muu sellise koostises poleks maapähkli õli. Uuringud näitavad, et maapähkli õli sisalduvate toodete kasutamine beebi õrnal ja põletikulisel nahal võib olla üks põhjus, miks neil areneb välja maapähkli allergia.