Rasvane kala on oluline oomega-3 rasvhapete allikas ning seda tuleks süüa kahel toidukorral nädalas. Foto: Vida Press
Toiduuudised
8. aprill 2016, 09:23

Millistest toitudest saab inimene olulisi rasvhappeid? (1)

* Oomega-3 rasvhapped: 

-      α-linoleenhape sisaldub taimedes, lina-, kanepi-, chia-, tudra-, mustasõstra-, kibuvitsaseemnetes, kreeka pähklites, rapsis- ja sojas, avokaados ja nendest taimedest pressitud õlides. α-linoleenhappest sünteesib organism magneesiumi, tsingi, vitamin C, vitamin B6 ja vitamin B3 olemasolul ise eikosapentaeenhapet (EPA) ja dokosaheksaeenhapet (DHA). Liigne alkoholi, kohvi, rafineeritud suhkru, transrasvhapete tarbimine vähendab nende sünteesi. Ainult taimsetest õlidest oprganism piisavalt vajalikku eikosapentaeenhapet kätte ei saa. 

-  EPA ja DHA allikaks on külmas meres elavad rasvarikkad kalad nt lõhe, makrell, heeringas, sardiin, tuunikala, tursk, forell, anšoovis, hiidlest jt. Rasvane kala on oluline oomega-3 rasvhapete allikas, kuid kas me sööme kala kahel toidukorral nädalas?

* Oomega-6 rasvhapped:

-      arahhidoonhappe (AA) allikaks on rasvane liha, juust, margariinid ja teised piimatooted

-      linoolhappe allikaks on päevalille-, viinamarja- ja maisiõli

* Oomega-3 rasvhapete sisalduse tõstmiseks võib kasutada ka toidulisandeid – tuleks valida vähemalt 500 – 1000 mg EPA+DHA sisaldusega päevaannus. Toidulisandite tarvitamisel on soovitatav konsulteerida oma pere- või laboriarstiga.

Allikas: Synlab laboriarst Meeli Glükmann