Foto: Silver Gutman
Toiduuudised
24. märts 2016, 14:41

SÖÖMA SUVEPEALINNA: Pärnu restoranide nädala kohtade broneerimine käib täie hooga

Kui tahad 10 euro eest saada kätte kahekäigulise a´la carte lõunasöögi või 15 euro eest kolmekäigulise õhtusöögi, siis tasub minna Pärnusse. 2.-10. aprillini toimuval restoranide nädalal  osaleb 21 suvepealinna toidukohta.

Kõik pakutavad toidud seisavad ka a´la carte menüüs, et enim meeldinud roogi saaks ka hiljem tellida.

Restoran Raimondi peakoka Marko Lumera sõnul on nende menüüs kasutatud kohalikku toorainet, aga samas vähe ootamatus võtmes.

"Meie õhtusöögi eelroaks on põrsa ja pardiliha terriin, kus põnevat maitset annab ühe lisandina heinasuitsu peet. Pearoaks pakutavat lambatallekaela ja keelt on täiendamas põdrasammal, mis paljudele vaid männimetsast tuttav ja tuleb restoranis taldrikule serveerituna ilmselt üllatusena," usub Lumera, et sellised väikesed nüansid tekitavad sööjas elevust.

Foto: Marko Lumera (Silver Gutman)

Lisaks kohalikule toorainele leiab menüüdest merekultuuriaastale vääriliselt rohkesti ka mereande nagu näiteks siiga, turska, koha, merlangi, kammkarpe jne.

Kasutatud on ka võõrapäraseid nimetusi nagu näiteks granite, crumble, gremolata, ganache, ceviche, sous vide, veloute, flambe jne. Neil ei maksa laste end hirmutada.

Lime Lounge peakoka Merike Kotsulimi sõnul on nende menüüs mitmed võõrapärased väljendid, kuna need on lihtsamad ja lühemad kasutada. “Menüüs toitu kirjeldades on ceviche lihtsam nimetus, kui tsitrusemahlas marineeritud toores kala. Või siis näiteks ganache asemel oleks liialt pikk selgitada, et tegemist on koorest ja tumedast šokolaadist tehtud kreemja desserdiga. Samuti on gremolata ilus nimetus itaaliapärasele maitseainesegule, mille saamiseks on kasutatud hakitud küüslauku, peterselli ja riivitud sidrunikoort.” Lisaks tõdes Pärnu parimaks hinnatud restorani peakokk, et Lime Lounge külastajate hulgas on palju teadlikke toidunautlejaid, kelle jaoks ei ole need nimetused võõrad.

Restorani Noot peakokk Rudolf Visnapuu kasutab liha küpsetamisel Sous Vide meetodit. Selle tehnoloogia puhul küpsetatakse liha madalal temperatuuril vaakumis ja nii jääb toit eriti mahlane ja hõrk. Visnapuu hinnangul on selline nimetus menüüs ainuõige kasutada, sest tegemist on rahvusvahelise sõnaga, millel lühike eestikeelne vaste puudub.

(Silver Gutman)

Peale linnas asuvatele restoranidele osalevad ettevõtmises ka Pärnu vahetusse naabrusesse jäävate Valgeranna ja Reiu golfiväljakute restoranid.

Golfirestorani Eagle peakoka Herkki Ruubeli sõnul on nende menüüs olev granite Itaaliast pärit jahutatud dessert, mis sarnaneb välimuselt purustatud jääle. Granite on populaarne seetõttu, et ei sisalda dessertidele tavapärast piima, mune ega ka rasvaineid. “Menüüsse ei sobi ju kirjutada kraabitud jää,” arvas Ruubel.   

"Kui eelmisel aastal käis restoraninädalal osalenud toidukohtades 6000 külastajat, mis tegi keskmiselt enam kui 300 kundet iga restorani kohta, siis sel aastal on huvi veelgi suurem. Juba esimesel broneerimise päeval tehti populaarsematesse restoranidesse ligi 300 broneeringut,” tõdeb restoranide nädala projektijuht Kadi Elmeste.

Rohkem tuntakse huvi nädalalõppude ja õhtusöögi aegade vastu.

Kellel nüüd suu vett  jooksma hakkas, leiab menüüd SIIT!