Toiduuudised

Nanoosakesed toidus: kas ohtlikud või ohutud? 

Triin Tael, 14. november 2015, 08:00
Nanoosakesi leidub toidus ka loomulikul moel, näiteks piimas on tillikesed kaseiinimitsellid. Foto: Vida Press

Toitumisteaduse kõige paljutõotavam trend tekitab ühtlasi enim muret. Keegi ei tea veel, kuidas toidusse lisatud mikroskoopilised nanoosakesed täpselt mõjuvad. Toidublogi fooducate.com seletab, mida sa teadma ja kartma peaksid.

1. Nanoosakesed on tibatillukesed molekulid, mida palja silmaga ei näe. Nad on sama väiksed kui mõni viirus või valk. Kui üksainus punaverelible on võrreldav pesapallistaadioniga, siis nanoosake pesapalliga.

2. Kui asjad muutuvad nii tillukeseks, hakkab nende käitumine teiste materjalide suhtes muutuma. Näiteks muutub värv, elektrijuhtivus jne.

Edasi lugemiseks:

Samal teemal

23. oktoober 2015, 17:23
Nanotehnoloogia terviseohud: Pariisis leiti laste kopsudest süsiniku nanotorukesi
23. november 2013, 07:00
Nanopakendid teevad lõpu toidu riknemisele?
25. jaanuar 2013, 06:58
Kemikaalid kreemipurgil: mis peitub arusaamatute nimetuste taga
12. detsember 2011, 16:15
17aastane leiutas nanoosakese, mis hävitab vähirakke