Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
17. detsember 2015, 15:20

Kümme tarkusetera üleliigsetest kilodest vabanemiseks (1)

Kaalu alandamiseks ei pea ilmtingimata pidama keerulisi ja vaevanõudvaid dieete. Mõnikord piisab lihtsast ja väikesest – näiteks korralikult sisse hingamisest ja rutiini vältimisest.

* Kasuta iga võimalust, et end pisutki liigutada. Lifti asemel vali trepp. Kui veedad tunde kontorilaua taga, liiguta ennast ka tööl.
Näiteks tõuse pärast iga pikka telefonikõnet või koosolekut püsti ja siruta end! Paar korda päevas tee kerget kontorivõimlemist: tõuse oma toolilt ja istu kiires tempos 8–12 korda järjest.

* Kas oled täna korralikult sisse hinganud? Sügav hingamine aitab lõdvestuda. Külmkapi ukse asemel ava parem aken ja lase veidi värsket õhku sisse. Hinga paar korda sügavalt ja võileiba polegi vaja.

* Väldi rutiini ja püüa oma päeva vaheldust tuua. Kui sul pole aega sportida, sõida tööle näiteks jalgrattaga või pargi auto kaugemale, et saaksid ka kõndida.

* Pane kaal peitu. See on täiesti normaalne, et inimese kaal aeg-ajalt muutub. Mõni päev me kaalume natuke rohkem, siis jälle vähem. Kaal võib kasvada ja kahaneda isegi paari tunni jooksul. Järjekindel kaalumine tekitab stressi ja võib viia suurest kurbusest ja masendusest ülesöömishoogudeni.

* Armasta iseennast. Rahulolematus oma figuuriga ei aita kedagi. Põdemise asemel püüa arendada positiivset minapilti ja keskenduda neile asjadele, mis sulle enda juures meeldivad. Eluterve suhtumine endasse kergendab ka tervisliku elustiili omaksvõttu.

* Väldi ekstreemsusi. Ära jäta oma toidusedelist välja ühtki põhitoiduainete gruppi, näiteks süsivesikuid. Äärmuslikud dieedid langetavad küll kiiresti kaalu, kuid kadunud kilod tulevad kiiresti ka tagasi.

* Planeerimine on edu alus. Hommikul tööle tõtates pista kotti mõni tervislik vahepala. Kasulik on enne lõunale minekut süüa õuna või veelgi parem – närida porgandit-kaalikat. Näljatunde vaigistamiseks võiks kontoris lauasahtlis leiduda ka peotäis kuivatatud õunu, rosinaid või pähkleid. Siis ei kujune lõunasöök ohjeldamatuks õgimiseks.

* Kokka sagedamini. Kui sa ei suuda maitsva toidu nautimisel piiri pidada, valmista toitu vaid üheks söögikorraks, mitte pooleks nädalaks ette.
Kui sa tunned, et pead pidevalt laste poolikud portsjonid ära sööma, sest toitu on inetu ära visata, võta koer. Lisaks sellele, et ta vabastab su suurest hulgast liigsetest kaloritest, sunnib ta sind ka iga ilmaga jooksmas ja jalutamas käima.

* Võta aega iseendale. Hommikukohv või pärastlõunatee pakuvad ideaalse hetke omaette olla.