Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
18. aprill 2016, 09:25

Apteeker annab nõu: mida teha halva hingeõhu korral? (2)

Halb hingeõhk on ebameeldiv probleem, millega puutuvad kokku paljud inimesed. Apotheka farmatseudi Kerli Valge sõnul on seda probleemi võimalik õnneks leevendada ja sellest isegi jäädavalt vabaneda.

Halval hingeõhul võib olla mitmeid põhjuseid. Kõige sagedamini on see tingitud puudulikust suuhügieenist, ravimata hammastest, igemepõletikust, parodontiidist, suukuivusest või mädasest mandlipõletikust. Seega, esmalt tasuks oma murega esmalt kindlasti pöörduda hambaarsti või suuhügienisti poole. Kui eelnevalt mainitud tegurid pole ebameeldiva hingeõhu allikaks, siis soovitab Kerli Valge proovida järgmist nelja nippi.

1. Hambaniit ja õige pesemistehnika

Oluline on kasutada õiget hammaste harjamise tehnikat, et eemaldada igemete ääres olev hambakatt. Harjamist võiks alustada purihammaste keelepoolsest küljest, jätkata purihammaste põsepoolsest küljest ning lõpetuseks võtta käsile mälumispinnad. Esihammaste tagant tõhusamaks puhastamiseks võiks harja püstiasendisse pöörata. Hambaharja on vaja hoida sõrmede vahel nagu pliiatsit – siis pole ohtu, et hambad, igemed ja hambakaelad ülemäärast survet saavad. Hambaniidi või hambavaheharja abil tuleb puhastada hambavahed sinna kogunevatest ja seal bakterite toimel lagunema hakkavatest toiduosakestest.

Lisaks tuleb ka keelt puhastada, sest väga palju halba hingeõhku tekitavatest bakteritest asub just keele tagaosas. Keele puhastamiseks sobib näiteks keelepuhastaja või hambahari, millel on märge “soft.”

Seal, kuhu hambahari, hambavahehari ja hambaniit ei pääse, hoolitseb hügieeni eest aga suuvesi.

2. Joo rohkem vett

Vähene vedelikutarbimine põhjustab bakterite levikut suus ja halba hingeõhku. Seega piisava koguse vedeliku tarbimine on vähim, mida inimene hea hingeõhu tarvis teha saab. Tillukesed mikroobid toituvad suhu jäänud toiduosakestest, vabastades halvalõhnalisi jääkprodukte, mis panevad hingeõhu ebameeldivalt lõhnama. Sülje vähesusest tingitud kuiv suu ainult halvendab probleemi. Seepärast võiks iga päev juua vähemalt poolteist liitrit vett. See aitab kaasa sülje tekkimisele – sülg sisaldab ensüüme, mis aitavad stimuleerida baktereid neutraliseerivate antikehade tootmist.

3.  Tarvita rohkem tsinki. 

Halva hingeõhu üheks põhjuseks võib olla ka tsingi puudujääk. Selle mure lahendamiseks võiks apteegist valida endale sobiv tsinki sisaldav preparaat või süüa rohkelt tsinki sisaldavaid toite nagu maks, munad, kõrvitsaseemned, kakao ja mereannid. Halitoosi ehk halva hingeõhu korral on tsingi toidulisandi kasutamine igati õigustatud. Boonusena tugevneb ka organismi immuunsüsteem, sest tsingi puudus on seotud viletsa haavade paranemise, madala immuunsuse ja põletikega.

4. Söö rohkem köögivilju ja piimhappebaktereid

Ka puu- ja juurviljade söömine tuleb kasuks – porgand, seller, pirnid ja õunad aitavad eemaldada hambakattu ja on muidu tervislikud.

Kui esineb ka aeglast seedimist, kõhukinnisust või muid sedasorti muresid, siis on suur tõenäosus ka halva hingeõhu tekkimiseks. Abi võib saada piimhappebakteritest, neid leidub muu hulgas ka näiteks hapupiimas, keefiris või jogurtis. Piimhappebakterid mõjutavad soolestikus mikroobide kooslust ja tasakaalu, aidates suurendada kasulike bakterite hulka. Väga heaks probiootikumide allikaks on ka näiteks piparmündimaitselised Biogaia Prodentis imemistabletid, mida kasutatakse regulaarselt optimaalseks suuhügieeniks, tundlike igemete korral või hambaarsti/hügienisti soovitusel.