Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. jaanuar 2016, 13:30

Unusta mesi ja sidrun! Parim köharavim on hoopis šokolaad! (5)

Igaüks teab, et mee ja sidruniga tee on hea ravim külmetuse ja köha vastu. Suurbritannia teadlased kinnitavad aga, et šokolaad on meest ja sidrunist köha ravimisel hoopis tõhusam.

Hulli Ülikooli südame-veresoonkonna ja hingamisteede haigusi käsitlevate uuringute juht professor Alyn Morice väidab Daily Maili vahendusel nimelt, et köha ravimisel on parimaks vahendiks šokolaad ning et tulevikus tuleks välja töötada šokolaadil põhinevad ravimid.

Ta seletab seda sellega, et šokolaad on kleepuvama ja paksema koostisega, kui näiteks mesi. Nii kleepub šokolaad erinevalt meest hingamisteede limaskestadele ning kaitseb nii neid närvilõpmeid, mis muidu köhima ajavad.

Lisaks on šokolaadil köha ravis teisigi häid omadusi, mis tulenevalt kakao koostise eripärast. Nii kinnitab hiljutine Euroopas läbi viidud köhauuring, et kakaod sisaldav ravim oli tunduvalt tõhusam tavalisest köhasiirupist. Ilmnes, et šokolaadipõhist ravi kasutanud patsiendid tundsid end juba paari päeva pärast märkimisväärselt paremini.

Kuid varemgi on teadlased leidnud, et kakaos sisalduvad ained on köha ravimisel efektiivsemad kui levinud ravim kodeiin.

Samas märgivad teadlased, et kuuma šokolaadi joomine ei osuta köha leevendamisele sama efekti kui šokolaadi söömine, sest vedelal kujul ei ole kurgus oleku aeg piisavalt pikk kaitsva kihi moodustamiseks. Kuid aeglaselt imedes võib tükk šokolaadi pakkuda köha vastu tõhusat leevendust.

Ning mis vast veel kõige olulisem – kui seni armastavad apteekrid ja arstid kõnelda köha eri vormidest, siis Suurbritannia teadlaste hinnangul on see puhas müüt. Köga kas on või ei ole ning see on üks ja ainus. Köha põhjustajaks on üheselt gripi või külmetusega kaasnev ülemiste hingamisteede infektsioon.

Erinevatest köhatüüpidest rääkimine võib olla ravimitootjate huvides, et inimesed ostaksid erinevaid ravimisegusid. Nüüd võib selle kõik aga unustada ja ravida end lihtsalt millegi heaga. Šokolaadiga.