Nanoosakesi leidub toidus ka loomulikul moel, näiteks piimas on tillikesed kaseiinimitsellid. Foto: Vida Press
Toiduuudised
14. november 2015, 08:00

Nanoosakesed toidus: kas ohtlikud või ohutud?

Toitumisteaduse kõige paljutõotavam trend tekitab ühtlasi enim muret. Keegi ei tea veel, kuidas toidusse lisatud mikroskoopilised nanoosakesed täpselt mõjuvad. Toidublogi fooducate.com seletab, mida sa teadma ja kartma peaksid.

Toitumisteaduse kõige paljutõotavam trend tekitab ühtlasi enim muret. Keegi ei tea veel, kuidas toidusse lisatud mikroskoopilised nanoosakesed täpselt mõjuvad. Toidublogi fooducate.com seletab, mida sa teadma ja kartma peaksid.

1. Nanoosakesed on tibatillukesed molekulid, mida palja silmaga ei näe. Nad on sama väiksed kui mõni viirus või valk. Kui üksainus punaverelible on võrreldav pesapallistaadioniga, siis nanoosake pesapalliga.

2. Kui asjad muutuvad nii tillukeseks, hakkab nende käitumine teiste materjalide suhtes muutuma. Näiteks muutub värv, elektrijuhtivus jne.

Edasi lugemiseks: