Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
24. jaanuar 2016, 11:23

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta oktoobrikuu Tervis Plussis.

Lima – kaitseingel ja koristaja (3)

Mõni sõna kohe pole sümpaatne. Lima näiteks. Ometigi on see väga oluline ja väärtuslik tegelane inimkehas. Selles on veendunud väga erinevate erialade spetsialistid.

Tegin enne artikli kirjutamist väikese uurimistöö: küsisin 30 inimeselt, mida nad tunnevad, kuuldes sõna “lima”. Vaid neli hüüatas: “Vahva, see on põnev!” Ja kaks lisas: “Lima on ju nii oluline!”

26 inimest tegi aga üsna jubeda grimassi. Ka näoilmet saatnud häälitsused pähh!, uuh!, ök! süvendasid mu arusaama, et sel sõnal pole just hea kuulsus. Paraku. Sest tegelikult on lima inimese lahutamatu ja äärmiselt vajalik koostisosa. Info tema omaduste ja hulga kohta võib olla lausa eluliselt tähtis. Eri ravimeetodite spetsialistid loevad limast välja üllatavalt erinevat teavet inimese kohta.

Lima sillutab teed uuele elule

Perearst Külvi Peterson tõdeb, et lima on tõesti üsna ebameeldiva auraga sõna ning tekitab seetõttu kohe ka linnalegende ja teooriaid. Viimasel ajal on lima taas moes ja rohkem kõneks. Meditsiini seisukohalt on aga lima midagi väga tavalist ja samas ka tähtsat.

“Lima tekib limaskestade puhastamiseks ja parandamiseks, kui limaskestad on kas põletiku või muu keskkonnafaktori (tolm, allergeenid, kuiv ja kuum, aga ka külm õhk) tõttu häiritud,” selgitab dr Peterson.

“Lima eritumise suurenemine on organismi kohastumus ennast haiguste eest kaitsta. Kindlasti on limaeritus suurenenud näiteks allergiliste seisundite korral. Tunneme limast nohu, põsekoopad võivad lima täis olla, limast (rögast) köha, limavoolust tupest, limakõrva.”

Lima on värvitu, geeljas, sültjas mass, mis vahel on kleepuv ja viskoosne ning raskesti eemaldatav. Paks ja kuiv lima tahab eemaldamist kas loputamise või aurutamise abil. Samas on aga ovulatsiooni ajal tekkiv tupelima hea pinnas spermatosoidide liikumiseks munasarja poole ja eelduseks rasestumisele!

Lima tekib ka vale toitumise ja põletiku korral sooletraktis. Sellest annab märku limane väljaheide.

Perearst soovitab sel puhul organismi tasakaalustamiseks korrigeerida oma hügieeni- ja toitumisharjumusi.

Lima tõrjub vaenlase välja

Homöopaatia on ravisüsteem, mis hellalt ja ohutult taastab keha ja meele tervise ning elujõu, soodustades keha loomulikku tendentsi ennast ise ravida. Homöopaat arvestab kõiki sümptomeid ja lähtub sellest, et sümptom on keha katse end ise tervendada.

Kui sümptomid alla suruda, võib see haiguse viia sügavamale keha sisse, seega tuleb aidata kehal end ise ravida. Keha haavatavus suureneb, kui immuunsüsteem on nõrk ja kehas on emotsionaalne tasakaalutus. Limaskest reageerib nõrgenenud immuunsüsteemi korral bakterite ja viiruste rünnakule, allergiatele (toidutalumatus, heinanohu) ja stressile.

“Lima on homöopaatilise ravi määramisel äärmiselt oluline sümptom,” kinnitab homöopaat Krista Koppel ja paneb südamele, et kõigepealt tuleb teadvustada, et lima on keha kaitsereaktsioon põletiku ja bakterite vastu.

Limaskest toodab lima, et põletikku tekitavaid baktereid kehast välja kanda. Lima ei lase bakteril ja ärritajal sügavamale vajuda. Seega ei tohiks me Krista Koppeli sõnul mingil juhul lima tekkimist tõkestada. Pigem vastupidi, keha ja immuunsüsteemi tuleb abistada bakterite väljatõrjumisel, aktiveerida lima eritamise protsessi.

“Homöopaatilised ained on n-ö seestpoolt väljapoole suunatud ravi, mis tähendab, et limavool võib ravi alguses isegi suureneda. Nohu võib natuke ägeneda, tupepõletiku korral suureneb voolus ja köhides hakkab rohkem lima erituma,” selgitab homöopaat. Köhal on samuti hingamisteid puhastav funktsioon. See on puhastumise protsess, mis lõpeb tervenemisega.

Soolestikus tekkiv lima on enamasti seotud vale toitumisega. Krista Koppeli sõnul on homöopaatilise ravi määramisel oluline näiteks lima värvus ja konsistents. Kollane ja roheline näitavad põletikku, valkja ja läbipaistva põhjus on viiruslik või allergiline. Lima võib olla halvalõhnaline ja veniv. Homöopaat uurib alati väga põhjalikult lima omadusi ja valib vastavalt neile homöopaatilise toimeaine.

Lima ehitab üles me põhiolemust

Hoopis põnevaks muutub limateema, kui pöörata pilk idamaiste loodusravimeetodite poole. Tiibeti meditsiini praktiseeriv Andres Adamson Pärnu Tiibeti meditsiini keskusest Gewa selgitab, et Tiibeti traditsioonilise raviteaduse vaatenurgast on lima üks kolmest inimese koostisosast või alusprintsiibist. Lima ehk badkan on sideaine, mis hoiab muid inimese struktuurielemente koos. Lima on osa mitmetest protsessidest meie sees. Nendeks on näiteks seedimine, liigeste hea funktsioneerimine ja vaimne tasakaal. Kehas võime seda printsiipi kohata lümfina, süljena, liigesevedelikuna, rasvkoena. Kui lima on inimeses tasakaalus, siis on inimene tugev, hoitud ja hea mäluga. Omadustelt on lima eelkõige külm.

Kui lima on inimeses teise kahe koostisosa, tuule (lung) ja sapi (khris-pa) suhtes ülekaalus, siis võib seda pidada tema kehaehituse põhitüübiks. Sel juhul võib inimese omaduste hulgas märgata rahulikku meelt, tugevat kehaehitust, n-ö suurt konti, ilusaid suuri silmi, siledat ja heledat nahka, tugevaid lihaseid. Samuti aeglast õppimisvõimet, kuid kindlat mälu, aga ka kalduvust kergesti kaalus juurde võtta. Kui lima on liiga palju, siis on ülekaal üks silmatorkavamaid tagajärgi. Sellised inimesed soovivad lima külmade omaduste tasakaalustamiseks soojas olla. Neile võiks soovitada ka kuumi ja mõrusid maitseid, mis aitavad lima tasakaalus hoida. Kui lima jääb väheks, hakkab kannatama liigeste tervis ja seedeprotsess.

Andres Adamson on haiguste põhjustest rääkides optimistlik, sest Tiibeti meditsiinis teatakse, kust tasakaalutuse põhjusi otsida: “Meis igaühes on haiguse potentsiaal olemas, kuna kõik saab alguse meie meelest. Mis tahes haiguse esmane põhjus on alati vaimne. See algpõhjus on meis pesitsev teadmatus (ma rig pa), mille saab ületada alles oma meele loomust mõistes. Ainus viis püsida terve, tegusa, õnneliku ja pikaealisena on tegeleda oma sisemiste probleemide, emotsioonide, n-ö meeleplekkidega – muuta oma meelt!”