Toiduuudised

Südamesõbralikud hommikusöögid 

Mari-Liis Ilover, 1. aprill 2016 14:25
Bircher-müsliFoto: Mari-Liis Ilover
Omlett lõhe ja rohelise sibulaga (ühele)

Muna, lõhe ja roheline sibul on suurepäraselt kokkukõlav trio. Suitsulõhe asemel võid kasutada ka üle jäänud ahjulõhe või -forelli tükikesi. Soola pole tarvis omletile lisada, sest kala sisaldab seda niigi.

 2 muna

2 sl piima

2 sl hakitud rohelist sibulat

1 sl oliiviõli

50 g külmsuitsulõhet

hapukoort (soovi korral)

musta pipart

Klopi kausis muna koos piimaga lahti. Sega hulka hakitud roheline sibul. Kuumuta pannil õli. Vala munasegu pannile ja lase hüübida. Tõsta ühele poolele omletile lõheviilud. Tõsta teine pool katteks peale. Libista omlett taldrikule. Soovi korral lisa peale supilusikatäis hapukoort. Maitsesta musta pipraga.

Omlett lõhe ja rohelise sibulaga (ühele)

Muna, lõhe ja roheline sibul on suurepäraselt kokkukõlav trio. Suitsulõhe asemel võid kasutada ka üle jäänud ahjulõhe või -forelli tükikesi. Soola pole tarvis omletile lisada, sest kala sisaldab seda niigi.

2 muna

2 sl piima

2 sl hakitud rohelist sibulat

1 sl oliiviõli

50 g külmsuitsulõhet

hapukoort (soovi korral)

musta pipart

Klopi kausis muna koos piimaga lahti. Sega hulka hakitud roheline sibul. Kuumuta pannil õli. Vala munasegu pannile ja lase hüübida. Tõsta ühele poolele omletile lõheviilud. Tõsta teine pool katteks peale. Libista omlett taldrikule. Soovi korral lisa peale supilusikatäis hapukoort. Maitsesta musta pipraga.

Bircher-müsli (kahele)

Kõigi müslide eelkäija, mille Šveitsi toitumisteadlane ja arst Maximilian Bircher-Benner leiutas juba enam kui 100 aastat tagasi, pakkudes seda tervisttoova toitumiskava osana oma Zürichis asuvas sanatooriumis. Leotatud kaerahelbed riivitud õuna ja jogurtiga pakatavad tervislikkusest ja annavad energiat.

1 dl jämedaid kaerahelbeid

1 dl õunamahla või vett

1 õun, riivitult

1 dl maitsestamata jogurtit

1 sl vedelat mett või agaavisiirupit

lisaks soovikohaseid seemneid, pähkleid, mandleid (terveid hakitult või mandlilaaste), kuivatatud marju, puuvilju, värskeid marju

            (talvel külmutatult) või banaane

Tõsta kaerahelbed kaussi, vala õunamahl või vesi peale. Kata kauss ja tõsta ööseks külmkappi. Hommikul puhasta ja riivi õun ning sega paisunud kaerahelveste hulka koos jogurti, mee ja just nende seemnete, pähklite, kuivatatud marjade ja puuviljadega, mis  sul parasjagu olemas on. Lisa ka mõned värsked marjad, kui soovid.

Artikkel ilmus esmakordselt BENU ajakirjas "Ilu ja Tervis" (kevad 2016), mis on tasuta saadaval BENU apteekides nii eesti kui vene keeles.

Samal teemal

13.04.2016
Sidruni nuusutamine peletab astmat ehk ootamatud faktid puuviljade mõjust tervisele
04.04.2016
Viis toitu, mida tuleb kevadel oma tervise nimel ilmtingimata süüa