Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
8. aprill 2016, 14:36

Miks peaks oma tervise nimel iga päev kaks muna sööma? (30)

Kanamuna on pikka aega peetud kolesteroolirikkaks ning üsna ebatervislikuks toiduks, kuid viimastel aastatel on siiski vastupidist tõestatud.

"Munas on nii küllastumata kui küllastatud rasvhapped tasakaalus ja muna söömine ei avalda olulist mõju vere kolesteroolitasemele,“ rääkis Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu. „Kanamuna sisaldab inimese elutegevuseks vajalikke vitamiine –  A-, D-, E-, H- ja kõiki B-rühma vitamiine. Vitamiinide hulk munas sõltub peamiselt kanade toidust ja munejate vanusest.“

Katri Merisalu kinnitusel võiks süüa iga päev kaks mitte väga kõvaks keedetud muna – keetmise aeg võiks jääda 5-7 minuti vahele. „Muna on inimese organismi jaoks üsna kergesti omastatav toiduaine. Kuigi munade bioväärtus on kõrge, ei ole munas palju kaloreid. Seega  sobivad munad ideaalseks toiduks neile, kellel on kaalulangetamise soov. Keskmise suurusega kanamuna sisaldab 7.5 g valku, 6 g rasvu, 0.6 g süsivesikuid. Lisaks sisaldavad munad trüptofaani, mis aitab inimese kehas toota serotoniini ehk „õnnehormooni“.“

„Mune ei tohi toatemperatuuril väga pikalt hoida, sest munakoore pooride kaudu võivad munasse tungida bakterid ja hallitused. Toatemperatuuril hoitud munadesse tungivad mikroobid 2-3 nädalaga. Seetõttu soovitangi mune hoida pigem jahedas – madalatel plusskraadidel,“ lisas Merisalu.