Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
19. aprill 2016, 14:00

Vitamiinid ilu heaks - millised on parimad? (3)

Kuidas saada säravat näonahka, terveid ja ilusaid juukseid ning muuhulgas vähendada miimikakortsukesi? Apotheka farmatseut  Kerli Valge jagab soovitusi kaunima välimuse heaks.

Etteruttavalt tasub öelda, et pelgalt üks vitamiinipurk imesid korda ei saada. Terve ja särava välimuse suurimateks vaenlasteks on suitsetamine, alkohol, liigne kohvijoomine, vähene uni, ühekülgne toitumine ja päevitamine ilma nahka kaitsmata.

Oluline on olla füüsiliselt aktiivne, viibida iga päev värskes õhus ja juua piisavalt vett. Noorusliku naha säilitamiseks tasuks piirata liigset päevitamist ja piisavalt niisutada oma nahka. Ent millised lisavitamiine võtta, et tunneksid end veelgi ilusamana?

Vitamiinid naha heaks

Kui nahk on kuiv, vana ja ilmetu, siis võib sul olla A-vitamiini puudus. A-vitamiin parandab naha tekstuuri ja aitab kaasa peente kortsude vähenemisele. Muuhulgas on A-vitamiinist abi ka siis, kui sul on tumedad silmaalused. Lisa oma menüüsse rohelisi aedvilju, porgandit, maksa, kalamaksaõli, muna, juustu, piima ja piimasaaduseid või haara apteegiriiulilt lisakapsleid.

C-ja E-vitamiinid ning ka seleen aitavad kaitsta rakke oksüdatiivse stressi eest. Vitamiin C aitab kaasa kollageeni normaalsele moodustumisele naha normaalseks talitluseks. Kollageen on naha koostisosa, mis oma heale veesidumisvõimele vastutab naharakkude elastsuse ja uuenemise eest. C-vitamiini leidub peale kiivi ja tsitruseliste palju ka koduaia marjades. Eriti vitamiinirikkad on näiteks mustad sõstrad.

E-vitamiin kaitseb nahka UV-kiirguse eest, takistab kortsude teket ja aeglustab vananemisprotsessi. Tee kindlaks, et sinu toidulaud sisaldaks pähkleid, seemneid ja erinevaid idandeid, et saaksid piisavalt E-vitamiini.

Viimase aja suurimaks revolutsiooniks kosmeetikatööstuses on hüaluroonhape, mis aitab nahal püsida elastse ja siledana. Proovi näiteks Hyaluron Activ tablette, mis sisaldavad olulisi nahavitamiine, biotiini ja pantoteenhapet.

Vitamiinid tervete juuste heaks

H-vitamiin ehk biotiin omab tähtsat rolli juuste väljalangemise ja halliks muutumise takistamisel ning muuhulgas annab ka nahale sära ja korrastab ainevahetust. Toiduainetes leidub biotiini munakollases, pärmis, maksas, pähklites ja kamas. Väga populaarseks on osutunud Silicea ränigeel biotiiniga, mis aitab hoida juukseid ja nahka normaalsena. See sisaldab räni, mis muudab juuksed elastseks ja läikivaks.

Juustele teevad head ka B-grupi vitamiinid, mis mõjuvad hästi ka küüntele ja huultele, kui viimased juhtuvad pragunema.

Lisa oma menüüsse ka tsinki, mis aitab üles ehitada valkusid, millest juuksekarv koosneb, ning mõjub hästi peanahale, aidates ennetada juuste väljalangemist. Tsinki on hulgaliselt idudes ja kliides, munades, pähklites, leht- ja juurköögiviljades, kalas ja mereandides.

Tsink avaldab soodsat toimet rabedate küünte korral, toetades küünte normaalset seisundit. Proovi näiteks Biosil Caps (60 kapslit), mis on esimene seespidine preparaat, millel on kliiniliste uuringutega tõestatud võime stimuleerida kollageeni sünteesi kogu kehas ning seeläbi parandada naha, juuste, küünte, luude ning tõenäoliselt ka teiste sidekoeliste struktuuride seisundit.

Spetsiaalselt juustele on loodud ka palju lisavitamiine, näiteks Keratine Forte kapslid, Hair Volume ja paljud teised.

Küünte terviseks

Kahjustatud, haprad ja lõhenenud küüned annavad märku, et organism ei saa piisavalt toitaineid, vitamiine ja mineraale.

B12-vitamiini liiga vähese tarbimise tagajärjel muutuvad küüned kollakaks. Seda vitamiini leidub lihas, eriti maksas, koorikloomades, piimas ja munades. Ka E-vitamiini vaegus võib küüned kollakaks muuta, ennetuseks lisa oma menüüsse ka E-vitamiini, mida leidub pähklites, sojas, porgandites, maisis ja spinatis.

Tervete küünte heaks peaksid menüüsse lisama ka kaltsiumi, mis hoolitseb küünte, luude ja hammaste kasvu ja tugevuse eest. Seda leidub piimas ja piimatoodetes, rohelistes ja lehtköögiviljades, viigimarjades ja spargelkapsas. Kuid kindlasti on kaltsiumi imendumiseks vajalik D-vitamiin!

Vitamiinid sisemiseks iluks

Väsinud ja kurnatud inimene pole ilmselt kunagi ülearu ilus vaatepilt. Kui tunned end väsinult ja nõrgalt, ärritud kergesti, kannatad stressi all, suunurgad on lõhenenud ja sul on unehäired, siis kontrolli, kas tarbid piisavalt B-vitamiini.

Muuhulgas hoiavad B-vitamiinid korras naha- ja närvikoe, teevad head juustele, küüntele, huultele. B-vitamiine leidub näiteks pärmis, munas, maksas, kaunviljades ja pähklites.

B-vitamiinide kompleksi tuleks võtta päeva esimesel poolel koos söögiga või pärast seda. Suurema B-vitamiinide sisaldusega multivitamiine pakutakse ka kapslite, närimistablettide ja lahustuvate tablettide kujul.