Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
1. märts 2016, 11:10

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

Buliimiaga kimpus olnud naine: "Lõpuks sõin end saledaks!"

“Ma olen nii paks!” Kinnisidee rasvumisest võib osutuda piinaks pikkade aastate jooksul. Kati (24) jutustab, kuidas ta kaaluprobleemid seljatas.

Kati sõnul oli tal kaalulangetuseks põhjust: “Voldikesi ikka leidus ja kõikusin normaalkaalu ülemisel piiril või olin ülekaalus. Koolis noriti ja nii söömisprobleem tekkiski.”

Kati ei suutnud alandavaid märkusi rohkem taluda, ta pidi midagi ette võtma. Trenni teha tüdruk ei viitsinud ja õigest toitumisest ei teadnud midagi. Kuigi jalutuskilomeetreid kogunes päevas viis-kuus, polnud neist vale toitumise juures eriti kasu.

Kõige lihtsam oli pärast söömist ajada näpud kurku, et liigsest koormast lahti saada. “Ei suutnud söögile ei öelda. Sõin hulga toitu ära, oli paha olla, ja nii need näpud kurku läksid,” tunnistab Kati.

Klosetipotti “embas” tüdruk päevas korduvalt. Läks mõni nädal ja iiveldus pärast söömist tekkis juba iseenesest. 14aastasest tüdrukust sai buliimik. Algas aastaid kestnud enesepiitsutamine, tekkis süütunne, kinnisidee ülekilodest ja söömisest. Rääkimata kehakaalu pidevast jojotamisest, mis oksendamiseta kerkis 70le (Kati on 168 cm pikk), selle abil aga kukkus 65 peale. Peale nõrkushoogude ja iivelduse ei tundnud Kati toona mingeid muid hädasid. “Kõht valutas näljast nagunii kogu aeg,” lisab ta.

Tulevase abikaasaga kohtudes toi-mus noore naise mõtlemises muutus. Ta hakkas taipama, et oksendamine ei ole tee normaalkaaluni. Kati küsis nõu oma sportlikult sõbrannalt, kes soovitas toitumiskava. Läinud aasta alguses oli ta valmis tervislikuma eluviisi poole pöörduma, kuid oodatud rasedus lükkas plaani kaugesse tulevikku.

Naine tundis rasedana igasuguseid isusid, kahmas kahe käega “suhkruid ja rasvu”, mida eelmistel aastatel oli paaniliselt vältinud. “Sõin absoluutselt kõike, et laps ei peaks millestki puudust tundma.”

Esmakordselt oli kellegi teise heaolu palju tähtsam kui kaal ja Kati ei hoidnud end tagasi. Rasedus tõi talle robinal juurde veerandsada kilo ja naine läks sünnitama 95kilosena.

Sünnitusmajja jäi kümmekond kilo ja Kati hakkas edaspidi jälgima, et tema toit lapsele rinnapiima kaudu vaevusi ei tekitaks. Nii said silutud järgmisedki rasvavoldid. “Siis hakkasin aga kartma, et rinnapiim saab otsa, ja hakkasin uuesti sööma. Kolm-neli kilo tuli juurde ning detsembri lõpuks kaalusin taas 85 kilo. Ja seda ei saanud kuidagi alla.”

Liigne rasvavaru oli naise otsustuskindlaks teinud. Kati tellis Marek Kalmuselt toitumiskava. “Ma pean sööma hakkama?” imestas ta toidukoguseid silmitsedes. Kõik oli täpselt paika pandud ja kogused naise hinnangul tohutud.

Värskele emale tundus keeruline ise toitu valmistada ja esimestel kuudel oli seetõttu libastumisi. Oma Soome-kodus oli kerge dieedist kinni pidada, kuid emakoju tulles läks kõik paljudele tuttavat rada pidi – rohkelt oli igasuguseid sööke ja Kati õgis peaaegu nii, et vats rebenes.

Ometi pidas naine ülejäänud aja ranget joont ja kui saabus kevad, harjus endale ise süüa tegema. Kilod sulasid koos kevadise lumega. Kogu selle aja hoidis Marek Kalmus Katil rangelt silma peal, et naine liiga vähe või liiga palju ei sööks.

Juba esimese nädalaga kaotas ta kaks kilo, järgmisel nädalal kukkus veel kolm lisaks. Pärast esimese viie kilo kaotamist jäi aga kaal paigale. “Kuid siis kadus šokiseisund kehas ära ja kaal hakkas taas vaikselt allapoole tiksuma,” selgitab Kati.

Üks olulisemaid muutusi menüüs oli hommikusöök. Seni oli Kati harjunud sööma hommikuti üks-kaks võileiba. Nüüd tuli harjuda fitnesshelveste ja piimaga. Piima ja piimatoodetes sisalduvaid rasvu ta ei väldi.

Menüüst on maha kriipsutatud valge jahu tooted, suhkur, sealiha, juust. “Oli küll hetki, mil nägin pitseeriaid igal nurgal ja tuli hirmus isu peale. Läksimegi abikaasaga sisse ja miski ütles mus, et ei võta pitsat – võtame kanasalati. Iseloom peab kava järgimisel olema tugev,” toonitab Kati kõige tähtsamat. Lisaks on oluline koduste toetus.

Koos on kergem

Praegu on Kati päevakavas kolm-neli põhilist söögikorda. Valikuid on mitmeid. Liha tuleb süüa kindlas koguses, juurvilju või toorsalatit sinna kõrvale võib pista pea et piiramatult.

Esialgu oli probleem tohutu magusaisu.

“Kirjutasin Marek Kalmusele ja küsisin, kuidas sellest lahti saada,” räägib ta. Võluvitsakeseks osutus oliiviõli. Kuna keha sai vajalikud rasvad õlist kätte, taan-dus vajadus magusa järele üsna kiiresti. Õhtul pärast kaheksat Kati ei söö, aga ka uneaeg tuleb juba kell üheksa. Alates jaanuari keskpaigast kuni septembri keskpaigani oli ta kaotanud 30 kilo puhast rasva. 85kilosest naisest on saanud 55kilone spordifanatt.

Katile polegi enam tähtis kaalulangetus, vaid lihastoonuse saavutamine. Paremate tulemusteni jõudmiseks lisas ta oma kavasse juba kevadel pikad jalutuskäigud. Nüüd võib noort ema ka jõusaalis kange sikutamas näha. Erakordne muutus naise jaoks, kes veel hiljuti oli mõne sammu kaugusel sajast kilost.

Kui alguses tuli pidevalt, hambad ristis, kava järgida ja hoida meeles motivatsiooni, mida pakub vähenev kaalunumber ja laienevad teksad, siis nüüd on lubatud pidada ka patupäevi.

“Patupäevadeta läheksin lolliks!” tunnistab Kati naerusuiselt. Kuigi patustada võib kord nädalas, hoiab naine distsipliini ja lubab lõdvemalt võtta üksnes korra kuus. Patutoidud on näiteks pitsa või pasta.

Kaalulangetaja ainukene mure on garderoob, mis vajab tervenisti väljavahetamist. Pole ainsatki T-särki, mis uuele Katile selga passiks. Kui vanad teksad igatsevad pereema endist figuuri, siis perepea Gunnar on Katist lausa vaimustuses. Nüüd on temagi ette võtnud tervisliku toitumise tee ja järgib oma kava. “Koos on tunduvalt kergem,” rõõmustab Kati.

Kui pärida, mis on tema elus kõige enam muutunud, laotub üle naise näo malbe rahulolu. “Olen leidnud sisemise harmoonia ja olen rahul eluga, nagu see on. Mul pole enam keha pärast stressi ega kinnisideed,” sõnab ta ja kinnitab, et seda on ka tema lähedased märganud. Ja esmakordselt elus ei ole kaalu-

langetamine olnud ebameeldiv ja raske, vaid üks toredamaid tegevusi kogu päevas: “Ma sõna otseses mõttes sõin oma kaalu ära!”    

Mis põhjustab ülekaalu?

Marek Kalmus, kolmekordne maailmameister fitnessis

Ülekaalu põhjused on 99% ühed ja samad: vale toitumine, vale toitainete vahekord ja valed kogused. Kui kehale mitte anda seda, mida ta vajab, siis üritatakse saamata jäänut kompenseerida sellega, mis pole kehale kõige õigem ja parem. Esmalt tekib ülekaal, hiljem aga juba terviseprobleemid ja kroonilised haigused. Kõik see oleks võinud ka Katit ohustada.

Kati menüüs on piimatooted, kala, liha, muna, riis, kartulid, minimaalselt pastatooteid, teraleib, sepik, kaerahelbed, puuviljad (banaane tuleb vältida), marjad, köögiviljad, külmpressitud õli, pähklid või mandlid, jookidest sobivad puhas vesi, mineraalvesi, taimeteed, mahladest granaatõuna ja apelsini oma. Kati joob kodus valmistatud mahlu.

Kati menüü

Hommikusöök
• Võileib (teraleib või sepik, juust, kalkunisink, tomat, kurk).
• Muna koos kollasega (keedetult, praetult, omletina). Soovi korral lisaks salat (tomat, kurk, sool, pipar jm maitseained).
• Joogiks tee või kohv natukese meega. • Lisaks võib juua ka veidi apelsini-mahla.

Või hoopis
• Muna, süüa enne putru.
• Puder. Keeda piimaga või asenda pool piimast veega, lisa üks sl külmpressitud oliiviõli. Kui pole pudruhommik, peaks õli võtma lihtsalt enne sööki ja jooma peale natuke mahla.
• Putru maitsesta natukese soola (magus puder trennipäeval, soolakas trennivabal) või magusa variandi puhul natukese magusaga (jogurt, moos).
• Kaks viilu juustu (10%).
• Joogiks tee või kohv.

Lõunasöök
• Kana- või kalafilee. Vahelduseks võib süüa mis tahes muud liha, ka hakkliha, kõrvale toorsalat või hautatud aedviljad. • Trennipäeval võib lisaks olla riis.
• Joogiks mahl, tee, kohv, vesi.

Või hoopis
• Kodujuust.
• Trennipäevadel salat keedukartulist, maitsestamata jogurtist ja tomatist.
Kui ei ole trennipäev, võib kartuli-
tomatisalati asemel teha kuni poole rohkem tomatisalatit.
• Joogiks (mineraal)vesi.

Teine lõunasöök
• Keedumuna või kalkunifilee või fileesink.
• Kaks viilu teraleiba juustuga, natuke tomatit, kurki, rohelist salatit.
• Tass teed meega. Kui meeldib mõru, siis söö 1 tl mett eraldi.
• Kui trennipäeva pole, sobib teise lõunasöögi asemel õhtuooteks klaas keefirit ja üks-kaks viilu teraleiba.

Õhtusöök
• Kala, kõrvale aedviljad: juurviljad, tomat, kurk vms. Kogus vastavalt isule.
• Joogiks rahustav taimetee.

Või hoopis
• Kana või mis tahes muu liha, kõrvale aedviljad. Kogus vastavalt isule. Kastmeks maitsestamata jogurt.
• Joogiks tee.

• Söögikordade vahed jäägu kolme ja poole kuni viie tunni piiresse.
• Kogused sõltuvad kehakaalust, pikkusest, vanusest, eesmärkidest ja kehalisest aktiivsusest. Need arvutab sulle välja toitumiskava koostaja.
• Lisaks võid tarvitada vitamiine ja mineraalaineid.
• Söö alati aeglaselt!
• Puuviljadest on lubatud õunad, kiivid, kirsid, murelid, nektariinid. Lisa omal soovil ükskõik millise toidukorra juurde. Samuti on lubatud kõik marjad.
• Söögikordade vahel võid juua kõiki jooke, mis ei anna kaloreid, aga mitte hiljem kui tund enne uut söögikorda.
Allikas: Marek Kalmus