Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
24. november 2015, 12:52

Artikkel ilmus esmakordselt 2011. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Miks on tee joomine sulle kasulik? (1)

Tee kustutab hästi janu, soojendab ja pakub võimalusi ka tseremooniateks ja rituaalideks.

Söömisega seotud teemade puhul pööratakse vähe tähelepanu jookidele. Normaalne toitumine hõlmab aga ka jookide tarbimist, sest nad varustavad inimkeha vee ja teiste toitainetega ning annavad tervisele soodsaid bioaktiivseid ühendeid. Ühele tüüpilisele söö­misjärgsele või -eelsele joogile tasuks aga eriti tähele­panu pöörata. Selleks on tee.

Teede eliitseltskond

Tee on teepõõsa kääritatud ja kuivatatud võrsetest, lehepungadest ja lehtedest ning veest valmistatud jook, mida on tarvitatud juba peaaegu 5000 aastat. Nii on ta üks pikaajali­semaid inimorganismis “testitud” vedelikke. Ja see väga pikk aeg on tee väärtust üha kinnitanud. Meeldiv aroom, maitse ja kasulikkus tervisele on teest teinud joogi, mis on jäänud tipp­jookide konkurentsi läbi aegade.

Tee kasulikkus on üldtuntud, ent on veel paar väga olulist põhiasja, mida teejooja võiks teada, tegemaks parimat valikut ja saamaks parimat soovitud toimet.

Teepõõsalt nopitakse eelistatult ära kõige ülemised võrsed (koos­nevad umbes kahest-kolmest lehest ja puhkemata pungadest). Parima kvaliteedi annab õrn võrsetipp (nn pekolatv), sest tipulehtedes on tee paljude toimeainete ja kasulike ühendite sisaldus suu­rem ning parkainete sisaldus väiksem kui allpool asuvates lehtedes. Kasulik on uurida teepakil või -purgil olevat infot, et osta ja kasutada parimat.

1. Kõrgeima kvali­teediga teed kuuluvad Flower Broken Orange Pekoe (FBOP) rühma.

2. Järgmise, veidi madalama väärtusega rühma moodustavad Broken Orange Pekoe (BOP) teed.

3. Kolmandas kvaliteediklassis on Broken Pekoe (BP) teed. Kõik eelnimetatud teed sisaldavad rohkem või vähem pekolatvu. 

4. Viima­ne kvaliteedirühm on Broken Tea (BT).

Kõik need neli kuuluvad eliitteede hulka ja alles seejärel tuleb kogu ülejäänud teede seltskond.

Hea tee nipid

Tee põhilise üldtoime saab iga teekeetja ise valida: sõltuvalt valmistamisviisist võib teha ergutava või rahustava tee.

Virgutav tee. Võta pisut rohkem teelehti ja lase tõmmata ainult kuni 3 minutit kuumas vees, et vette jõuaks enamik teelehtedes leiduvatest närvisüsteemi ja südametegevust erguta­vatest ainetest – peamiselt kofeiin, aga ka teobromiin ja teofülliin.

Rahustav tee. Kui kindlaks eesmär­giks on rohkem rahustava toimega jook, siis tuleks lasta teelehtedel tõmmata 2–3 minutit, siis valada esimene kofeiinirikas tõmmis ära, lisada teepaksule kuu­­ma vett ja lasta tõmmata 4–5 minutit. Nii saadakse suhteliselt parkaine­rikas (tanniinid, katehhoolid) ja rahustavama mõjuga jook.

Tee tõmbamise aeg võiks olla mitte üle 4–6 minuti. Väga kaua tõmmanud teel on mõru maitse ja limaskesti kokkutõmbav (kootav) toime. Suureneb ka selliste ainete hulk tees, mis vähendavad nii tees olevate tervisele kasulike antioksüdantsete flavonoidide imen­dumist seedekulglas kui ka anti­oksüdantide biotoimet. Tassitäis lisanditeta teed annab vaid 4–5 kcal.