Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
13. november 2015, 15:55

Viis toitu, mille söömine sind aegamisi tapab (29)

"Suurimaks vaenlaseks tervisele on ohtrate lisaainete tõttu töödeldud toidud, mille pikaajalist mõju inimkehale tegelikult üldse ei teatagi," usub New Yorki toitumisteadlane Rachel Harvest ning toob välja viis toitu, mille söömine sind aegamisi tapab.

Seejuures rõhutab ta, et üldises plaanis võiks vältida töödeldud lihatooteid – need sisaldavad ebatervislikus koguses rasva ning võivad sisaldada kuni 400% rohkem soola ning 50% rohkem säilitusaineid kui töötlemata liha. Ning kõige eelneva varjamiseks lisatakse lihatoodetele veel ka dekstroosi, vahendab Healthy Food Team. Liiatigi kipub olema, et töödeldud lihatoodete toiteväärtus on äärmiselt madal ning liigkõrge soola, suhkru ning kunstlike värvainete sisalduse tõttu peavad maks ja neerud töötama topeltkoormusel, need kipuvad ka soodustama arterite ummistumist, suurendades nii südameinfarkti ja insuldi riski.

Millest soovitab Harvest oma tervise huvides näpud eemal hoida?

• Pasteet. Pasteedi valmistamisel kiputakse kasutama kõige odavamat liha ning kõike, mis muust üle jääb ehk nahka, luid, kapju, kõhresid. Rohkem kui poole pasteedi sisaldusest võtavad enda alla vesi, rasv, nahad, rupskid, tärklis, sool, maitseained, emulgaatorid ja muud kemikaalid, liha sisaldus kipub jääba 30% kanti. Lisaks on pasteedis ebamõistlikult suur kogus soola. Eriti tuleks vältida kõikvõimalikke pasteedi- ja maksavorste, sest need kipuvad olema madalama kvaliteediga.

• Margariin on valmistatud taimeõlidest, mille tootmise ajal kõrgel temperatuuril hävinevad õlidest kõik vitamiinid ja antioksüdandid. See viib olukorrani, et margariin on täis rakke kahjustavaid ja vähiriske suurendavaid vabu radikaale. Töötlemise tõttu tekib margariini ka ohtralt tervisele ülikahjulikke transrasvhappeid.

• Sulatatud juustuviilud on küll valmistatud puhtast juustust, kuid sellisest, mis on juustutööstuses üle jäänud. Sulajuustuviilud sisaldavad tegelikult juustu vaid poole ulatuses, ülejäänud juustuviilude koostisest võtavad enda alla vadakuvalgud, vesi, rasv, emulgaatorid ja kunstlikud värvained. Ka kipuvad sulatatud juustu viilud olema kaks korda rohkem soolased kui tavaline juust. Sulatamisprotsessis tapetakse ka kõik juustus elavad probiootikumid ning bakterid, millel on meie kehale positiivne mõju.

• Popkorn, eriti mikrolaineahjus valmistatav popkorn sisaldab kemikaale, mis teadlaste uuringute kohaselt võivad suurendada vähiriski, mõjutada viljakust ja häirida neerude tööd. Paljud mikrolaineahjus valmistatavad popkornid sisaldavad ka kunstlikke maitseaineid, transrasvhappeid ja muid kemikaale, mis võivad põhjustada peavalu ja iiveldust.

• Hot dogi vorstikestesse jahvatatakse kõik ülejäägid – rupskid, nahk, küüned, kabjad, sooled, veresooned, kõhred, rasv, luud, kõõlused ja kehvema kvaliteediga lihagi. Lisaks segatakse vorsti sisse köögivilju, sojaube, maitseaineid, tärklist, vett, palju soola, säilitusainet, naatriumnitraate, naatriumglutamaati, kaalium- ja kaltsium trisfosfaate, polüfosfaate, transrasvhappeid ja ka värvaineid. Kõiki neid aineid seostatakse suurenenud vähi- ning südamehaiguste riskiga, geenimutatsioonide tekitamisega, lastele hüperaktiivsuse tekitamisega ning ka peavalude põhjustajana.