Toiduuudised
5. detsember 2015, 06:00

Kanamaitselised kiirnuudlid: kes küll ütleks, kuidas maitseb kana (2)

Kanamaitselised kiirnuudlid on hästi erinevad: kui ühed sobivad õhtul tervele perele pakkuda, siis teistel pole mingit maitset ja õli jääb suulakke kinni, tõdesid Tallinna teeninduskooli tulevased kokad meie järjekordsel pimetestil. Üks toode sai koguda 80 maksimumpunkti.

Olen nähtavasti unustanud, kuidas kana maitseb, tõdeb ajakirjanik kanamaitseliste kiirnuudlite pimetestil pärast viienda taldrikutäie proovimist.

Samas pean endalegi üllatuseks tunnistama, et liigse soolasuse üle – kui paar erandit välja arvata – kurta ei saa. Ja kuigi osa nuudlitega kaasas olnud õli muudab puljongi pealtnäha küll isuäratavamaks, siis üldjuhul mitte maitsvamaks.

Pigem võiks sellesse ettevaatusega suhtuda, sest nagu nuudlid normaalsele söömistemperatuurile jõuavad, jääb õli suulakke kinni.

Ka nuudlid on hästi erinevad, ulatudes kahvatutest niidijuppidest kohevate kollaste munanuudleid meenutavate vedrudeni. Valmistame kõik nuudlid pakendil oleva õpetuse järgi, aga kui ühel taldrikul pole pärast nuudlite paisumist enam üldse puljongit, siis teine portsjon meenutab pigem suppi.

Ning paaril korral tundub, nagu sööks pasta asemel hoopis pappi.
Samas pole kiirnuudlid kindlasti ainult «hädatapp», mitu neist sobivad tervele perele õhtusöögiks, jõuavad testi lõpul üksmeelsele arvamusele tulevased kokad Tallinna teeninduskoolist. Eriti siis, kui paki sisule veel liha, muna ja köögivilja lisada.

Kirbukirjas pakendid
Nuudlitest hoopis kriitilisemalt on põhjust suhtuda pakenditesse. Koostised on toodud sellises kirbukirjas, et vaevalt maaletoojad isegi lugeda näevad, mis nad sinna peale on kirjutanud.

Sest kuidas muidu saab Mivina kiirnuudlitest pöördel hoopis kiirsupp. «Suurusrekord» kuulub siiski Gallina Blancale, eriti loetamatu kiri on kumera topsi kleepsul. Ainus ilma luubita enam-vähem loetav koostisosa on rasvases kirjas hoiatus, et toode sisaldab muna, gluteeni ja piima.

Gluteen tundubki kanamaitseliste kiirnuudlite olulisim koostisosa olevat, sest sageli on see pakkidel kirjutatud kas trükitähtedega, rasvases kirjas või alla joonitud.
Ka sõnu «sinepi-, selleri- ja seesamiseemned» võib koostises sagedamini kohata kui sõna «kana». Mis siis imestada, et kanamaitset napib.

 1. Thai Choice kanalihamaitselised kiirnuudlid topsis - 53 punkti

Koostis:  nisujahu, palmiõli, paksendaja E1442, happsesuse regulaator E500, E501, sool, antioksüdant, E-vitamiin (E307). Maitseainesegu: sool, palmiõli, suhkur, lõhna- ja maitsetugevdajad naatriumvesinikglutammat, dinaatirium-5-ribonukleotiidid, õunhape, murulauk. Maitsestamiseks:  palmiõli, küüslauk

*60g tops maksab 1,35€, kilo hind 22,5€

+ ilusad ühtlased nuudlid; tunda idamaiseid vürtse, ingverit; huvitavalt hapuka nüansiga; kanamaitse olemas; nuudlitel hea tekstuur.

- puljong liiga soolane; maitseainesegu parem mitte lisada; järelmaiste vähe kummaline; soolasevõitu; välimus parem kui maitse.

7 ostaks, 1 mitte

 2. Sun Yani kanamaitselised kiirnuudlid – 52 punkti

Koostis: nuudlid 91% (nisujahu, palmiõli, modifitseeritud tärklis, sool, nisugluteen; kergitusained naatrium- ja kaaliumkarbonaat, kurkum). Puljong 9% (sool, lõhna- ja maitsetugevdajadad, suhkur, hüdrolüüsitud taimne valk, maitseained, palmirasvad, tšillipipar jne.  

*85g pakk maksab 0,49€, kilo hind 5,8€

+ meeldivalt vürtsikas puljong ja tummised nuudlid; väga isuäratav väljanägemine; vürtsikas järelmaiste mängib mõnusalt suus tükk aega; suur kohev kuhi kollakaid vedrusid – ehk on munanuudlid?; mõnusad paksud al dente nuudlid - on, mida närida. 

- liiga soolane; üsna vürtsikas; keemiline kõrvalmaitse; puljongit napib. 

7 ostaks, 1 mitte

 3. Anacom kanalihamaitselised  kiirnuudlid – 46 punkti

Koostis: nuudlid (nisujahu, s.h. durumjahu, vesi, sool, palmiõli) puljongipulber (s.h. naatriumvesinikglutamaat), lõhna- ja maitseained (sool, küüslauk, till, punane paprika, punane ja must pipar).

*60g pakk maksab 0,24€, kilo hind 4€

+ toekas kollane taldrikutäis; täna proovitutest (pimetestil 6. toode – toim.) tunnen esimest korda kanamaitset; kindel lemmik; mõnus vürtsikas järelmaitse; nuudlitel on maitset ja puljong meenutab naturaalset kanapuljongit; nuudlid paraja paksusega; malbelt vürtsikas;

- nuudel liiga jahune; järelmaitse õline; kana asemel tunnen naatriumglutamaati

6 ostaks, 2 mitte

 4. Eldorado kanamaitselised kiirnuudlid – 40 punkti

Koostis: nuudlid (nisujahu, palmiõli, sool 0,7%, suhkur, paksendaja E412, küüslaugupulber), maitseained (sool, maltodekstriin, suhkur, kana-aroomiaine 7,5%, lõhna- ja maitsetugevdajad E621 ja E635, tšillihelbed jne. 55g nuudleid ja 5 g maitseaineid. Valmistoidu soolasisaldus 3,1%. Tugevalt soolane.

*60g pakk maksab 0,39€, kilo hind 6,5€

+ plusspunktid maitserohelise eest; nuudlid hea konsistentsiga; puljong maitsev; ürditükikestega nuudlid kutsuvad sööma; mõnus mahe maitse; nuudel korralik al dente;

- nuudel maitseb nagu paber; süüa sünnib, aga ei enamat;

3 ostaks, 5 mitte

5. Gallina Blanca kana-sojakaste maitselised kiirnuudlid - 38 punkti

Koostis:  kiirnuudlid 93%, maitseainepulber 7% (sojakastmepulber 31,5%, sool suhkur, maitsetugevdajad E621, E635), sea- ja kanalihaekstrakt, maltodekstriin ning värvaine molluskite, sinepi ja seesamiseenmete järgi.

*79g pakk maksab 0,69€, kilo hind 8,7€

+isuäratav välimus; suured ja tummised nuudlid; neutraalsed nuudlid, sobivad  mistahes pasta pähe serveerida. 

- õli jääb suulakke kinni; mingit maitset pole; värvus kahvatu; nuudlid liiga õlised, tahavad suust tagasi taldrikule põgeneda; magedad.

2 ostaks, 6 mitte

 6. Knorri kanamaitselised kiirnuudlid – 37 punkti

Koostis:  Nuudlid 90% (nisujahu, palmirasv, sool, modifitseeritud tärklis, rapsiõli, antioksüdandid (tokoferoolikontsentraat, L-askorbüülpalmitaat. Vürtsisegu 10% (sool,  lõhna- ja maitsetugevdajad – naatriumvesinikglutamaat, dinaatriuminosinaat ja dinaatriumguanülaat, tärklis jne. 

*57g pakk maksab 0,68€, kilo hind 11,9€

+ isuäratav kollane puljong; kanamaitse isegi olemas; kenad köögiviljatükid sees; puljong parajalt terav; head tugevad nuudlid; 

- liiga soolane; maitse meenutab rohkem paberit kui makaroni; ebameeldivalt õline; nuudlid pehmed; suhu jääb rasva maitse;

3 ostaks, 5 mitte

 7. Maggi Asia vürtsikad kanalihamaitselised kiirnuudlid – 36 punkti

Koostis: nuudlid 84,6%, keedusool, nisugluteen, küüslaugupulber, happesuse regulaator E501, stabilisaator E452, kurkumipulber.  Vürtsid 15,4% (sool, maltodekstriin, maisitärklis, sibul, porru, küüslauk, seller, vürtsid, lõhna- ja maitseained (kana), suhkur, lõhna- ja maitsetugevdajad (naatriumvesinikglutamaat, dinaatriumguanülaat, dinaatriuminosinaat), sojavalguhüdrolüsaat, päevalilleõli.

*65g pakk maksab 0,59€, kilo hind 9€

+ kana maitse olemas; puljong meenutab kodus keedetut; kõike on just parasjagu; parajalt vürtsikas; puljongit piisavalt;

- puljong liiga intensiivse maitsega; järelmaiste rasvane; puljong tume nagu oleks loomalihast; väga vürtsikas ja soolagi on liiast; nuudlid liiga pehmed. 

2 ostaks, 6 mitte

 8. Gallina Blanca Yatekomo kanamaitselised kiirnuudlid – 31 punkti

Koostis: naatrium- ja kaaliumkarbonaat, maitseainepulber (10%), sool, kartulitärklis, maitsetugevdajad E621 ja E635), laktoos, suhkur, köögiviljad erinevad proportsioonis, pärmiekstrat, maitseained, kanarasv 1,5%, värvained E150c, E160c, E100. sojakastmepulber, kanaliha 0,5%

*60g tops maksab 1,11€, kilo hind 18,5€

+neutraalne maitse, sobib hästi mõne roa valmistamiseks;

-nuudel liiga jahune; maitse puudub nii nuudlitel kui puljongil; nuudlid väga pudrused; õlised ja ebameeldiva maitsega; täiesti maitsetu. 

3 ostaks, 5 mitte

 9. Rolltoni terava maitsega kanalihamaitselised kiirmakaronid – 29 punkti

Koostis: nuudlid, 91,3%, koduse kanapuljongi kontsentraat (6,5%), keedusool, suhkur, kanaliha lõhna- ja maitseaine jne.

*60g pakk maksab 0,30€, kilo hind 5€

+ ilusad peened nuudlid; hea mahe maitse.

- liiga piprane ja see on ka ainus maitse; maitset väga vähe, tunda ainult sool; iseseisvalt söömiseks puudub vähimgi maitse; vesised ja liiga vürtsised.   

1 ostaks, 7 mitte

 10. Rolltoni kanalihamaitselised kiirmakaronid – 25 punkti

Koostis: nuudlid, 91,3%, koduse kanapuljongi kontsentraat (6,5%), keedusool, suhkur, kanaliha lõhna- ja maitseaine jne.

*60g pakk maksab 0,30€, kilo hind 5€

+mahe maitse, võib anda ka lapsele; silmapaistvalt valged nuudlid, ehk on lisatud riisijahu?; nuudlid hea tekstuuriga; 

-kuhu jäi kanamaitse?; nuudlid liiga pudrused; nuudleid võib kasutada mõne roa sees, iseseisvalt söömiseks maitsetud; vesine värk, maitseaineid on vist unustatud üldse lisada.

Keegi ei ostaks.

 11. Mivina kanamaitselised kiirnuudlid – 21 punkti

Koostis: praetud nuudlid, vürtsid 7,4% (sool, lõhna- ja maitsetugevdajad (naatriumvesinikglutamaat, dinaatriumguanülaat, dinaatriuminosinaat), suhkur, kuivatatud köögiviljad ja maitsetaimed 0,3%, lõhna- ja maitseained (valge kanaliha, hautatud kana), vürtsid, värvaine (ammooniumkaramell, riboflaviin), toiduvärv E160a jne.

*50g pakk maksab 0,27€, kilo hind 5,4€

+ maheda maitsega puljong; kanamaitse olemas; puljongit piisavalt;  

- nuudlid liiga pudrused ja peenikesed; üsna maitsetu; süües vesine, aga järelmaitse puhas keemia; justkui paelussid puljongis.

Keegi ei ostaks.

Kiirnuudlitest saab vähese vaevaga isuäratava kõhutäie

Omlett kiirnuudlitega

(kahele)

Vaja läheb: pakk kiirnuudleid, 2 muna, 50 g riivitud juustu, maitserohelist, praadimiseks õli.

Valmistamine: Vala nuudlid keeva veega üle (soovi korral lisa ka pakis olevaid maitseaineid). Kuni nuudlid pehmenevad, klopi munad lahti ning puista sinna hakitud maitseroheline ja riivitud juust. Kurna nuudlid ja lisa munasegule.

Kuumuta pannil õli ja vala munamass sellele. Küpseta keskmisel kuumusel kaane all, kuni muna on hüübinud. Keera omlett keskelt pooleks ja libista taldrikule. Serveeri koos värske salatiga. Soovi korral võid lisada sinki, paprikat vms.  

Allikas: Viktoria Atspol

Nuudlipasta kanaga

(kahele)

Vaja läheb: 1 pakk kiirnuudleid, 200 g kanafileed, 1 küüslauguküüs, 1 mugulsibul, ½ keskmist suvikõrvitsat, 150 g teravat tomatipastat, basiilikut, veidi vett või puljongit, soola, pipart, suhkrut.

Valmistamine: Koori ja haki sibul ja küüslauk. Lõika kanafilee ribadeks. Tükelda suvikõrvits kuubikuteks.

Pruunista kana koos küüslaugu ja sibulaga, pane sinna ka suvikõrvits ja kuumuta veel paar minutit.

Lisa tomatipasta ja natuke vett või puljongit ning lase nõrgal tulel natuke podiseda. Maitsesta hakitud basiiliku, pipra, suhkru ja soolaga.

Pane nuudlid keevasse soolaga maitsestatud vette, kata nõu kaanega ja oota, kuni nuudlid on al dente.

Sega juurde kana ning serveeri kuumalt. 

Allikas: Adeele- Brigitta Kont-Kontson

Nuudlivokk kana ja köögiviljadega

(kahele)

Vaja läheb: 1 pakk kiirnuudleid (parimad on munanuudlid), 2 kanafileed, 1 brokoli, 1 punane paprika, 1 porgand, tšillit (sobib ka tšillikaste), 2 sl röstitud seesamiseemneid, peotäis india pähkleid, praadimiseks õli.

Valmistamine: Lõika brokoli õisikuteks ning blanžeeri keevas vees 30 sekundit

Puhasta ja viiluta paprika. Puhasta porgand ja tõmba sellest köögiviljakoorijaga pikad laastud. Lõika kanafileed ribadeks. Vala kiirnuudlitele keev vesi (soovi korral lisa ka pakis olevad maitseained) ning jäta 10 minutiks seisma.

Kuumuta pannil 1sl õli ning prae kana 4-5 minutit, aga ära pruunista. Tõsta kana köögipaberile nõrguma. Nüüd vala pannile köögiviljad ja kuumuta neid pidevalt segades 3-4 minutit.

Lisa köögiviljadele praetud kana ja tšilli(kaste) ning kuumuta veel mõni minut.

Vala pannile nõrutatud nuudlid ja India pähklid, sega ning kuumuta kõik veel korra läbi. Serveerides kaunista röstitud seesamiseemnetega.

Allikas: Kersti Väinsar

Nuudli-köögivilja ahjuvorm

(kahele)

Vaja läheb: 1 pakk kiirnuudleid, 50 g paprikat, 30 g suvikõrvitsat, 30 g riivitud Eesti juustu, 30 g tomatit.

Valmistamine: Lõika suvikõrvits ja tomat õhukesteks viiludeks. Pese ja puhasta paprika seemnetest, lõika õhukesteks ribadeks. Vala keev vesi kiirnuudlitele ja lase umbes kolm minutit seista. Kurna.

Pane üks tomativiil kõrvale ning lao ülejäänud köögiviljad ja nuudlid kihiti 10 cm läbimõõduga ahjuvormi. Pealmiseks kihiks jäta kiirnuudlid ning kata need riivjuustu ja tomativiiluga. Küpseta eelsoojendatud 180kraadises ahjus seitse minutit või kuni juust on sulanud. Serveeri kuumalt, lisandiks külm kaste või maitseroheline.

 Allikas: Tallinna Teeninduskooli abiõpetaja Gerda Sepp

Kiirnuudlitega paneeritud kana

(kahele)

Vaja läheb: pakk kiirnuudleid, 2 kanafileed, 300 ml keefiri, praadimiseks õli.

Valmistamine: Vala kefiir kaussi ja sega poolega nuudlipakis olevast maitseainesegust. Lõika kanafilee viiludeks ning pane kefiirisegusse marineerima.

Purusta kiirnuudlid jahuks ja sega allesjäänud maitseaineseguga.

Nõruta kana marinaadist ja kata paksult jahvatatud nuudlitega.

Kuumuta pann rohke õliga ja prae kana mõlemalt poolt kuldpruuniks. Serveeri värske salatiga.

 Allikas: Oliver Saaremäel ja Karl-Martin Roosma