Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
15. detsember 2015, 14:00

Kuus toitu, mis põhjustavad vähki (9)

Vähi ja toitumise seostest räägitakse üsna palju. Seepärast on viimane aeg endale meelde jätta need toidud, mis suurendavad vähki haigestumise riski kõige enam.

1. Mikrolaineahju popkorn. Mikrolaineahjus käib popkorni tegemine kiirelt ja mugavalt. Jäta endale aga lõpuks ometi meelde, et mikrolaineahju popkorni kotid sisaldavad sageli perfluorooktaanhapet (PFOA), kirjutab Bulletin Daily News. Tegemist on kemikaaliga, mida kasutatakse näiteks ka tefloni tegemisel. PFOA võib naistel põhjustada viljatust ning suurendada oluliselt neeru-, põie-, maksa-, kõhu- ja eesnäärmevähi riski.

2. Suhkruasendajad. Paljud on tavalise suhkru vahetanud suhkruasendaja vastu välja. Teadlaste kinnitusel suhkruasendajad aga pigem tõstavad kaalu ning nendes sisalduv aspartaam võib kehas muutuda surmavaks DKP-mürgiks, mis on osa ajukasvajate sagedaseks põhjustajaks.

3. Rafineeritud suhkur ja karastusjoogid. Üks hullemaid asju on kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup, mida lisatakse näiteks suurele hulgale küpsetistest, karastusjookidele, kastmetele, mahladele ja teistele kõrge suhkrusisaldusega toiduainetele. rafineeritud suhkur annab vähirakkudele elujõudu.

4. Töödeldud liha. Enamik töödeldud lihatoite sisaldab liigselt soola ja kemikaale, seepärast ilmselt on ka uuringud leidnud, et regulaarselt töödeldud liha söövatel inimestel on vähki haigestumise risk 43% kõrgem. Põhiliseks kurja juureks töödeldud lihatoodetes on naatriumnitraadid.

5. Kartulikrõpsud. Et neis on kõrge transrasvade ja naatriumi sisaldus, suureneb krõpsusõpradel automaatselt nii vähi kui südamehaiguste risk.

6. Kalakasvanduses kasvanud lõhe. Kasvandustes üles kasvatatud kaladele on söödetud sisse erinevaid kemikaale, antibiootikume, pestitsiide ning mitmeid teisi aineid, mis suurendavad inimese vähiriski.