Pilt on illustratiivneFoto: LAURA OKS
Toiduuudised
25. jaanuar 2016, 12:15

Nädalavahetuse rämpstoidumaraton nullib tervisliku toitumise kasuliku mõju (7)

Inimese kõhus tegutseb terve hulk kasulikke mikroobe, kes kaitsevad meie soolestikku sissetungijate eest. Soolemikroobid mõjutavad immuunsust ja hoiavad ainevahetuse korras. See tasakaal saab häiritud igal korral, kui suures koguses rämpstoitu süüa, hoiatavad Austraalia teadlased portaalis ScienceAlert.

Uus-Lõuna-Walesi ülikooli uurijate kinnitusel rikuvad friikartulimaratonid muidu tervisliku toidusedeli kasuliku mõju.

Rottidega tehtud katsetes sõid loomad neljal päeval rasvavaest toitu ja kolmel päeval pakuti neile rammusaid hõrgutisi - kooke, küpsiseid ja krõpse.

Selline menüü oli närilistel nelja kuu jooksul. Katse lõpus olid sellised loomad küll saledamad kui ainult rasvast toitu saanud rotid. Ainult tervislikku toitu söönud loomadest olid nad siiski ligi viiendiku võrra kopsakamad. 

Kui teadlased võrdlesid rottide kõhus elutsevaid mikroobe, siis selgus üllatav tõsiasi. Vaheldumisi tervislikku toitu ja kiirtoitu söönud loomade soolestiku mikrofloora oli täpselt samasugune kui ainult rämpstoitu söövatel rottidel.

Kui sama nähtus esineb ka inimestel, siis pole nädala sees tervislikult toitumisest mingit kasu, kui end nädalavahetusel lõdvaks lasta.