MustikasFoto: MARIANNE LOORENTS
28. jaanuar 2016, 15:15
Kas mustikadieedist saab uus moehitt? Marjad ei lase kilodel koguneda (8)
Kaalust alla võtmine ei käi kergesti. Kui oled siiski kiirete imenippide usku, proovi rohkem süüa mustikaid ja teisi marju. Need ei aita kiiresti kaalu alandada, kuid USA Harvardi ülikooli teadlaste kinnitusel hoiavad kaalu stabiilsena ega lase uutel kilodel koguneda, vahendas Time.
Ajakirjas British Medical Journal ilmunud USA elanike terviseandmete analüüsi põhjal püsivad kõige stabiilsemas kaalus need inimesed, kes söövad flavonoidirikast toitu. Flavonoidid on taimsed värvained, mida leidub näiteks paljudes köögiviljades ja marjades.
Varasemad uuringud on näidanud, et need ained aitavad kehal energiat kulutada ja mõjuvad ka põletikuvastaselt.
Kõige paremat mõju tunduvad avaldavat antotsüaniinid, mida leidub tumedates viljades - mustikates, maasikates, viinamarjades, kirssides - ja tees ning õuntes leiduvad flaovonoidid.
masikas 32,0 kcal
vaarikas 54,5 kcal
"Kultuurmustikates on nende ainete sisaldus mõneti väiksem, metsamustikal suurem, sest kultuurmustikal paiknevad need ained valdavalt viljakestas (mari seest hele ja ei määri suud niipalju), harilikul mustikal ka viljalihas (mari ka seest tume ja seepärast määrib suud rohkem)," selgitas Starast.
Mustikates leidub palju erinevaid pigmentaineid, antotsüanidiine, seetõttu erinevat liiki ja sorti mustikamarjade värvus võib varieeruda suuresti - helesinisest sügavmustani. "Üldiselt on metsas kasvava hariliku mustika marjades rohkem tsüanidiini ja delfinidiini, kultuurmustikates aga malvidiini. Delfinidiin ja malvidiin annavad viljadele sinakas-punast värvust, tsüanidiin aga oranzikas-punaseid värvivarjundeid," täpsustas teadur.
Veel lisas ta, et kultuurmustikates on rohkem suhkruid, vähem happeid, seetõttu ka maitse magusam, kui metsas kasvaval mustikal. Vitamiinide sisaldus mustikates ei ole kõrge, mõneti leidub nendes C, PP ja B grupi vitamiine ning karotenoide. Oluliseks tuleb pidada, et mineraalelementidest on mustikates rohkesti kaaliumi, rauda, fosforit ja magneesiumi.