Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
11. märts 2016, 12:10

Kolm müüti, mis mõjuvad vähihaigetele solvavalt (10)

Kui inimesed saavad teada, et nende lähedasel on vähk, reageerivad nad erinevalt. Mõned on kurvad ja kaastundlikud, mõned murelikud ja uudishimulikud ning mõned vajavad selgitusi oma tunnete kontrollimiseks.

See viib aga mitmete vähimüütide tekkimiseni, mis võivad solvata haigusega võitlejaid, kirjutab Everyday Health ning toob välja kolm seesugust müüti.

1.  Positiivse ellusuhtumisega inimene vähki ei haigestu.

Paljud vähihaiged on kõike muud kui lootusetud, neil on erakordne huumorimeel, nad armastavad elu ja üksteist. Kuid vaatamata sellele on nad selle raske haiguse küüsi langenud. Inimese riski haigestuda vähki mõjutavad paljud keskkonna- ja geneerilised tegurid ning uskuda, et keegi vähempositiivne inimene on oma vähis ise süüdi, on solvav.

2.   Vähk on tõeline kingitus.

Kas inimesed tõesti usuvad, et need, kes on vähktõppe haigestunud, tunnevad, et nad on saanud kingituse? Jah, vähihaiged võivad kogu oma optimistlikkuse juures tunda elust rõõmu ning rääkida sellest viisil, nagu nad ei elaks koos potentsiaalselt surmava tõvega, kuid mitte keegi neist ei tunne, et vähk on nende jaoks kingitus.

Vähktõbi ei tee ühestki inimesest paremat või halvemat inimest, see keeruline tõbi tõstab lihtsalt esiplaanile inimeste tugevused. See võimaldab neil elada igat järelejäänud päeva veidigi elamisväärselt, selmet keskenduda ebaõnnele.

3.  Kui sa sööd teatud asju ja hoolitsed enda eest, saad end vähist terveks ravida.

Paljud inimesed teevad vähihaigetele mõtlematult toitumisettepanekuid ning räägivad kõikvõimalikest alternatiivse ravi meetoditest. Arvamus, et kui kõrvaldaksime oma menüüst kõik piima-, liha- ja säilitusaineid sisaldavad tooted, ei oleks me haigestunud vähki, on puhas müüt. Seda on ka arvamus, nagu anorgaanilise toidu söömine teeks meid vähktõvest kiiremini terveks.

Tasub meeles pidada, et väga paljud inimesed, kes toituvad tervislikult, ei suitseta ega tarvita alkoholi, haigestuvad vaatamata kõigele vähki.