Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
5. aprill 2016, 10:17

Apteeker: salendavad teed imet ei tee, nendega saab dieeti toetada (2)

Kevad on käes ja talvega kogunenud üleliigsete kilode kaotamisega kiire käes. Lisaks erinevatele toidulisanditele on apteegi müügilettidel ka hulgaliselt siredamat säärt ja peenemat pihta lubavaid teesid. Kas nendest võiks kaalukaotusel abi olla?

Õhtulehega jalutas apteegi riiulitel olevate teede vahel Apotheka apteeker Teresa Lepikov. „Kaalu langetuse juures on põhiline kalorivaene dieet. Teedega saab keha dieedi ajal toetada, kui üleöö neid kasutades suurt imet oodata ei maksa,“ märgib apteeker algatuseks.

Tee joomisega saab dieeti vaid toetada

Teedest rääkides jagunevad need toimeaine ja mõju järgi.  Et iga inimene leiaks endale sobivaima kaalulangust soodustava tee, tuleks apteekrile ausalt südamelt rääkida, millest kehakaal suurenenud on.

Lepikov toob välja, et ühed teed on liigset vett väljutavad ja turseid alandavad. Siia gruppi kuuluvad looduslikud taimed ehk kaseleht ja petersell. „Kaseleht puhastab organismi ja ergutab neerude tööd, petersell suurendab uriinieritust ja väljutab jääkaineid,“ selgitab Lepikov nendest keedetud tee mõju. Apteekri sõnul võib mõlemaid kasutada ka koos suhtes üks-ühele ehk võtta kumbagi teelusikatäis kuuma vee kohta. "Seda tõmmist tuleks juua kord päevas hommikuti kahe nädala jooksul,“ õpetab Lepikov ja paneb südamele, et selline tõmmis on vastunäidustatud lastele, rasedatele, imetavatele emadele ja neile, kellel on ülitundlikkus antud koostisosade suhtes.

Ainevahetust ergutavate teede hulgast võib leida mitmeid erinevaid teesegusid. Enim sisaldavad need ainevahetust soodustavat rohelist teed. Mate tee soodustab rasvade põletamist ning aktiveerib ainevahetust. Puerh tee alandab kolesteroolitaset ja aitab kaalu langetada." Lisaks leevendab see kõhukinnisuse probleemi ja parandab naha seisundit," märgib apteeker.

Taim nimega Carcinia cambogia sobib Lepikovi sõnul neile, kes lisaks toitumise jälgimisele teevad ka trenni. "See taim tõstab organismis sooja energia tootmist ja vähendab süsivesikute muutumist rasvaks," selgitab ta.

Lepikov viitab, et paljud organismi puhastavad ja salendavad teed sisaldavad võilillejuurt, mis aktiveerib sapi ja maksa tööd. Ning ka piparmündist valmistatud tee aitab kevadisel ajal seedetegevust aktiveerida ja abistab ka liigsete gaaside korral.

Ettevaatust adruga!

Ettevaatlik tuleks apteekri sõnul olla adru sisaldava või sellest tehtava teega . Kuna adru on joodiallikas ja aktiveerib ainevahetust, sobib see kaalu reguleerimise toetamiseks, kuid jooditalumatuse korral tuleks sellega olla väga ettevaatlik.

Lepikov märgib, et kui kilode kadumine või toitumise muutmine tekitab kõhukinnisust, on olemas ka teed, mis toovad probleemile leevendust, aidates siiski ka kaalul endiselt langeda. Näiteks on seesugused paakspuud ja sennat sisaldavad teed. „Need mõlemad taimed on soole limaskesta ärritava toimega, mistõttu tohib neid vaid lühiajaliselt tarvitada," paneb ta aga siiski südamele lisades, et organism võib nende taimedega kiirelt harjuda. Ning et rasedad ja imetavad emad peaksid neist eemale hoidma.

Samuti võib Lepikovi viitel apteegist leida looduslikke teesid, kus sees köömned, õunakoored, aroonia või leedripuu marjad. "Kahe viimase puhul on oluline märkida, et need mõjuvad nõrgalt lahtistavalt. Õunakoored ja köömned aga soodustavad seedimist," lausub apteeker. Samuti soovitab ta linaseemneid, mida kaalu- ja seedimisprobleemidest rääkides ka toitumisnõustajad sageli soovitavad.

Kuid lõpetuseks paneb Lepikov südamele, et nii nagu puudub imerohi kõigi haiguste raviks, pole võimalik ka ainult teed juues saledaks saada.