Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
28. detsember 2015, 10:20

Armastad kohvi juua? Palju õnne! Säästad end paljudest tõbedest ja elad kaua (23)

Inimesed, kes armastavad kohvi, võivad seda südamerahus juua niipalju kui tahavad ja saavad. Kui juua kohvi ohtralt, võib see inimese tervist nimelt paljuski parandada.

Ameerika Terviseorganisatsiooni seisukoht ses osas on küll üsna konservatiivne ja kinnitab, et tee või kohvi joomine ei avalda tervisele negatiivset mõju, kui inimene muidu elab tervislikke eluviise, kirjutab The Atlantic. Peter Martin Vanderbilti Ülikooli kohviuuringute instituudi direktor ütleb aga, et kui inimesele kohvi meeldib, võib ta seda südame rahus juua nii palju kui soovib. Nimelt on viimasel ajal tehtud uuringute kohaselt kohvil tervisele palju häid mõjusid alates võimest ennetada Alzheimeri tõbe ja lõpetades maksa tervise kaitsmisega. Lisaks aitab kohv kaitsta südamepuudulikkuse tekkimise eest.

Kõige värskem uuring, mis kinnitab kohvi imerohuks olemist, ilmus detsembris ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition. Harvardi Ülikooli uurijad leidsid nimelt paarikümne aasta pikkuse uuringu tulemusena, et kohv aitab vähendada ka riski haigestuda teise tüübi diabeeti.

Meelest tasub pidada siiski, et kohvi on kasulik tänu selles sisalduvatele ainetele. Kohvi kasulik mõju väheneb koheselt, kui sellesse lisada suhkrut või koort.

Septembris avaldatud uuringu kinnitab, et kohv võib toimida ka valuvaigistina.

On leitud, et mõned ained kohvis võivad olla vähkitekitavad, kuid seda vaid loomkatsetel, mitte inimeste igapäevast tarbimist arvestades. Inimesi uurides leidsid Harvardi tervisekooli teadlased, et kohvil on kaitsev mõju agressiivset liiki eesnäärmevähkidele. Eriti ilmneb see nende puhul, kes joovad kuus või rohkem tassi päevas.

Sama suur annus kohvi on tõhus ka võitluses pärasoolevähiga, on leidnud Ameerika Toitumisühing. Lisaks on siin-seal maailmas täheldatud kohvi kaitsvat mõju ka emakakaela- ning rinnavähi suhtes.

Ning vaatamata sellele, et on leitud kohvi ja glaukoomi vahelisi seoseid, on leitud Inglismaal pärast sadade-tuhandete inimeste andmete analüüsimist: inimesed, kes jõid kohvi elasid kauem kui need, kes seda ei teinud.

Ja mida rohkem nad jõid, seda kauem nad elasid.