Seitse vitamiini, mis on hea nägemise nimel hädavajalikud (1)
Rahvatarkus ütleb, et porgandite söömine tagab hea nägemise. Kuigi porgandid tegelikult meie nägemisteravust parandada ei suuda, peitub tarkuseteras siiski tõde, kirjutab KSA silmakeskuse blogi. Porgandid sisaldavad palju A-vitamiini, millel koos C-ja E-vitamiinidega on tõestatud positiivne toime katarakti ja silmapõhja lupjumisega ( AMD) patsientide silmadele.
Sinu silmade tervise jaoks on oluline, et sööksid mitmekesist toitu – rohkelt puu- ja juurvilju ning vähe küllastunud rasvu ja suhkrut sisaldavat. Lisaks vitamiinidele on organismi jaoks olulised mineraalid – silmadele just tsink ja seleen – mis kaitsevad võrkkesta. Ka rasvhapped on tähtsad, sest tagavad silmade piisava niisutuse.
Toome esile toiduained, mis silmadele vajalikke aineid sisaldavad. Igast grupist peaks midagi sööma vähemalt 3 korda nädalas.
A-vitamiin – porgandid, lehtkapsas, spinat
C-vitamiin – tsitruselised ja nende mahlad, roheline paprika, brokkoli, kartulid;
E-vitamiin – täisteratooted, päevalille seemned;
Luteiin – spinat, mais, lehtkapsas, brokkoli, rooskapsas;
Rasvhapped - chia seemned, linaseemned ( jahvatatud) , avokaado, kookosõli ja neitsi oliiviõli;
Tsink – oad, kaerahelbed, pähklid ja erinevad seemned;
Seleen - pähklid, chia seemned, shitaake seened, pruun riis
mõned toored köögiviljad sisaldavad C vitamiini isegi rohkem kui tsitruselised. Siia kuuluvad sellised kapsalised nagu brokoli, rooskapsas ja lehtkapsas. Ka spinat, paprika ja petersell sisaldavad palju C vitamiini. Oluline on sealjuures meeles pidada, et C vitamiin on kuumatundlik ja vees lahustuv, s.t. selleks, et võimalikult palju C vitamiini nendest köögiviljadest alles jääks, tuleb neid süüa toorelt või kergelt aurutatult.
Ka mustsõstardes on C vitamiini peaaegu 4x rohkem kui tsitruselistes.