Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
20. jaanuar 2016, 14:50

Hommikusöögi söömata jätmine suurendab insuldiriski (1)

 Uus uuring näitab, et hommikusöögi söömine iga päev võib aidata ära hoida insulti ja eelkõige ajusisest verejooksu.

Ajakirjas Stroke 5. jaanuaril avaldatud uuringu viis läbi rühm uurijaid, keda juhtis Jaapani Osaka ülikooli kõrgema meditsiinikooli arstiteaduste doktor Yasuhiko Kubota, vahendab portaal Med24.

Uurijad märkisid, et mitu Lääne ja Aasia riikide varasemat aruannet on näidanud, et söömata jäänud hommikusööki seostatakse südame-veresoonkonna haiguste tuntud riskitegurite ehk rasvumise, kõrge vererõhu, düslipideemia ja glükoositalumatuse suurema esinemissagedusega.

Siiski ei ole siiani veel suuniseid, mis soovitaksid täiskasvanutel süüa südame-veresoonkonna haiguste ennetamiseks iga päev hommikusööki, sest niisugusteks soovitusteks ei ole piisavalt tõendeid.

Siinne uuring korraldatigi selleks, et uurida edasiulatuvalt, kas hommikusöögi ärajätmine on Jaapani rahvastiku hulgas seotud suurenenud insuldi- ja südame isheemiatõve riskiga.

„Meie teadmiste kohaselt on see esimene uuring, kus vaadeldakse hommikusöögi söömise sageduse ja kardiovaskulaarsete sündmuste vahelisi seoseid, mis hõlmavad peale südame isheemiatõve ka insulti ja selle alatüüpe Aasia rahvastiku puhul," kirjutas uurimismeeskond.

Uuringu käigus jälgiti alates 1995. aastast kuni 2010. aastani 82 772-t 45−74‑aastast Jaapani meest ja naist, kes ei olnud põdenud kardiovaskulaarseid haigusi ega vähki. Osalejaid küsitleti nende peamiste hommikusöögiharjumuste kohta ja nad liigitati selle järgi, kas nad sõid hommikusööki 0–2, 3–4, 5–6 või 7 korda nädalas.

Viisteist aastat kestnud jälgimise jooksul esines kokku 3772 insuldi juhtumit (1051 ajusisest verejooksu, 417 subarahnoidaalset verejooksu ja 2286 ajuinfarkti) ja 870 südame isheemiatõve juhtumit.

Mitme muutujaga analüüs näitas, et neil osalejatel, kes mitte kunagi hommikust ei söönud, oli võrreldes hommikusööki iga päev söövate inimestega kokku suurem kardiovaskulaarsete haiguste ja insuldi risk ning samuti väga suur ajusisese verejooksu risk.